Investeringsbedrijf Deltaborgh heeft ten Hag door de crisis geleid
Makelaars hebben het moeilijk gehad in de afgelopen jaren. ten Hag vormt daar geen uitzondering op. Een opvallend openhartig interview met Michel ten Hag, directeur van het bedrijf waar zo’n honderd mensen verdeeld over acht vestigingen (Hengelo, Enschede en Almelo en vijf in steden langs de IJssel) proberen een boterham te verdienen. “Ik zeg niet dat er niemand meer omvalt, aan het einde van de winter gaan de meeste vogeltjes dood…”
Het was een moeilijke tijd, er werd niets gekocht en heel weinig verkocht. “Wij hebben tijdens de crisis ongeveer twintig procent van onze omzet verloren. Toen hebben we van acht mensen afscheid moeten nemen. Vorig jaar, in 2015 is de kentering gekomen, toen hebben we die verloren omzet weer terug gewonnen en ik ga er van uit dat we dit jaar een omzet maken die bij de top van de markt in 2007 hoorde.” We hoeven niet direct in paniek te raken over de teleurstellende jaren voor ten Hag, want in de goede tijd heeft de familie gespaard in het investering-vehicle Deltaborgh Investments. “Dat was in alle eerlijkheid in de afgelopen jaren qua vermogen en rendement een beter verhaal dan de makelaardij. Maar voor alle duidelijkheid: mijn hart ligt bij die honderd mensen die voor ons in de makelaardij aan het werk zijn”. De bovenste etages van het pand in Enschede (het hoofdkantoor) staan leeg. Te huur, niet echt reclame voor een makelaardij, plagen we. “We hebben daar tot nu niet heel erg ons best voor gedaan. Maar het plein voor de deur is nu klaar, de locatie is nu wellicht de mooiste van Enschede, dus ik denk dat geïnteresseerde partijen zich snel zullen melden.”
FC Twente
Wellicht een teer punt: FC Twente. Pa Hennie is sinds mensenheugenis bij de club betrokken, maar de afgelopen jaren zijn niet de beste en de leukste als commissaris. Er wordt nu een diepgravend onderzoek gedaan naar mogelijke misstanden en fraude. Wij kunnen ons voorstellen dat als Michel (de zoon dus) nu met een klant in gesprek gaat, ook de situatie bij FC Twente een gespreksonderwerp is. “Op dit moment is de situatie bij FC Twente niet het allermooiste. De periode daarvoor hebben we er wel voordeel van gehad. Dankzij FC Twente konden wij ons dankzij FC Twente echter profileren, en kregen we entree op plaatsen die anders lastig waren.” En dat onderzoek? “Laten we afwachten wat daar uitkomt.”
Terug naar de makelaardij. Er zijn veel kantoren verdwenen. “Maar veel makelaars voor wie bijeen kantoor geen ruimte was zijn voor zich zelf begonnen. Een bord aan de deur en aan de slag. Een optelsom van al die kleinere bedrijven is ook een deel van de markt.” ten Hag heeft begrepen (wellicht ook als gevolg van de crisis) dat het anders moet. “Natuurlijk verkopen we graag huizen, ik denk dat er zo’n vijftienhonderd borden met de naam ten Hag langs de kant van de straat staan. Maar wij richten ons tegenwoordig meer op taxaties en ook op consultancy en de verhuurmarkt. Voor corporaties doen we het taxatiewerk dat noodzakelijk is voor de jaarrekeningen. Op die manier kunnen we de kennis en kunde van onze mensen ook inzetten.” Daarbij helpt het ook dat Michel ten Hag zelf zo’n vijftien jaar in de landelijke waarderingscommissie van Aedex, de vereniging van corporaties, heeft gezeten. “Wij hebben in de afgelopen jaar toch weer zo’n vijfhonderd nieuwbouwwoningen verkocht, via onze netwerken die we hebben met de bouwers.” De betrokkenheid van ten Hag ging soms verder dan alleen maar verkopen of verhuren. “We hebben in de heel moeilijke tijden een aantal keren tegen de bouwers gezegd, laten we maar gaan bouwen en de woningen die we niet verkopen, gaan wij verhuren. Op die manier hebben we ons steentje bijgedragen om de bouwproductie aan de gang te houden.”
Deltaborgh
De verdiensten waren dus in de afgelopen jaren vooral te danken aan het renderende familiekapitaal. Zo is ten Hag deels eigenaar van het Haaksberger restaurant De Blanckenborgh. “Dat hebben we ooit met negen ondernemers opgepakt om dat pand voor het dorp te behouden.” Een aantal exploitanten beet zich er op stuk in de afgelopen jaren, tot de betrokken ondernemers zelf de boel hebben opgepakt. Het is nog niet zo erg dat Hennie zelf de eieren staat te bakken, “maar dat zou hij heel goed kunnen.” Verder is Deltaborgh mede-eigenaar van een waterpompstation nabij het voetbalstadion. “Mijn vader was bezig dat te kopen zodat op die plek parkeerplaatsen konden komen voor FC Twente. Vitens, eigenaar van de gronden, zei, ‘koop dan maar alles’. Een andere man had belangstelling, maar hij kon de financiering niet rond krijgen. Met dat pompstation kunnen we water uit het Twentekanaal halen. Daar hebben wij ook de bevoegdheden voor. We pompen o.a. het water richting Twence, de afvalcentrale, dat water gebruiken zij in hun proces.” Verder heeft Deltaborgh ook een bedrijf dat warmtewisselaars maakt. Daar is volgens ten Hag niet actief op geacquireerd, maar “je komt onderweg wel eens iets tegen. Die warmtewisselaars ventileren nagenoeg zonder energieverlies en een warmtewisselaar water-lucht om te verwarmen en te koelen. Dit is uit een faillissement gekomen. Het ligt natuurlijk wel dicht bij onze corebusiness, bij onze eigen panden om als ‘pilots’ te gaan dienen.”
Kunnen loslaten
Hennie ten Hag heeft drie zonen, Erik is voetbaltrainer geworden, zijn andere zoons Michel en Rico hebben het familiebedrijf overgenomen. Hennie is overal en nergens. Hij is overigens nog wel directeur van Deltaborgh. De derde generatie ten Hag is ruimschoots voorhanden, maar beoordelen of er een kandidaat tussen zit die het bedrijf kan voortzetten, is nog te vroeg. Maar die kleinzoon of kleindochter zal ter zijner tijd de ruimte krijgen. “Dat hebben wij ook gekregen. Mijn vader heeft het bedrijf langzaam losgelaten. Hij is vandaag de dag altijd nog voor raad en daad beschikbaar, maar het mooiste compliment dat wij hem kunnen geven, is dat hij het bedrijf heeft kunnen loslaten…”
Nog geen reacties