Twentevisie Jaargang 28, 2016

Albert van Winden leert Amsterdammers afval scheiden

Hij werkte bij Twentemilieu, maar nu is hij programmamanager afvalinzameling in Amsterdam. Albert van Winden uit Enschede gaat de Amsterdammers uitleggen hoe ze de vuilnisbakken fatsoenlijk moeten vullen. “En dat is hard nodig ook,” grijnst hij. Een hotel hoeft van hem niet, hij slaapt doordeweeks in zijn camper en gaat dan met de fiets naar kantoor. Hij doet dat nu een halfjaar, en zijn contract is onlangs verlengd met opnieuw een halfjaar. Voor wat betreft het afval, stond Amsterdam nooit op de kaart. “Dat ik dan daar een bijdrage als Tukker aan mag leveren, dat vind ik wel echt top. Dat is wel waar ik mijn bed voor uit kom…”

Hij heeft het steeds over grondstof als anderen rotzooi zien…. We zaten in dezelfde boot die ons naar de Herengracht bracht. Onderweg blijkt er veel afval in het water te liggen, langs de kaden staan veel lege flessen en blikjes van een gezellige avond ervoor. De bewoners en de miljoen toeristen per jaar gaan ervan uit dat hun rommel wel wordt opgeruimd. “Ik probeer iedereen duidelijk te maken dat Amsterdam een heel grondstofrijke stad is en dat we daar een logistiek systeem voor moeten ontwerpen.” Van Twentemilieu maakte Van Winden een succes en dus vroeg Amsterdam hem dat kunstje op iets grotere schaal te herhalen. “In Amsterdam heb je zeven stadsdelen, het kleinste heeft toch al 95.000 inwoners, dus dat is al groter dan de gemeente Hengelo. En die zeven stadsdelen hebben altijd afzonderlijk het afval ingezameld, met een eigen administratie, eigen auto’s, eigen communicatie…”

Het wekt dus geen verbazing dat het afval scheidingspercentage in Amsterdam bedroevend laag was: 27% tegen ongeveer 60 in Twente. Maar Van Winden neemt de Amsterdammers meteen in bescherming: “Je hebt hier 88% hoogbouw en 12% laagbouw, in Twente is dat precies net andersom. In de binnenstad is het gemiddelde woonoppervlak veertig vierkante meter. Daar hebben ze geen ruimte voor vier, vijf verschillende afvalbakken, dus alles gaat in een grote zak, wordt aan de gracht gezet en wij gaan dat ophalen. Ja, glas, blik, groen, alles zit door elkaar.”

Ondanks de beperkingen, probeert Van Winden het scheiden van het afval bij de inwoners wel aan het verstand te peuteren. Er is wellicht weinig ruimte, ze hebben er niet zo veel zin in. “Nee, maar we vertellen ze ook dat ze dan minder afvalstoffenheffing betalen dus we willen ze ook weer belonen.” Meer dan in de rest van het land is het afval in Amsterdam een zware kwestie. “Dit is heel politiek hè.. Dit is ongelooflijk politiek.”

Vorige bijdrage

Twentse Ambassade in Amsterdam

Volgende bijdrage

Herman Kok zal werken tot zijn dood

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *