Twentevisie Jaargang 24, 2012

Cijfers van bedrijven zien er veelbelovend uit

Sjoerd van Es (links) en Chris Buunders van ABN AMRO Mees Pierson analyseren cijfers van een aantal beursgenoteerde bedrijven.

In de eerste drie maanden van het jaar is er vooral aandacht voor de jaarcijfers van de (beursgenoteerde) bedrijven. “De beurs lijkt zich de laatste weken weinig aan te trekken van de problematiek rond Griekenland en Portugal,” zeggen Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson.

Misschien is het wel aantrekkelijk om bijvoorbeeld TKH voor de cijfers te kopen

“Binnen ons beleggingsbeleid zijn we de bakens licht aan het verzetten en bouwen onze onderweging in aandelen langzaam af. We voegen iets meer risico toe en verlaten voorzichtig de onderwogen positie van de aandelen. We bouwen de defensieve waarden (telecom) iets af en bouwen de industri.le sector iets op zoals daar zijn Imtech, Caterpillar, Siemens. Eind februari (Ten Cate) en half maart (TKH) komen de cijfers van de oostelijke fondsen; misschien is het wel aantrekkelijk om bijvoorbeeld TKH voor de cijfers te kopen,” adviseert Van Es voorzichtig.

Shell tegenvallend.

De bedrijfsresultaten die de afgelopen week werden gepubliceerd lieten een verdeeld beeld zien. Onder meer Abbott Laboratories, Caterpillar, UPS, Thermo Fisher Scientific en Unibail- Rodamco trakteerden beleggers op fraaie resultaten. Aan de andere kant waren er bedrijven die met teleurstellende resultaten naar buiten kwamen: BinckBank, Procter & Gamble, Amazon, Unilever, Logitech, AT&T en Philips. Royal Dutch Shell presteerde minder dan verwacht. “Het aandeel blijft echter interessant vanwege zijn defensieve karakter. Als we aantal resultaten nader bekijken zijn er wel grote verschillen.”

Imtech koopwaardig.

Onder de bedrijven die recentelijk publiceerden, is onder meer Imtech (24,15 euro). Het bedrijf rapporteerde solide cijfers met een omzetgroei van 14% (5% organische groei) en een toename van de nettowinst van 7% tot ruim 150 miljoen euro. Het dividend wordt verhoogd tot zeventig eurocent. De orderportefeuille nam toe tot liefst 5,8 miljard. “De groei zit met name in landen buiten Europa, van China tot Kazakstan en het Midden Oosten. De marges in Europa staan onder druk (Editda 26% lager). De winstgevendheid en vooruitzichten zijn simpelweg goed, de dividendverhoging is een teken van vertrouwen. De koerswinstverhouding staat op 10.7 voor 2012. Koopwaardig.”

Arcelor Mittal op kopen.

Arcelor Mittal (16,50 euro) publiceerde de laagste kwartaalwinst sinds twee jaar vanwege de afkoelende economie in China en Europa en daardoor afnemende vraag naar staal en lagere prijzen. Het resultaat was wel hoger dan analisten hadden verwacht. Wel wist het bedrijf zijn schuldpositie te verbeteren door een betere cashflow en desinvesteringen. Ook blijft het dividend op 75 eurocent per aandeel gehandhaafd. “De vooruitzichten voor 2012 lijken te verbeteren en er lijkt weer wat licht aan het eind van de tunnel vooral ten aanzien van de Amerikaanse en opkomende markten. Wij hebben het aandeel dan ook op kopen staan.”

Vorige bijdrage

Wie controleert de toezichthouders?

Volgende bijdrage

Subsidiedirecteur wordt succesvol ondernemer in podiumkunsten

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *