Twentevisie Jaargang 25, 2013

Herman Spenkelink is de spin in het economische web van Twente

Herman Spenkelink en Arné Bagerman leiden als respectievelijk voorzitter en directeur misschien wel het meest succesvolle netwerk van Nederland, dem Industriële Kring Twente (IKT). Twentevisie is 25 jaar geleden begonnen als het ‘clubblad’ van IKT en na de fusie met Meetingpoint: Memphis is het uitgegroeid tot een toonaangevend businessblad in het oosten des lands dat door bijvoorbeeld het Financieele Dagblad en Quote regelmatig wordt geciteerd.

Wij kunnen dus zeggen en doen wat we willen zonder aan een landelijke organisatie verantwoording af te leggen

Spenkelink heeft zoals bekend een mooie loopbaan als bestuurslid van het grote bouwbedrijf Dura Vermeer achter de rug. Hij heeft zijn agenda al weer vol gepland onder meer als commissaris in de bedrijven van Gerard Sanderink en als voorzitter van IKT. “Als je stopt met je hoofdwerkzaamheden, dan moet je volgens mij zowel fysiek als geestelijk blijven bewegen. En ik vind het leuk om veel activiteiten onder handen te hebben. En je rolt van het een in het ander. Misschien blijf je dan wat langer jong,” grapt hij. Arné Bagerman was als assistent-accountant begonnen bij Klijnveld Kraayenhof, het huidige KPMG. Hij stapte in 1988 van de ene dag op de andere over in de reclame. “Ik durf best te zeggen dat dat – met name de laatste jaren – redelijk succesvol was, ja. De overstap naar IKT was zeker geen vlucht. Ik zat op een bovenverdieping boven Piet Zoomers en ik had heel respectabele klanten, zoals ITC Automatisering, een beursgenoteerd bedrijf.” Daarnaast was hij lokaal belangenbehartiger als voorzitter van MKB-Oldenzaal. En toen belde IKT. Loppersum ging met pensioen en ze hadden een nieuwe directeur nodig. “Ik heb toen letterlijk gezegd, ‘Ik heb geen zin in nog een bijbaan’.” Maar hem werd dus een fulltime job aangeboden en hij veranderde in zijn werkzame leven opnieuw radicaal. “Ik kan iedereen aanraden om eens wat totaal anders te gaan doen.”

Mart Smeets.

IKT is een netwerkorganisatie opgebouwd uit een aantal gemeentelijke kringen die heel regelmatig gezellige en informatieve bijeenkomsten organiseert bij leden en met leuke inspirerende gasten. Zoals Mart Smeets. Spenkelink: “Hij zei toen, ‘wat je ook doet, wat je ook opricht, zorg ervoor dat je de beste bent’. Dat advies neem ik ter harte en we willen graag dat IKT de beste is.” IKT heeft geen landelijke achterban, zoals MKB en VNO-NCW. Herman Spenkelink vindt dat juist een voordeel. “Wij kunnen dus zeggen en doen wat we willen zonder aan een landelijke organisatie verantwoording af te leggen. Dus als ik bedrijven adviseer uit handen van de banken te blijven, word ik niet op mijn vingers getikt. Maar in Twente komt daar nog iets bij: zorg dat je de tradities vasthoudt. Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet met je tijd mee moet gaan, we vernieuwen juist veel. We pakken voor ons nieuwe zaken op. We hebben tegenwoordig regelmatig overleg met de Kamerleden die uit het oosten des lands komen; een jaar of vier, vijf geleden wisten we niet eens hoe ze heetten.” Bagerman vult aan: “We hebben in 2010 met het hoofdbestuur een – zoals dat zo mooi heet – missietraject doorlopen. Ik ben er altijd nog trots op dat wij die visie en die missie hebben samengevat op een creditkaartje. Aan de ene kant staat dat IKT de spin in het economische web is van Twente en aan de andere kant staat dat onze missie is verbinden: ondernemers onderling, maar ook met de overheid, met het onderwijs, met andere netwerken.”

Koepeloverleg.

Trots zijn de heren daarom ook op het ‘Koepeloverleg Ondernemend Twente’ dat mede dankzij IKT tot stand is gekomen. In dat overleg komen onder meer VNO-NCW, MKB en de Kamer van Koophandel geregeld bij elkaar. “IKT is een netwerkplatform en wij willen de economie van Twente versterken door die verbindingen te maken. Belangenbehartiging op regionaal niveau laten we over aan VNO-NCW. Signalen die wij uit onze achterban oppikken, geven we natuurlijk wel door.” Op lokaal niveau is IKT overigens wel regelmatig belangenbehartiger van het bedrijfsleven. De Industriële Kring Twente doet er dus toe, maken Spenkelink en Bagerman duidelijk, maar Twente ‘stikt’ van de netwerken die zichzelf erg belangrijk vinden. Bagerman: “Misschien is het juist de taak van IKT om versnippering te voorkomen en verbindingen tussen die netwerken te maken. Ik heb al diverse gesprekken gevoerd, achter de schermen, om partijen bij elkaar te brengen.” IKT telt ruim duizend leden. “Als ik in Arnhem of Zwolle ben, hoor ik dat ze daar jaloers zijn op onze netwerken,” aldus Spenkelink, “en in Twente zeggen we dat we te veel netwerken hebben.” Hij heeft ervaring in de bouw waar tot voor een paar jaar geleden elk segment zijn eigen belangenclub had; die zijn opgegaan in Bouwend Nederland. “Ze zijn samengevoegd, met infra erbij en wat is er van over en wat is er van ontstaan? Allemaal nieuwe clubjes! Ook het samengaan van VNO-NCW en MKB zal geen gelukkig huwelijk zijn, voorspel ik.” De Kamer van Koophandel zal grotendeels verdwijnen of verworden tot een registratiebureautje, de overige taken zullen door Syntens worden overgenomen, zo is de verwachting. En na de voorspelling van Spenkelink over de grote belangenbehartigers zullen we straks nog dankbaar zijn voor het bestaan van IKT, zeggen we gekscherend. “Daar moeten wij in Twente ook blij mee zijn.  straalt degelijkheid uit, wij hebben heel goed contact met alle gemeentebesturen, we hebben een groot ledenbestand van veelal mooie bedrijven die veel aan elkaar kunnen hebben, die veel van elkaar kunnen leren. Dat moeten wij koesteren.”

Vorige bijdrage

Commentaar: Ik wil feestjes

Volgende bijdrage

John Landewé is de bedenker van het fenomeen ‘Memphis’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *