Mexichem heeft Wavin nodig voor productontwikkeling en kennis

Henk ten Hove, topman van Wavin, verwacht veel van de overname door Mexichem: “We gaan dankzij Mexichem grote acquisities doen.” Beursanalisten stonden zo ongeveer op de banken te springen toen Mexichem zich melded om de Zwolse multinational over te nemen. Wavin had op de beurs nooit gebracht wat gehoopt was. Alleen topman Henk ten Hove vond de eerste Mexicaanse biedingen ondermaats en onderhandelde stug door en maakte de deal af op 10.50 euro. Saillant detail: Ten Hove was liever zelfstandig doorgegaan. De beursnotering van Wavin is eigenlijk mislukt. Ten Hove bestrijdt dat, hij was begin mei te gast in het ondernemersprogramma Memphis dat RTV Oost en Twentevisie maandelijks organiseren in De Grolsch Veste in Enschede. Ten Hove is ook commissaris van FC Zwolle, de club die dit seizoen (in de eerste divisie) kampioen werd…
Als er geen kredietcrisis was gekomen, maar een gewone recessie, was er niets aan de hand geweest
Henk ten Hove zit al vanaf 1999 in de raad van bestuur van Wavin. Hij heeft dus van dichtbij meegemaakt dat het bedrijf een aantal malen van eigenaar is veranderd. Het bedrijf is in de jaren vijftig ontstaan uit de waterleidingmaatschappij WMO die kunststof buizen wilde gebruiken voor de distributie van drinkwater. Shell stapte al snel in als grootaandeelhouder maar deed eind vorige eeuw zijn aandelen over aan CVC (private equity) en in 2005 verkochten ook de aandeelhouders (gemeenten en de provincie Overijssel) van WMO hun Wavin-aandelen aan CVC. De tijd onder WMO en CVC was een goede tijd, vindt Ten Hove. “In die periode zijn we heel snel gegroeid, hebben we heel veel winst gerealiseerd en ook heel sterke posities in Europa ingenomen.” Een voetbaltrainer weet bij zijn aanstelling dat hij ooit ontslagen wordt, een bedrijf in handen van een bedrijf als CVC weet dat het na een aantal jaren verhandeld wordt. “Aan een andere partij of via een beursnotering en dat laatste was binnen Wavin en sterke voorkeur. Er waren alternatieven, dat verzeker ik u,” benadrukt Ten Hove. Maar de beursgang in 2006 werd geen feest. Zware kritiek welde op toen bleek dat Wavin afgeladen was met schuld door CVC, ook al bleek dat (achteraf) een stuk genuanceerder, Wavin kwam niet meer van dat beeld af. En mede daardoor is de beursnotering eigenlijk nooit een groot succes geweest. Zelfs al heeft Ten Hove met een overnameprijs van 10,50 euro per aandeel zijn best gedaan, aandeelhouders van het eerste uur zijn toch twee derde van hun inleg kwijt.

Kredietcrisis.

Niet lang na de beursintroductie begon de ellende voor Wavin. “2007 was een fantastisch jaar, we zijn verder gegroeid in omzet en in winstgevendheid. Ik ken de rekensommen als geen ander: wij waren ‘recessieproof ’. Als er daarna geen kredietcrisis was gekomen, maar een gewone recessie, was er niets aan de hand geweest. Dan hadden wij gewoon de cash gegenereerd om onze schulden te verminderen.” Zelfs de schulden waarmee CVC Wavin opzadelde tijdens de beursgang, noemt Ten Hove: “Recessieproof.” Ten Hove weigert ook achteraf met de kennis van nu de beursgang als een mislukking te bestempelen. Wavin had volgens Ten Hove de financiële zaken op een rij toen Mexichem zich onuitgenodigd meldde. “We hadden er vertrouwen in dat we het op eigen kracht heel goed zouden kunnen.”
Ik kan deze verkoop aan de aandeelhouders uitleggen maar ook aan onze eigen medewerkers

Spaans.

Ten Hove heeft ook zijn eigen (circa 100.000) aandelen (“die worden nu uitbetaald voor veel minder geld dan ik toentertijd heb gekocht”) moeten aanbieden. “Part of de deal.” Part of de deal is ook dat hij aanblijft als bestuursvoorzitter. “Als ik weg zou gaan, had ik dat wel eerder gezegd, dat moet je niet achteraf doen. Ik kan deze verkoop aan de aandeelhouders uitleggen maar ook aan onze eigen medewerkers.” Dan zal hij ook op Spaanse les gaan? Lachend: “Ik heb afgesproken dat ik op cursus ga, ja.” Het gevoel heerst zeker dat Ten Hove het onderste uit de kan heeft gehaald bij de Mexicanen. Beursanalisten waren opgetogen dat Mexichem kwam. “Hun interesse was strategisch. Het moment waarop ze ons benaderd hebben was natuurlijk een beetje opportunistisch, want de koers was behoorlijk laag. En dat was ook meteen ons punt. We vonden 8,50 euro, hun eerste bod, veel te laag. We voelden ons niet echt gestimuleerd door een aantal analisten van wie een aantal direct zei dat we moesten toehappen; dat leest Mexichem ook in de krant. Dat vond ik buitengewoon onplezierig, maar ik ben blij dat we onze poot stijf hebben gehouden. We kregen steun van onze grootste aandeelhouders zoals Delta Lloyd, die lieten ook weten 8,50 euro te weinig te vinden.” Saillant detail, de heer Kottman is commissaris bij Delta Lloyd en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Wavin… “Hij heeft meteen gezegd ‘er is belangenverstrengeling’ en hij trad daarom terug. Hij is bij de gesprekken over Mexichem niet aanwezig geweest.”

Strategie.

Het geld is wellicht het allerbelangrijkste voor de buitenwereld, maar Ten Hove wilde ook wel graag weten wat Mexichem met Wavin voor heeft: “Wat vinden ze van onze strategie, de plek van ons hoofdkantoor, ons innovatiecentrum?” Zeker, maar als de deal is beklonken is het gewoon wie betaalt bepaalt… Dan heeft Wavin niets meer te vertellen. “Daar hebben we natuurlijk over nagedacht. Ten eerste, we vertrouwen die mensen, ik heb hen nog niet betrapt op onwaarheden of dubbele agenda’s. Ten tweede hebben we alle afspraken geborgd via twee onafhankelijke leden van de Raad van Commissarissen die een soort vetorecht hebben en die ook niet ontslagen kunnen worden.” En Mexichem doet meer. “We gaan dankzij Mexichem grote acquisities doen. Zij geloven in onze strategie om in elk land waar je actief bent de grootste te zijn.” Maar Mexichem zal Wavin niet uitkleden omdat Mexichem (dat ongeveer twee keer zo groot is als Wavin) Wavin hard nodig heeft voor de ontwikkeling van nieuwe producten. “De bedrijven van Mexichem in Latijns-Amerika kijken reikhalzend uit naar nieuwe producten en nieuwe processen die wij kunnen overdragen. Ja, veel van wat wij maken is beter dan wat ze zelf hebben, dat zijn commodity's, standaardproducten. Ze hebben daar een enorme groeimarkt en ze hebben onze kennis en productontwikkeling nodig. Daar is geen enkele discussie over. Ze hebben hun eigen aandeelhouders verteld dat Wavin kennis kan overdragen, dat ze een deel van hun grondstoffen via ons kunnen uitleveren en dat ze de marktleider hebben gekocht op een continent dat nu in een recessie zit, dus voor een relatief laag bedrag.” Schrokken ze van de eerste kwartaalcijfers? “Nee, we hebben met een lagere omzet een beter resultaat gehaald.”
Wavin is Europees marktleider in kunststof leidingsystemen. “Van zes millimeter tot bijna duizend millimeter voor alle mogelijke toepassingen in drinkwater, heet en koud water, vloerverwarming, gas, telecom. “Ik denk dat als u uw huis zou strippen en het aantal meters buis zou tellen, dat u zou schrikken.” Wavin is dus sterk afhankelijk van nieuwbouw en renovatie. Het hoofdkantoor van Wavin is gevestigd in Zwolle. De onderneming heeft vestigingen in 25 Europese landen en telt circa 6200 medewerkers en rapporteerde over 2011 een omzet van ruim 1,3 miljard euro.

Escape om te sluiten