Twentevisie Jaargang 26, 2014

Folkert Bakx mikt op studenten en oude kantoorvilla’s

Kommer en kwel in het vastgoed deze crisisjaren. Toch heeft Folkert Bakx van Thrinon Invest nog wel een paar centen verdiend. Met dank aan de studenten in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Frans Bakx (fiscalist) is zo’n veertig jaar geleden begonnen zijn spaarcenten opzij te zetten. Dat is uitgegroeid tot een heel prettig kapitaal, vier jaar geleden kwam Folkert erbij als (mede)directeur, maar pa is vooralsnog de enige aandeelhouder. Het familiekapitaal is voor pakweg de helft in deelnemingen in bedrijven geïnvesteerd en de andere helft in vastgoed.

“Zoals kantoren, bedrijfsruimten, winkelruimten, woningen en studentenwoningen.” Een accent ligt op mooie, oude kantoorvilla’s in of nabij de binnenstad van Enschede. Een aantal staat leeg. “Maak ik me geen zorgen over, dit zijn panden die zich bewezen hebben de afgelopen eeuw, anderhalve eeuw.” Daarnaast is Thrinon Invest eigenaar van bedrijfsverzamelgebouwen, zoals het Tromphuis (de vroegere GGD) en het kantorencentrum Schuttersveld.

Studentenkamers
Folkert heeft in de crisis de studenten ontdekt. “We hebben tijdens de crisis of in crisistijd de binnensteden van Amsterdam, Utrecht en Nijmegen voor relatief lage prijzen woningen kunnen kopen op goede locaties. Daarvoor hebben we een omzettingsvergunning aangevraagd hetgeen betekent dat de woningen aan het reguliere woonbestand worden onttrokken.” En als ook een kamerverhuurvergunning is verkregen, gaan de bouwvakkers aan de slag om er nette kamers van te maken. Die kamers doen zo’n vijfhonderd euro per maand. Maar ze gaan over de toonbank als warme broodjes want nog steeds is er in de grote steden een schreeuwend tekort aan fatsoenlijke studentenkamers. “Zo’n 9.000 en de verwachting is zelfs dat het gaat oplopen naar 15.000, 16.000 in de komende jaren. Ja, ik zoek nog steeds naar goede panden, maar het is veel lastiger geworden, de huizenprijzen stijgen ook weer flink”.

Flexibele huurcontracten
Half Twente (enigszins overdreven) staat leeg, toch lukt het Bakx huurders te vinden. “Zorg dat de gebouwen er netjes bijstaan en jaag niet meer op langjarige huurcontracten. “Met de formule www.kantoorinenschede. nl verhuren wij voor onbepaalde tijd en een opzegtermijn van twee maanden. En verhuur is ‘all-in’, zodat de huurder aan het einde van de maand niet met allerlei servicekosten en energierekeningen wordt geconfronteerd.”

Waar Bakx flink van baalt is de zijns inziens oneerlijke concurrentie van de overheid. Zoals de Spinnerij. “Valse concurrentie voor tachtig euro de vierkante meter. Vorig jaar zijn er door de gemeente zelfs kantoor ruimten verhuurd in het centrum voor 35 euro per vierkante meter, daar kan ik als commercieel vastgoedbelegger niet tegen op. Ja, ik ben er wezen kijken, want het staat te koop.”
En waar Bakx ook de kriebels van krijgt, zijn ideeën voor een leegstandsfonds om vastgoedeigenaren te compenseren. “Dat vind ik, eerlijk gezegd, onzin. Je bent ooit als belegger of ondernemer ingestapt; tegenvallers zou je niet mogen afwentelen op de overheid of de markt. Heel vervelend, maar eigen verantwoordelijkheid nemen.” De problemen zijn vaak het gevolg van te veel financiering. “Wij hebben de afgelopen veertig jaar met de winsten leningen kunnen aflossen. Dus op het moment dat een pand leeg komt te staan of de huur daalt van 100.000 naar 80.000 dan hoef je niet direct in de problemen te raken.”

Vorige bijdrage

‘De bouw gaat volledig op zijn kop’, voorziet Jeroen van Dijk

Volgende bijdrage

Hennie van der Most gaat door

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *