Ben Lutke Veldhuis en Dennis Verdriet nemen Go Planet over
Ben Lutke Veldhuis en Dennis Verdriet hebben als de nieuwe exploitanten alle vertrouwen in Go Planet.
Go Planet
Ze zijn de zesde exploitant van Go Planet, dat ooit onder de naam Miracle Planet dé uitgangsboulevard van het oosten des lands had moeten worden. Alleen de bioscoop CineStar is een succes. De Enschedese ‘hoogleraar’ van de horeca Ben Lutke Veldhuis en zijn jonge kompaan Dennis Verdriet, zetten nu hun schouders eronder. Het is de laatste kans voor het complex. De één zijn dood is de ander zijn brood: “Als het Expo Center in Hengelo de deuren niet had gesloten, hadden we het niet gedaan. Dan hadden ze er maar een caravanstalling van gemaakt…
Lutke Veldhuis en Verdriet kwamen elkaar tegen op feesten en partijen in de afgelopen jaren. Lutke Veldhuis als cateraar en Verdriet verkocht fruit en ‘smoothy’s’ (veelal zuivel met fruit). Een aantal jaren geleden sloegen ze de handen ineen bij beurzen in het Expo Center in Hengelo. Tot de nieuwe eigenaar Hans Lesscher bekend maakte dat hij van het Expo Center zijn hoofdkantoor (Lesscher IT) wilde maken en dat beurzen dus verleden tijd zouden zijn. De puzzel viel op zijn plaats: de eigenaren van Go Planet (André van Leeuwen, Guus Brandriet, Harry Kuipers, René Kuipers en Elizen Vastgoed uit Twello) hadden al eerder aan Lutke Veldhuis gevraagd naar de exploitatiemogelijkheden van Go Planet te kijken. En toen beursorganisaties hoorden dat er geen toekomst meer zou zijn in Hengelo, vroegen ze Lutke Veldhuis naar andere locaties…
Er staat nu een beurshal die aan alle wensen voldoet van een modern beursgebouw
Weer verbouwd.
Go Planet was op dat moment niet geschikt voor grootschalige beurzen. “Veel te hokkerig.” Met de eigenaren werd gesproken over verbouwen. Dat waren niet de allerfijnste gesprekken, want de vastgoedwereld ligt totaal uitgeteld op zijn rug, de eigenaren hebben ongetwijfeld diep in hun hart spijt dat ze er ooit in zijn gestapt en hebben het allang afgeschreven als mislukte investering. En om er dan weer geld in te steken… Maar Lutke Veldhuis en Verdriet deden zelf ook (financieel) mee. Over geld praten met Lutke Veldhuis en Verdriet is zoiets als een slak koffie leren zetten, maar na enige tijd wordt duidelijk dat er toch weer voor vele tienduizenden euro’s is vertimmerd in de hal die nu bijna tienduizend meter beursoppervlakte telt, dat de eigenaren hun steentje hebben bijgedragen en dat er met de organisatoren van vrijwel alle beurzen die in Hengelo werden gehouden – van de Huishoud Hobbybeurs tot Pasar Malam en van het hippische evenement tot het circus, en ook Business Meeting Twente ruilt opgelucht de hangar in voor het nieuwe complex en zelfs Willie Oosterhuis keert terug! – langjarige afspraken zijn gemaakt waarbij de huur in die tijd langzaam wordt verhoogd. “We hebben die jongens een heel sympathieke aanbieding gedaan om drie jaar met ons mee te gaan, waardoor ze ook best wel een portefeuille hebben om te kunnen investeren in de marketing en de promotie.” “Er staat nu een beurshal die aan alle wensen voldoet van een modern beursgebouw.” Lutke Veldhuis en Verdriet moeten natuurlijk netjes maandelijks huur betalen aan de eigenaren en ook dat is oplopend. Het grote geld moeten ze verdienen met de catering. En ook die partners (Grolsch, Mona, Beukenhorst, RJ Security en anderen) hebben zich na enig aandringen van Lutke Veldhuis “van hun beste kant laten zien.” Ook die stonden natuurlijk niet te trappelen om na vijf mislukkingen in Go Planet opnieuw de portemonnee te trekken. Maar de gedachte dat er Heineken of Bavaria geschonken zou worden…
Symphony of Speed 053.
In het eerste weekend van september werd de eerste beurs gehouden: Symphony of Speed 053, veel fraaie auto’s, nog mooiere meiden en veel lawaai. Met 4500 bezoekers noemen Lutke Veldhuis en Verdriet de beurs een succes. Verdriet: “Een vriendje van mij verkoopt autoradio’s in Almelo. Ik zei tegen hem, ‘ik heb een hal, jij verkoopt autoradio’s’, toen hebben we deze beurs bedacht en daarbij partners gezocht.” Het werd een mooie show met slippen auto’s, enorme geluidsinstallaties in kofferbak waar geen tandenborstel meer bij zou passen, brede banden, kortom alles om een auto te ‘pimpen’. “De organisatie was ook heel tevreden; 4.500 bezoekers op onze eerste beurs, dan kun je toch niet ontevreden zijn,” vraagt Verdriet retorisch. De inrichting van de keuken heeft Lutke Veldhuis deels zelf al in huis en die bestaat uit verschillende units die simpel verplaatst kunnen worden zodat het aanbieden van eten en drinken aangepast kan worden aan de wensen van de organisatie en het publiek. “De kosten van de keuken zijn te overzien,” bevestigt Lutke Veldhuis. En die 4500 man heeft de hand niet op de portemonnee gehouden, begrijpen we… “Het was niet verkeerd. Het was publiek dat voor die auto’s komt, de terrassen zaten goed vol.” Tot aan het einde van dit jaar wordt er elk weekeinde een beurs of evenement gehouden in Go Planet. En voor 2013 loopt de kalender ook al aardig vol. “Zoals het nu gaat, moeten we zoeken naar lege plekken in de agenda.”
We hebben zelfs al plannen als het goed gaat om een tweede hal te bouwen, met dezelfde voorzieningen en ook met 1,3 hectare verkoopoppervlakte
Succes.
Vanaf nu is Go Planet geen mislukking meer, bezweren Lutke Veldhuis en Verdriet. “In feite is een beurs een repeterend verhaal. Als we het goed doen, komen beursorganisaties en bezoekers het jaar erna waarschijnlijk wel weer terug.” Ze vinden ook de ligging prima. “Het is een wereldlocatie dat met auto en trein gemakkelijk bereikbaar is. En we hebben ook de gemeente op onze hand. We hebben elke maand een vergadering, huurdersoverleg waar alle bewoners, eigenaars en huurders van het park inclusief FC Twente, de ijsbaan bij zitten. Daar brainstormen we met elkaar en proberen we mogelijke problemen op voorhand op te lossen. Bij die bijeenkomsten is ook de gemeente vertegenwoordigd in de persoon van Jan Geerdink (voormalig Polaroid-directeur). En we hadden geluk toen we de agenda’s naast elkaar legden: er zijn maar vier data waarop wij een evenement hebben en FC Twente thuis speelt. Dat lossen we met elkaar op, zoals ook op 2 september. De stewards en de mensen die de weg bewijzen bij FC Twente hebben wij ook ingehuurd. Ze wisten dat wij een beurs hadden en dat ging prima. Iedereen werd netjes naar de plek gewezen achter Go Planet.”
Ben Lutke Veldhuis.
Voor Dennis Verdriet is het een mooie kans door te breken aan de hand van de oude meester, maar wat wint de oude meester er zelf bij? Geld, aanzien? Of wordt hij getroffen door het enthousiasme van Verdriet in wie hij wellicht zichzelf herkent toen hij die leeftijd (29) had? “Dennis gaat als laatste weg en is er als eerste, dat had ik vroeger ook, dat klopt wel.” Hij heeft een goede reputatie als horecaman, er is geen evenement van aanzien of zijn bedrijf ’t H.lscher in Saasveld is er op een andere manier bij betrokken. Lutke Veldhuis is zo ongeveer het prototype van een Twente, hij laat zich nauwelijks uit zijn tent lokken, ‘joa, joa’, als hij ‘nee’ bedoelt. Je wordt uitgelachen als het mislukt. “Ik heb er honderd procent vertrouwen in zoals het nu gaat. We zijn begonnen doordat Hengelo dichtging, we hebben het vertrouwen van de eigenaren, van de partners, van de beursorganisaties. In Twente is gewoon markt voor een grote hal.” Misschien een lange neus naar FC Twente waar hij de catering niet meer mag doen (dat doet FC Twente uit financi.le overwegingen zelf), bovendien had een van de eigenaren (Guus Brandriet, ook man die regelmatig in spelers investeert) ook plannen om van Go Planet een soort FC Twente boulevard te maken die het stadion met het trainingscomplex in Hengelo verbindt. Ook dat gaat niet door. Lutke Veldhuis wil van geen rancune weten. “Ik heb vijftien jaar een contact gehad bij FC Twente. We hebben vijftien jaar onze best gedaan. Dan komen er nieuwe onderhandelingen. En dan stel ik me de vraag: voor wat bedrag wil ik nog de catering doen? Ik kreeg een bedrag mee. En ze doen het nu inderdaad zelf.” Zelf wordt hij niet meer zo vaak gesignaleerd in De Grolsch veste, maar dat ligt niet aan de biefstukjes weet hij. Ze hebben ook mijn chef-kok overgenomen, en die heeft vijftien jaar daar voor mij gewerkt… Ik ben nu met Go Planet bezig waar ik mijn energie in stop.” Hij praat er om heen, maar Lutke Veldhuis wil graag nog een keer laten zien dat hij ‘het’ kan… dat hij een goede ondernemer is. Ook Lutke Veldhuis voelt overigens de gevolgen van de crisis: “De tijden zijn natuurlijk wel veranderd. Vroeger had je met twee zalen vijf, zes feesten in de week, die zijn er niet meer. En het zijn ook kleinere feesten geworden. En ook daardoor heb ik tijd om me op Go Planet te focussen. We hebben zelfs al plannen als het goed gaat om een tweede hal te bouwen, met dezelfde voorzieningen en ook met 1,3 hectare verkoopoppervlakte.”
Dennis Verdriet.
Voor de samenwerking hebben de heren Catering & Zo! opgericht. Het lijkt oneerlijk: de man die gepokt en gemazeld is samen met een groentje. Lutke Veldhuis beslist en Verdriet mag ‘ja’ zeggen… “We hebben vaak overleg met elkaar. Ben is een heel reeel mens. We hebben eigenlijk niet zoveel discussies. Het is gewoon gas geven in deze tijd en bikkelhard werken met elkaar, dan cre.er je iets moois. We hebben echt nog nooit ruzie gehad. Ik denk dat we allebei heel goed de markt aanvoelen, vooral door het leeftijdsverschil hebben we wel vaak totaal andere idee.n. Ben denkt links en ik rechts en de weg in het midden is dan vaak het beste. En we betrekken bij alles onze partners. Daar bedoel ik mee de mensen die bij ons de ruimtes huren op de beurs, dat zijn de leveranciers en met al die mensen proberen we het beste te zijn in de markt.” De vader van Verdriet was een traditionele groenteboer. “Ik zag mezelf niet achter een groentekraam staan, dus toen ben ik de boer opgegaan met ‘smoothy’s’ en fruitsalades. Ik ben begonnen op de Weerselose markt en op die rommelmarkten verkocht ik een paar duizend bakjes fruitsalades.” En vervolgens werd hij op alle festivals en evenementen een bekend gezicht. “Op een gegeven moment was ik op dat vlak de grootste in Nederland.” Hij levert ook vers fruit aan zo’n tachtig scholen. Inmiddels is hij ook bij veel zorginstellingen en ziekenhuizen een graag geziene leverancier
Nog geen reacties