Kansen in de markt? Davita, KPN…
Chris Buunders (links) en Sjoerd van Es van ABN AMRO Mees Pierson voorspellen dat 2012 het jaar van de veranderingen wordt.
“2012 wordt het jaar van de veranderingen: begrotingsaanpassingen in de ontwikkelde landen en ingrijpende wijzigingen in het functioneren van de eurozone,” voorspellen Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson.
“Bij beleggingen in aandelen is de huidige asymmetrie van risico en rendement een belangrijk aandachtspunt. Een oplossing van het Europese schuldprobleem kan zorgen voor stabiliteit en positieve aandelenrendementen. Het uitblijven van een oplossing zal leiden tot grote verliezen. In onze prognoses en ons basisscenario gaan wij uit van een progressieve terugkeer naar trendmatige groei en lichte besmetting door de Europese schuldencrisis.” Van Es en Buunders zijn duidelijk negatiever over de naaste toekomst in Europa. “Wij verwachten dit jaar een krimp van 0,8%, terwijl de gemiddelde verwachting ligt op een groei van 0,6%.” De laatste tijd vertoont de ontwikkeling van de belangrijkste economie.n een opvallende divergentie. De Amerikaanse economie is in de tweede helft van 2011 versneld en vertoont nu een bescheiden groei. “In de opkomende economie.n is de groei sinds medio 2010 afgenomen, maar het keerpunt lijkt nu te zijn bereikt.” Voor Latijns-Amerika gaan Van Es en Buunders uit van een plus van 3,7% en voor Azi. zelfs 7,3%.
In ons algemene beleggingsbeleid adviseren wij een onderwogen belang in aandelen
Recessie.
Daarentegen is de economie van de eurozone in een recessie beland. “De vooruitzichten voor de eurozone zijn grotendeels afhankelijk van de vraag of (en wanneer) de beleidsmakers de schuldencrisis onder controle krijgen. In een positief scenario krijgt de eurozone te maken met een onaangename recessie, maar zal de wereldeconomie hier waarschijnlijk aan ontkomen. In een negatief scenario glijdt ook de wereldeconomie af in een recessie, waarbij Europa de zwaarste klappen krijgt. In het negatieve scenario krijgen de beleidsmakers de eurocrisis niet onder controle en valt de eurozone uit elkaar. Een andere mogelijkheid is dat ze de crisis wel onder controle krijgen, maar dat dit te laat gebeurt en pas nadat de economie zware schade heeft geleden. In dit scenario belandt de economie van de eurozone in een diepe recessie. Hierdoor zullen ook andere economie.n in een recessie terechtkomen. Doordat de ruimte voor beleidsmatige stimulering beperkt is, is een effectieve beleidsreactie niet erg waarschijnlijk en kan de recessie verschillende kwartalen voortduren.”
KPN.
“Voor wat betreft ons beleid ten aanzien van aandelen zorgt de eerdergenoemde scheve verhouding tussen risico en rendement ervoor dat we de voorkeur geven aan terughoudendheid. In ons algemene beleggingsbeleid adviseren wij dan ook een onderwogen belang in aandelen. Voor wat betreft de regionale verdeling zijn wij positief over Noord-Amerika en de opkomende markten van Azi. en Latijns- Amerika en adviseren wij een onderweging van Europa en Japan. Op sectorniveau zijn wij positief ten aanzien van consumptiegoederen, zoals Davita en L’Oreal, de gezondheidszorg met Roche en Sanofi en de telecommunicatie, zoals KPN en Vodafone.”
Nog geen reacties