Folkert Bakx: ‘Langdurige huurcontracten zijn uit de tijd’

Het zijn panden met karakter, ontegenzeggelijk de kantoorruimtes die aangeboden worden in de villa’s van www.kantoorinenschede. nl. Geen grijze kantoorblokken met systeemplafonds op ongezellige industrieterreinen maar in de buurt van het centrum. En een ruimte kan gehuurd worden zonder jarenlange huurcontracten vertelt Folkert Bakx als we door Villa Rozendaal in Enschede lopen. “Nee man dat is uit de tijd. Willen huurders ook niet meer. Ze willen flexibiliteit. Ach uniek is dat niet meer we waren wél de eerste. Maar we geven duidelijkheid. Net als over de huurprijs. Geen afrekening later van servicekosten. Alles is inclusief dus ook gebruik van spreekkamer parkeerplaats bemande receptie met postafhandeling glasvezel. En het station ligt op loopafstand van het kantoor.”

“Ik was een paar weken geleden naar Silicon Valley. Ik kijk dan ook met mijn ‘vastgoedbril’ naar de ontwikkelingen: daar wordt alleen maar in community’s gewerkt. Daar zit iedereen de hele dag in van die broeinesten van IT en creativiteit bij elkaar en hebben ze in die gebouwen gemeenschappelijke ruimtes waar ze dan samen hun ervaringen delen. En dat probeer ik ook in onze panden te creëren.” Dat zijn dan twee panden aan de Tromplaan in Enschede (Villa Rozendaal en het Tromphuis), bedrijvencentrum Rigtersbleek (nabij de haven) en kantorencentrum Schuttersveld. De panden zijn al decennia in handen van de familie Bakx. “Wij doen ook zelf het beheer, zowel technisch, financieel als commercieel.” Het is natuurlijk de aantrekkende economie, maar ook het ‘product’ dat aangeboden wordt, waardoor de panden van Bakx ook behoorlijk vol zitten. “Het Tromphuis is een pand uit de jaren vijftig van de vorige eeuw dat we nieuw leven hebben ingeblazen door het heel transparant te maken. We startten vier jaar geleden en na twee jaar zat het al helemaal vol.

Met Schuttersveld hebben we een bezetting van circa 80%. Rigtersbleek is wellicht niet de beste kantoorlocatie, maar daar zit aan de achterkant een complex met allemaal bedrijfshallen waar een loodgieter, een meubelmaker, en andere kleine bedrijfjes zitten. De bedrijfsunits gaan heel goed, de kantoren iets minder, die worden vaak in combinatie gehuurd. Ook kun je hier terecht om voor een paar maanden je spullen op te slaan.” Villa Rozendaal is afgelopen zomer uitgebreid met de ‘buurman’: een oud pand uit de jaren tachtig dat is omgeturnd tot een fraai modern kantoor. “De Villa zit vol, het nieuwe deel nog niet. Maar ik maak me daar geen zorgen over. De Tromplaan is van oudsher een laan waarin de notabelen (advocaten, banken, notarissen, belastingadviseurs) hun werkterrein hadden; zo’n 80% van onze huurders zijn IT’ers. Die vinden het heerlijk om af en toe even hun beeldscherm te verlaten en de stad in te lopen. Dat lukt vanaf het Kennispark niet.” Maar behalve IT’ers zitten er ook een homeopaat en een communicatiebureau. “Voor hen is een receptie belangrijk – het opvangen van hun klanten met een kop koffie.” Bakx is beroepshalve ook veel in Amsterdam waar de prijzen voor vastgoed net als voor de crisis weer ‘sky-high’ gaan. “Vijf jaar geleden wist niemand in de hoofdstad waar Enschede ligt. Dat vinden ze nog steeds moeilijk, maar ze weten inmiddels wel dat Enschede één van de winnaars in het oosten is. En dat gaat daar niet helemaal onopgemerkt voorbij. Ik vind het leuk als ik daar hoor dat mensen onder de indruk zijn van wat er gebeurt in Enschede. Hier was heel veel leegstand, inmiddels begint het op te drogen, ook in kantorenland. Om over de winkels maar helemaal niet te spreken: er is bijna geen winkelmeter te krijgen op dit moment in Enschede. Terwijl in Hengelo, Oldenzaal of Almelo op dit moment twintig procent leeg staat.”

“Enschede is behoorlijk ‘booming’ en wij constateren dat de markt voor noem het iets klassiekere panden goed is. Zeker als die panden vlak bij de stad liggen, op een goede locatie en met de juiste voorzieningen. Ja, dan is de vraag weer groot. En ik moet je zeggen dat ik het erg leuk vind om soms juist met die beginnende en soms ook kleine ondernemers te overleggen die een, twee, drie ruimtes huren om te beginnen… mooie villa, allemaal faciliteiten, glasvezel, parkeerplaats erbij. En naast de gewone spreekruimtes kunnen ze natuurlijk ook een grotere boardroom met beamer huren. Ja, en ik vind het wel heel mooi dat wij nu zien dat het zich uitbetaalt dat wij heel veel tijd en energie hebben gestoken in het opknappen en moderniseren van onze panden.”

Escape om te sluiten