Twentevisie Jaargang 23, 2011

We zijn bijna zo ver dat de computer een besluit kan nemen

Kees Donker is gastspreker tijdens het Innoversum op 25 mei.

Kees Donker is onlangs zestig geworden. Ben je dan niet te oud als Innovation & Technology Executive IBM Benelux, vragen we plagerig. “Ik werk hier met heel veel jonge mensen,” grijnst hij. Donker gaf zo’n twee maanden geleden een lezing op de Universiteit Twente, en zijn voordracht was zo goed dat hij ook werd vastgelegd voor Innoversum.

Donker zei meteen ‘ja’. Hij vindt het Innoversum van groot belang voor de regio. “Er zijn in Nederland drie technologische universiteiten. Als je dat vergelijkt met de grote landen is dat relatief weinig. Tijdens het Innoversum kun je goed zien wat allemaal speelt rond het Twentse ondernemerschap, de Twentse innovatie, waardoor koppelingen met andere universiteiten, andere industrieën goed mogelijk zijn.” Sexy. IBM is niet echt een merk (in tegenstelling tot Apple en Google) waar de whizzkids op af vliegen, niet sexy, zou Ruud Gullit zeggen.

Er zijn grote maatschappelijke problemen die deels door de IT opgelost kunnen worden

“Ik werk nu vijftien jaar bij IBM, toen ik kwam bestond de omzet voor 90% uit hard- en software; dat is nu nog geen derde van de omzet. De rest is services.” Het bedrijf is omgeturnd, maar speelt nog altijd een voortrekkersrol, zegt Donker. “IBM heeft zo’n vijfduizend patenten op jaarbasis die wij uit de negen laboratoria halen waar wij wereldwijd mee werken. Daar worden dus dingen uitgevonden. Daar heeft het bedrijf zelfs Nobelprijzen voor gekregen. We doen dat niet alleen in de ITindustrie, maar ook voor ‘healthcare’, elektrotechniek en ‘fysics’.”

Bakelieten telefoon.

Elke zes maanden verdubbelt de hoeveelheid data op de wereld. “Dat zal in 2013, 2014 elk kwartaal zijn. Die data proberen we te linken aan technologie. En door dat te doen, hoop ik dat het publiek vindt dat IBM eigenlijk een heel hip bedrijf is. We lopen voorop in technische ontwikkeling.” Donker relativeert met een grap. “Er rende onlangs een specialist op het gebied van social media mijn kantoor binnen die over nieuwe snelle ontwikkelingen schreeuwde. Die man zei ‘ik ben benaderd door een vriend en wel op een heel manier… Hij belde me…. Hij belde me hij nodigde mij bij hem thuis uit. Ik vroeg naar welke community. Nee, maar zijn huis, waar hij ook slaapt. Dus ik denk die man is ziek, dat doe je niet. Maar goed, ik er toch heen, kom ik daar binnen, zit hij in een stoel en ik zeg, ‘waar is de rest van de community?’ Hij was helemaal alleen. Helemaal alleen in huis. En hij had iets in zijn handen, het was papier, en daar stonden letters op. Ik vraag, ‘wat doe je?’ En hij zegt ‘lezen’. Hij deelde dat met niemand. Dat is toch onvoorstelbaar hoe snel die techniek gaat’.”

Elvis.

“Ik heb kleinkinderen van zes en vier jaar. Toen we de zolder opruimden, kwamen we een telefoontoestel met draaischijf tegen. Mijn kleinkinderen dachten dat het speelgoed was. Nee, het was geen bakelieten telefoon, maar een van kunststof.” Het voordeel van ouder worden, bedoelt Donker. “Ik heb thuis ook een platenspeler waarmee je platen op 78 toeren kunt afspelen, ik heb Elvis op 78 toeren, op 33 en 45 toeren, ik heb Elvis op cd, op mp3 en binnenkort op een chip. Je moet in een bedrijf als IBM een goede mengeling hebben van ervaring en jonge talenten.”

Lezing.

De lezing die Donker op 25 mei zal geven heet ‘From smarter invention to smarter innovation’. “Ik probeer mensen van IBM, Cap Gemini, Logica, Atos bij elkaar te krijgen en te motiveren omdat wij elkaar echt heel hard nodig zullen hebben. De overheid vergeet helemaal dat de babyboom voorbij is. Ja, dat ergert me en als ik me opwind word ik cynisch, misschien ook wel tijdens mijn lezing. Er zijn grote maatschappelijke problemen die deels door de IT opgelost kunnen worden. We kunnen snelwegen blijven aanleggen en verbreden, maar met sensortechnologie en andere technologie kun je veel meer doen.” De technologie is verder dan wij denken en weten. Donker bewijst het met een populair spel, de computer laat de beste spelers ter wereld kansloos. “Die computer kan ook praten, googlen, analyseren. We zijn bijna op het punt beland dat een computer ook besluiten kan nemen. En dus ook om maatschappelijke problemen op te lossen.”

Vorige bijdrage

Wij tippen Ten Cate en Philips

Volgende bijdrage

Racespecial: Auto is verlengstuk

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *