Siemens omarmt medische technologie op universiteit
Zakelijk directeur Martin Kuit verwacht de komende jaren een forse groei van zijn bedrijf Mira, onderzoeksinstituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde.
Het is altijd Mesa+ voor en Mesa+ na op de Universiteit Twente. Maar letterlijk in de schaduw van het fraaie rode pand van Mesa+ op de campus van de UT is in de afgelopen drie jaar Mira, het onderzoeksinstituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde, aan een imposante ontwikkeling bezig. In 2011 waren er zes serieuze spin-offs en de verwachting is dat het aantal banen in de komende tijd zal groeien naar meer dan vijfhonderd mensen. Martijn Kuit (36) is zakelijk directeur van Mira. “Onze onderzoeken mogen niet verstoffen.”
We willen voorkomen dat geweldige technologie ligt te verstoffen in de kelders van de universiteit
Mira ontwikkelt innovatieve, medische technologieën. “Dan moet je denken aan materialen zoals keramieken, waarmee we het lichaam kunnen helpen om complexe botbreuken te genezen. We ontwikkelen ook medische robots waarmee je patiënten kunt helpen te revalideren en wij ontwikkelen systemen waarmee je plaatjes kunt maken van het lichaam, waarmee artsen een betere diagnose kunnen stellen en waarmee ze ook beter kunnen weten hoe ze moeten ingrijpen in het lichaam.” Het was ooit de bedoeling een academisch ziekenhuis in Twente te bouwen in de buurt van de universiteit, maar zoals wel vaker in Twente lukte het de bestuurders niet een eensluidend beleid te ontwikkelen: Enschede kreeg het Medisch Spectrum Twente en
Hengelo (met Almelo) vallen onder de Ziekenhuisgroep Twente. “Dat Twente geen academisch ziekenhuis heeft, is jammer, maar aan de andere kant kunnen we nu de sterkste partners zoeken rondom de onderzoeksthema’s die wij hebben. Dat zijn zeker Enschede, Hengelo en Almelo, maar ook de ziekenhuizen in Groningen en Nijmegen.” “Een aantal klinische hoogleraren die bij ons werkt, is ook verbonden aan het MST. Die mensen slaan een brug tussen medische technologieontwikkelingen en toepassingen in de kliniek. We willen voorkomen, zoals in het verleden vaak gebeurd is, dat geweldige technologie ligt te verstoffen in de kelders van de universiteit.”
Siemens.
Mira heeft het Duitse Siemens als partner gestrikt. Niet zomaar een partner, maar een bedrijf dat op alle fronten participeert en voor vele miljoenen investeert. “We hebben op de UT de opleiding technische geneeskunde, die is uniek in Nederland. Die is echt gericht op toepassing van innovatieve technologieën in een ziekenhuiszetting. Een partij als Siemens waardeert dat en haakt ook om die reden aan bij ons instituut.”
Maar de belangrijkste reden dat Siemens zich heeft gemeld, is het project Center for Medical Imaging dat zich toelegt op de ontwikkeling van beeldverwerkingstechnologieën, “zoals MRIscanners en CT-scanners, waarmee artsen diagnoses kunnen stellen.” Het Center for Medical Imaging zal gehuisvest worden in de Gallery, een bedrijfsverzamelgebouw tegenover de universiteit. “De faciliteiten gaan we gebruiken voor onderzoeken en onderwijs binnen de Universiteit Twente, maar de voorzieningen zullen ook gebruikt worden voor hoogwaardige zorg in de regio.” De kans dat deze opzet leidt tot een ‘promotie’ van de ziekenhuizen tot academisch is niet groot. “Nee, daar is het thema te smal voor.”
Prescan.
Mira wordt dus op locatie een ondersteuning van de regionale ziekenhuizen. Er is de laatste jaren behoefte aan private medisch zorg. Het Hengelose bedrijf Prescan speelt daar op in, maar moet voor onderzoek uitwijken naar Duitse ziekenhuizen. Bij dat soort bedrijven melden klanten met een ruime portemonnee zich om zich te laten onderzoeken. “Dat klopt, dat soort bedrijven heeft zich ook gemeld, nee, ik noem geen namen. Een dag telt 24 uur, een week zeven dagen met veel incourante uren en die zijn heel aantrekkelijk voor dat soort partijen. Maar we zetten het primair als onderzoeks- en onderwijsfaciliteit neer en daarnaast hebben wij incourante uren die wij inderdaad kunnen afzetten bij andere partijen.” De unit van de Gallery wordt casco opgeleverd aan Mira, en er zal meteen voor zo’n tien miljoen euro aan vertimmerd moeten worden. “Er moeten loden wanden worden gerealiseerd, daar zal Siemens een belangrijke rol in gaan spelen. De deal die wij met Siemens hebben gemaakt, is dat zij er voor gaan zorgen dat de apparatuur altijd upto-date is, dus de apparatuur zal over een periode van vijftien jaar vervangen zal worden als er nieuwe op de markt wordt ge.ntroduceerd.” Siemens gebruikt de samenwerking met Mira als een deel van hun R&Dinvesteringen. “Dat zal inderdaad hier op de Campus gaan gebeuren.”
MKB.
We zijn onder de indruk, net als bij Mesa+, maar wat levert het op, aan bedrijvigheid, werkgelegenheid, economische groei, welvaart? “De verwachting is veel bedrijvigheid. Dat verwachten ze ook in Brussel want we hebben Europese subsidie gekregen (EFROgelden) aangevuld vanuit de provincies Gelderland en Overijssel en de Regio Twente om er voor te zorgen dat de bedrijvigheid wordt gestimuleerd in de regio. Dat betekent heel concreet dat wij nu samen met MKB’ers projecten kunnen gaan opzetten rondom het Center for Medical Imaging en dat die bedrijven gebruik kunnen maken van de faciliteiten.” In 2011 zijn er zes spin-offs voortgekomen uit Mira. “Een mooi aantal. Er zijn universiteiten die dat nog niet eens halen in Nederland.” Mira zelf is in de afgelopen jaren gegroeid tot zo’n driehonderd onderzoekers nu. “We verwachten door te groeien naar zo’n 400 in de komende jaren. Daarnaast verwachten we met het Center for Medical Imaging nog een groei te realiseren van zo’n 75 tot 150 man die echt op de faciliteit zelf gaan zitten. Met daar omheen nieuwe bedrijvigheid…” En Mesa+ en Mira vullen elkaar soms zelfs aan, zegt Kuit: “Dit thema begeeft zich op het grensvlak van nanotechnologie en biomedische technologie. We hebben al een aantal projecten lopen waarbij ook spin-offs van Mesa+ betrokken zijn, dus die link is er.” Wanneer kan ik daar onder de scan? “In het voorjaar van 2013.”
Nog geen reacties