Kim Kötter en haar band met de voormalige Amerikaanse ex-president ‘Donald Trump zag in mij een zakenvrouw’

Donald Trump vertolkt een belangrijke rol in het leven van ex-model, vlogster en onderneemster Kim Kötter uit Glanerbrug. In de biografie ‘Niet het mooiste meisje van de klas’, opgetekend door Eddy van der Ley, vertelt ze dat de Amerikaanse ex-president haar zakelijke instinct aanwakkerde.

Kim Kötter leert Donald Trump kennen in 2002, tijdens de Miss Universe-verkiezingen in Puerto Rico. De Amerikaan is dan een invloedrijk zakenman en eigenaar van de Miss Universe-organisatie. Kim is deelneemster namens Nederland. Als Trump langs de meisjes loopt, verzint ze een list. “Toen Trump mij de hand schudde en ‘hallo’ zei, counterde ik brutaal met: ‘Weet u wel waar Nederland ligt?’.  Hij moest lachen en zei: ‘Oh, jij bent dat meisje op die klompen’. Ik had de dag ervoor op het podium een klompendans uitgevoerd. ‘Dat was een mooi optreden, Netherlands’. Hij noemde me ‘Netherlands’ en is dat altijd blijven doen’. Dat ik later een zakelijke band met hem zou krijgen, was op dat moment een utopie. Maar dankzij dit nietszeggende, korte gesprekje kwam ik bij hem op de radar. Niet om mijn maten of uiterlijk. Want hij hield meer van Latijns-Amerikaanse meisjes die een abonnement op de plastisch chirurg hadden, leek me.”

Licentiehouder
Later komt ze Trump in de wandelgangen tegen. “Het eerste wat hij zei was: ‘Hey Netherlands, how are you?’. Vervolgens ontspon zich een geanimeerd gesprekje. Over mijn achtergrond, over de studie die ik volgde. Toen zei hij: ‘Waarom ga je niet Miss Universe Nederland doen?’ Ik had eerst niet door wat hij bedoelde, maar hij vulde snel aan: ‘De organisatie van Miss Universe Nederland: dat zou jij goed kunnen.’ En: ‘Netherlands, doe het nou gewoon maar’. Over zoiets had ik nog nooit nagedacht, maar Trump zag blijkbaar potentie in me. Hij vertelde dat ieder land een licentiehouder heeft die de verkiezing onder zijn paraplu organiseert. Ik vertelde hem enigszins in verwarring dat ik erover zou nadenken. Hij nam afscheid met de woorden: ‘Netherlands, we gaan elkaar spreken’. Ik dacht vooral: ja ja, zal wel.’ Trump houdt echter woord. In 2009 hangt hij aan de telefoon. “De licentie Miss Universe Duitsland zou vrijkomen. Of ik die over wilde nemen.” Kim bespreekt de plannen van Trump met haar toenmalige vriend en haar vader, beiden ras-ondernemers die groot droomden en dachten. “De conclusie was dat ik deze kans niet kon laten lopen, maar één voorwaarde moest inbouwen: dat ik ook de Miss Universe Nederland erbij zou kunnen doen. Trump ging akkoord.”

Kliekje
De eerste zes jaar is Trump standaard van de partij bij de verkiezingen. “Met een kliekje van invloedrijke mensen om hem heen, van wie hij iets moest. Dat zag je er duidelijk aan af. Belangrijke zakenmensen, politici, hij wist precies met wie hij de banden moest onderhouden of aantrekken.” En waarom weet ze niet, maar hij komt Kim altijd even opzoeken. “Om bij te praten over ditjes en datjes én op de foto te gaan met de mensen uit zijn gezelschap van wie ik me afvroeg wie het in hemelsnaam waren. Naderhand hoorde ik van anderen met wie ik op de foto was gegaan. Ook geinig: Trump belde me steevast als hij met een Europeaan in gesprek was, waar ook ter wereld. Dan zei hij: ‘Netherlands, ik ben hier nu met die en die, die moet jij vast ook kennen’. Misschien dat zijn fascinatie voor Europa wel te maken heeft met zijn wortels. Zijn grootouders zijn Duits, zijn moeder is in Schotland geboren.”

Trump Models
In 2015 stopt Trump met de Miss Universe-organisatie, omdat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap. Kim lijkt hem uit het oog te verliezen, maar krijgt later dat jaar plots een telefoontje. “Het was advocaat Michael Cohen, namens Trump. ‘I have an offer you can’t refuse’, zei hij. Trump wil dat Kim naar Amerika zou komen, om daar voor zijn bedrijven te gaan werken. Hij heeft een mooi pakketje aan werkzaamheden voor haar in petto.
“Ik moest het topsegment van zijn vastgoed aan de man brengen bij Europese klanten. Hen met mijn charmes en enthousiasme inpalmen, zoals hij het noemde. Ik kon een van de belangrijkste scouts van Trump Models worden én ik kon een programma gaan presenteren voor zijn tv-zender in Los Angeles.”

Creatieveling
Er is een ‘maar’. “Ik had met mijn vriend (zanger Jaap Reesema, red) besloten een gezin te stichten en een fertiliteitstraject in te gaan. En ik werd ik veel voor tv-programma’s gevraagd. Het beslissende duwtje om het niet te doen kwam van Trump zelf. Hij gaf aan dat ik non-stop voor zijn organisatie klaar moest staan. Ik werd een beetje nerveus van die toon. Want ik ben juist een creatieveling, die veel improviseert en niet geharnast moet worden.” Ze stuurt een mailtje met de mededeling dat ze afziet van de aanbieding. “Cohen antwoordde gepikeerd ‘of ik wel wist wat ik had afgeslagen’. Hij was er niet blij mee, maar ik had een weloverwegen keuze gemaakt.”

Van Trump hoort Kim nooit meer wat. “Ik heb hem in 2016 een felicitatiemail gestuurd toen hij was gekozen tot president. Geen reactie op gehad. Logisch. Hij had immers wel iets anders te doen…” 

Escape om te sluiten