Hans Hammink als ontdekker van het 1,5 meter kantoor

Het is wellicht anders gelopen in het werkzame leven van Hans Hammink (63) dan hij had vermoed: de manager in loondienst is nu ondernemer met veel petten. Hammink leek 26 jaar verknocht aan schoonmaakbedrijf
Asito. Op verzoek van zijn baas die ook aandeelhouder was van Campus Business Center in Hengelo (een bedrijfsverzamelgebouw) ging hij die ‘tent’ runnen. Het was de start van een nieuwe carrière.

Corona heeft Nederland dit jaar in zijn greep. Het haalde bij Hammink in het businesscenter in Hengelo alle creativiteit naar boven. Want niet alleen moest hij meedenken met zijn clientèle dat al in het pand werkt, hij wilde ook graag de lege ruimtes verhuren. “En je kunt nu niet meer uitsluitend langjarige contracten afsluiten.” Sterker nog, je kunt tegenwoordig zelfs bij hem kantoorruimte huren voor één of twee dagen per week. “Daar hadden vooral zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) grote behoefte aan.”

SOM=

Een jaar of twee geleden ontmoette hij Paul Scholten van SOM=, gevestigd in het Geldermancomplex in Oldenzaal. Die zag wel wat in een samenwerking. “Hij zei, ‘ik doe de stenen, jij de inrichting’.” Samen richtten ze Facilitair Advies Nederland op met als kerntaak het adviseren bij het op maat maken van kantoren tijdens de corona­tijd. “En dat loopt als een trein, moet ik zeggen, er werken al zes mensen,” zegt Hammink enthousiast, die daarnaast commissariaten vervult bij Beter Wonen in Almelo en bij Woon­ & Zorgcentrum Friso, ook in Almelo.

'Scholten en ik hebben een nachtje doorgehaald na de toespraak van Rutte van een paar maanden geleden'

1,5 meter kantoor

“Scholten en ik hebben een nachtje doorgehaald na de toespraak van Rutte van een paar maanden geleden. In die nacht hebben we het ‘1,5 meter kantoor’ bedacht.” En niet de minste bedrijven vroegen inmiddels hun advies. Zoals DPD waarvoor ze alle kantoren hebben bekeken en die ze vervolgens hebben geadviseerd over de inrichting en werkwijze.”

RJ Safety & Security. De week van Hammink is vol en veelzijdig. Een van
de eerste bedrijven die aanklopte bij Hammink toen hij jaren geleden voor zichzelf begon, is RJ Safety & Security in Enschede. Dat werk zit meer in de commerciële hoek, het relatiebeheer
en klantenbezoek. “Ik verveel me niet,” zegt hij lachend. “Het spijt mij maar
mijn volgende afspraak zit te wachten...”

Escape om te sluiten