Twentevisie Jaargang 24, 2012

Herman Hutten voelt zich behandeld als een uitbuitende aspergeteler

Herman Hutten is razend op het ministerie van Sociale Zaken vanwege tonnen aan opgelegde boetes.

Het begon met een subsidieaanvraag voor een metaalbedrijf van Herman Hutten en het lijkt te eindigen in een nachtmerrie met OBO, de Overijsselse Banden Onderneming. Hutten moet tonnen aan boetes betalen aan de Arbeidsinspectie. Hij hoopte op Interventie van toenmalig minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken. Saillant detail: Hutten is op 5 november tot voorzitter benoemd van de VVD in Hardenberg.

Die tweede boete betaal ik nooit, om de doodeenvoudige reden dat wij geadviseerd zijn door diezelfde Arbeidsinspectie

Het ministerie van Economische Zaken verstrekte een paar jaar geleden een subsidie van circa vier ton aan een metaalbedrijf van ondernemer Herman Hutten die in Roemenië een zusterbedrijf wilde neerzetten. EZ stelde wel een paar voorwaarden waaronder natuurlijk dat Hutten zelf ook flink in de buidel moest tasten en de Roemenen moesten via scholing hun vakmanschap opvijzelen. Dat kan niet ingewikkeld zijn, dacht Hutten, en hij liet een aantal Roemenen overkomen naar Nederland om in zijn fabriek onder toezicht de fijne kneepjes van het werk te leren. De Arbeidsinspectie kwam controleren en hoewel Hutten alle correspondentie van Economische Zaken kon laten zien, waren de ambtenaren van Sociale Zaken niet te vermurwen en ze gaven Hutten twee keer 48.000 euro boete omdat de Roemenen in de ogen van de Arbeidsinspectie illegaal aan het werk waren. “Maar goed, er werken nu in de fabriek in Roemenië twintig mensen, dus wat dat betreft kun je spreken van een succes.”

Banden coveren.

In Roemenië heeft Hutten een groot stuk grond (25.000 vierkante meter) gekocht waarop hij niet alleen ruimte voor zijn metaalbedrijf had, maar ook voor zijn bandenfabriek OBO. “OBO is een bandenproducent die loopvlakken vernieuwt op industriebanden en landbouwbanden. Wij maken van oude karkassen weer nieuwe banden, in de volksmond heet dat coveren. We ruwen de band af, er wordt rubber opgelegd en dat wordt in een mal gelegd, op dezelfde wijze als waarop een nieuwe band wordt gemaakt. In een matrijs. En dan bak je weer een nieuw loopvlak op die band. Wij werken onder meer voor Euromaster, Heuver Banden en dat soort bedrijven. We leveren niet rechtstreeks aan de klant. Daar wringt het voor ons ook een beetje, want een bandenleverancier verkoopt natuurlijk liever een nieuwe band.”

Boete.

Opnieuw wilde Hutten Roemenen voor zijn nog te bouwen OBO-vestiging in Roemenië de werknemers in Nederland opleiden. Hij nam contact op met de Arbeidsinspectie, “met mijnheer Mulder, en ik vroeg hem hoe we dat moesten aanpakken.” In het verhaal van Hutten kende ‘Mulder’ (ondanks verschillende pogingen heeft de reactie van Twentevisie deze man niet kunnen vinden voor wederhoor) wel een regeling (grensoverschrijdende dienstverlening) waardoor Roemenen voor korte tijd in Nederland als stagiairs aan de slag konden. “Bij dat gesprek heeft ook mijn controller gezeten. ”Voor alle duidelijkheid, deze scholing was zonder subsidie van Economische Zaken. We hebben het exact gedaan zoals mijnheer Mulder ons had voorgesteld en toen kwam de Arbeidsinspectie weer kijken en kregen we toch weer een boete. “En toen zei hij ‘we hebben er nog eens naar gekeken, maar het is toch niet goed’. Wij zijn nota bene bij het UWV in Zoetermeer geweest om er voor te zorgen dat we geen fouten maken en toch krijgen we weer een dikke boete, van 176.000 euro in totaal.”

Woede.

Hutten is razend: “Per 1 januari 2007 is Roemenië bij de EU gekomen met vrij verkeer van goederen en mensen. Alleen Nederland maakt een uitzondering voor Roemenië en Bulgarije. Tenzij het over
boetes gaat. We kregen de maximale boete en die bedraagt 8.000 euro per werknemer. Alleen, zegt de Arbeidsinspectie, dat is voor het Nederlandse bedrijf maar ook voor het Roemeense bedrijf. Dus dan
is het ineens 16.000 euro maal elf werknemers. Terwijl Nederland zo ongeveer niets met Roemenië en Bulgarije te maken wil hebben.” Tegen de eerste boete van de Arbeidsinspectie (die valt dus onder
het ministerie van Sociale Zaken) is Hutten bij de rechter in beroep gegaan. “We hebben het de eerste keer blijkbaar niet goed gedaan. De regels niet goed gehanteerd, dus dan zegt de rechter: je hoort als Nederlander de wet te kennen.” Maar nu heeft Hutten ‘Mulder’ gevraagd en hij is dan ook voornemens tot aan het Europese Hof van Justitie door te vechten. De eerste boete is betaald, de tweede niet. “Die tweede boete betaal ik nooit, om de doodeenvoudige reden dat wij geadviseerd zijn door diezelfde Arbeidsinspectie. Dat is vastgelegd in gespreksrapporten.”

Ik zal knokken tot de laatste cent om de rechtvaardigheid op tafel te krijgen

Crimineel.

Hutten heeft in zijn emotie gedreigd het faillissement van OBO aan te vragen als de Arbeidsinspectie ‘morgen’ de totale boete komt innen. Bij de bandenproducent OBO in Hardenberg werken zo’n zestig mensen die samen goed zijn voor een omzet van zes miljoen euro. “Nee, natuurlijk gaat OBO hierdoor niet failliet, hoewel we dan wel een liquiditeitsprobleem hebben. Want OBO zit net als veel andere bedrijven wel in een crisis. Gelukkig gaat het OBO heel goed, er zit heel veel potentie in het bedrijf. Maar om dat te ontwikkelen is er momenteel ook niet erg veel steun van banken, zoals u ook wel zult weten.” Hutten heeft zelfs een hoorzitting bij Sociale Zaken aangevraagd en gekregen: “Daar heb ik mijn verhaal kunnen doen, maar of het wat oplevert…” Na een stilte: “Weet je wat ik het ergste vind, ik word op gelijke hoogte gezet met een aspergeteler in het Westland die in een caravannetje tien Roemenen uitbuit. Die krijgt namelijk ook 8.000 euro boete. Ik word weggezet als crimineel. Wij hebben twee woningen beschikbaar gesteld voor zes Roemenen en we hebben het minimumloon betaald.” OBO in Roemeni. is inmiddels ontmanteld. “We kregen de scholing van de mensen niet op tijd voor elkaar. Dat bedrijf is van de baan en dat heeft veel meer gekost dan die boete.“

Mark Rutte.

Een paar maanden geleden was minister-president Mark Rutte te gast bij de businessclub van Hennie van der Most waar Hutten ook lid van is. Na afloop van de lezing vroeg hij Rutte om hulp en die verwees hem naar Kamp en De Krom. Hij heeft ook contact met hen gezocht, maar de politiek top van Sociale Zaken bemoeit zich er niet mee. “Dat kan ik me ook wel voorstellen, want het kan niet zo zijn dat een minister individuele gevallen gaat regelen. En dat geldt ook voor de staatssecretaris, alhoewel ik van Paul de Krom wel antwoord had verwacht. Maar dat contact liep ook via de ambtenaren en ja, dan kom je in het formele circuit en dan is het over en uit.” Op 5 november is Herman Hutten tot voorzitter benoemd van de VVD in Hardenberg, toevallig dezelfde club als die van Rutte, Kamp en De Krom. Wellicht dat de leden gaan twijfelen aan zijn integriteit. Ook die gedachte maakt Hutten woest.” Dat bedoel ik nou. Daarom zal ik knokken tot de laatste cent om die rechtvaardigheid op tafel te krijgen.” Aan de andere kant staat Herman Hutten bekend als een ondernemer die op het scherpst van de snede balanceert, een soort Van der Most: eerst bouwen dan toestemming vragen. “Ik ben bijna veertig jaar een ondernemer die onderneemt. Ik heb nog nooit eerder problemen met de Arbeidsinspectie of wie dan ook gehad. Waar ik wel problemen mee had, is met de overheid. Dat zal iedere ondernemer wel bekend in de oren klinken, problemen met vergunningen, met de groei van je bedrijf, uitbreiding en dat soort zaken.” En dan weer boos: “Ik heb vroeger meegekregen dat je tegen de dominee en de overheidsdienaar op keek. Want die overheidsdienaar dient ons. Althans, dat was min of meer de afspraak. Nou, deze mannen dienen ons niet. Dus het vertrouwen in de ambtenarij is bij mij tot nul gedaald.”

Reactie van Sociale Zaken

De heer Mulder zelf aan de veren komen lukte niet, maar via de afdeling persvoorlichting van het ministerie van Sociale Zaken kreeg Twentevisie de volgende reactie op het verhaal van Herman Hutten: ‘Het kabinet pakt burgers die frauderen met uitkeringen en bedrijven die wetten overtreden hard aan. Bedrijven lopen bij (herhaalde) fraude het risico op hoge boetes. Het is in Nederland streng verboden om mensen illegaal te laten werken als een tewerkstellingsvergunning nodig is. Het bedrijf van de heer Hutten heeft conform dat beleid boetes van de Inspectie SZW opgelegd gekregen. Dit vanwege aangetroffen werknemers uit Bulgarije en Roemenië zonder tewerkstellingsvergunning, terwijl een vergunning voor deze landen vereist is. De Inspectie SZW heeft de ondernemingen van de heer Hutten in 2008 boetes opgelegd vanwege illegale tewerkstelling. Het bedrijf heeft hiertegen bezwaar gemaakt en is in beroep gegaan bij de rechter. De Raad van State heeft dit hoger beroep ongegrond verklaard en de Inspectie in het gelijk gesteld. Daarmee zijn de boetes uit 2008 onherroepelijk geworden. In 2011 heeft de Inspectie opnieuw werknemers aangetroffen die illegaal aan het werk waren en daarvoor zijn opnieuw boetes opgelegd. Het bedrijf in kwestie is in bezwaar en beroep gegaan, wij kunnen hierover nu geen uitspraken doen omdat deze zaak nog in behandeling is’.

Vorige bijdrage

Commentaar: Geld, geld, geld…

Volgende bijdrage

Sjoerd van Es en Chris Buunders: We zijn redelijk optimistisch

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *