Twentevisie Jaargang 23, 2011

Ten Kate & Huizinga focust op backoffice, automatisering en toptalent

Zowel fysiek (in het pand van ten Hag achter de ‘skibult’ van de parkeergarage en voor het MSTziekenhuis dat verbouwd wordt) als in de krantenkolommen was Ten Kate & Huizinga de laatste jaren minder zichtbaar dan de concurrentie. Maar de opvolgers van Ten Kate (die in 1946 het kantoor begon en inmiddels 90 jaar is) en Huizinga (die zich bij hem in 1971 aansloot) hebben niet stil gezeten. En daarover verhaalt René Scholten, partner en directielid van Ten Kate & Huizinga.


René Scholten, partner en een van de drie directieleden, is tevreden over de strategie van Ten Kate & Huizinga.

De Jong en Laan (de grootste van de drie in Twente achter PricewaterhouseCoopers (tegenwoordig PwC), Deloitte, KPMG en Ernst & Young) haalde zelfs de voorpagina van het Financieel Dagblad met alle overnames die het bedrijf deed, KroeseWevers nam de toonaangevende vestiging van Deloitte in Doetinchem over. Rond Ten Kate & Huizinga bleef het stil. “We hebben de laatste vijf, zes jaar op overnamegebied niets gedaan. Dat is bewust geweest.” Wat niet betekent dat soms niet naar de concurrentie werd gekeken. “Er waren inderdaad een paar kantoren die wij ook wel hadden willen overnemen. Als wij overnames doen, doen we dat op een bepaald niveau. Wij willen in principe geen kantoren van vijf à tien. Een goede accountant of een goede fiscalist wil niet op een kantoor met tien mensen werken; die wil klankborden met collega’s.”

We investeren flink in automatisering en wij denken dat wij daarin onderscheidend zijn

Automatisering.

De huisvesting bij makelaar ten Hag herinnert nog aan de tijd dat het één bedrijf was. “De oude Enschedeërs praten nog over Ten Kate/ten Hag, maar de wetgeving is toentertijd veranderd, dertig, vijfendertig jaar terug; toen is het bedrijf ontvlochten.” De stilte moet ook niet uitgelegd worden alsof de heren bij Ten Kate & Huizinga achterover hebben gehangen. Integendeel, volgens Scholten: “We hebben in Enschede een kantoor met 120 medewerkers. Wij hebben een wat andere strategie dan de andere kantoren. Het ouderwetse accountantswerk loopt op zijn einde. De backoffice van onze kantoren in Enschede, Hengelo, Oldenzaal, Almelo, in de Achterhoek en Gelderse Vallei is gecentraliseerd in de hoofdvestiging in Enschede. Die vestigingen zijn zoals we dat intern noemen ‘gevirtualiseerd’.” Samenvoegen, maar wel met een mooi loket op een locatie van waaruit de klant ook bediend kan worden. “We investeren flink in automatisering en wij denken dat wij daarin onderscheidend zijn.” Het grote geld wordt in de naaste toekomst niet meer verdiend met het samenstellen van de jaarrekeningen en het controleren van de boeken, legt Scholten uit. “Ik geef je een mooi voorbeeld. Wij kunnen van onze klanten die bankieren bij de Rabobank of ABN AMRO in één keer alle bankafschriften automatisch inlezen in de systemen. Al die mutaties worden automatisch voorbewerkt op banknummer of BTW-nummer of leverancierscode. Daar heb je dus relatief gezien heel weinig werk mee. Alles wordt bij ons gescand, wij hebben een vrijwel papierloos bedrijf.”

Adviseurs ‘Big Four’.

Ten Kate & Huizinga heeft dus in de afgelopen jaren veel aandacht geschonken aan de automatisering om de boekhouding snel en vakkundig af te handelen. “En goedkoper.” Waarmee ze niet alleen hun concurrenten maar ook de gewone boekhoudbureaus felle concurrentie aan doen.” Iedere ondernemer, iedere MKB’er, DGA’er ontvangt jaarlijks netjes een jaarrapport van zijn accountant of van zijn administrateur. “Er zijn al systemen waarmee je automatisch die jaarrapporten naar de bank, de belastingdienst, de Kamer van Koophandel en als het moet naar het CBS ‘schiet’. Veel ondernemers zitten niet echt te wachten om dat rapport keurig uitgeprint toegestuurd te krijgen. Wij zijn ons dus gaan specialiseren om met de ondernemer te kunnen ‘klankborden’. Ja, daar zijn wij veel verder in dan de concurrentie.” Financieel specialisten zijn nog net geen topvoetballers die om het seizoen van club veranderen, maar ook zij gaan waar de boterham het beste belegd wordt. “Wij zijn nu een jaar of drie bezig om meer achter de schermen te veranderen zoals ik u net heb uitgelegd. En dat slaat aan. Het is ons gelukt de afgelopen tijd heel geode adviseurs aan te trekken, ook van de zogenaamde ‘Big Four’. Een va de belangrijkste doelen is dan ook het aantrekken van toptalent.”

Duurzaamheid.

Naast automatisering is huisvesting een wekelijks punt op de agenda van de directie. Want de verkeerschaos in het centrum van Enschede, de onbereikbaarheid, de betrekkelijke onzichtbaarheid van het pand, het waren allemaal redenen om te verkassen. Op 1 november gaat Ten Kate & Huizinga over naar vooralsnog het duurzaamste bedrijvenpark in Nederland, aan de Zuiderval in Enschede. Aardig detail: op het dak van woningcorporatie De Woonplaats installeert RTV Oost een camera gericht op de bouwplaats van Ten Kate & Huizinga. Duurzaamheid heeft de Twentse accountant voor de klanten op de agenda staan. En dan moet je dat als bedrijf ook uitstralen naar de klanten. “Wij bieden onze klanten over enkele maanden diensten aan om de duurzaamheid van het bedrijf inzichtelijk te maken. We maken een nulmeting op duurzaamheid die we als accountant kunnen uitvoeren; dan gaat het niet alleen om koffie uit derdewereldlanden. Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar heeft ook te maken met medewerkertevredenheid, met klanten, leveranciers…” Zit de klant daar op te wachten? “Een jaar geleden heeft de centrale overheid besloten dat bedrijven die mee willen dingen naar een aanbesteding duurzaamheid hoog in het vaandel moeten hebben. De lokale overheid zal in 2012 volgen. Wij adviseren onze klanten ‘doe wat aan duurzaamheid; doe je het niet, dan mis je de boot’. De Rabobank heeft in het ratingsysteem dat ze hanteren een duurzaamheidparagraaf, als je als bedrijf daar aan voldoet, dan krijg je korting op je rente.”

Een jaar geleden hebben we er met alle partners opnieuw over gesproken: wij gaan voor zelfstandigheid

FC Twente.

De aanstaande verhuizing, de automatisering, het zoeken naar topadviseurs, het geeft Scholten het gevoel dat zijn bedrijf goed bezig is. En dat straalt hij uit. En het bedrijf koketteert op de draaiende reclameborden bij FC Twente dat ze ‘de nummer 1 voor de nummer 1 van Nederland zijn en ook 1 met uw onderneming wil zijn’. “Wij zijn een regionaal kantoor. Alle beursgenoteerde bedrijven in de regio zitten bij een van de kantoren van de grote vier. Maar ik durf wel te stellen dat in Twente veel grote MKB-bedrijven bij ons klant zijn, zoals Huiskes-Kokkeler, Hegeman Nijverdal, Winkels Technische Groep, Welling Bouw, RTV Oost, FC Twente en Orkest van het Oosten. Voor die bedrijven hebben we een speciale afdeling waar dertig man werkt. Dat is in Nederland voor een regionaal kantoor uniek.” En Ten Kate & Huizinga gaat zich nu ook weer richten op acquisities. “Wij hebben een lijstje in de la liggen en daar zijn we ook al mee bezig. Nee, ik noem geen namen.” Het wordt in elk geval geen fusie en Ten Kate & Huizinga wil ook per se zelfstandig blijven. “We worden wel af en toe benaderd, ja.” Geen interesse, laten ze dan weten: “Een jaar geleden hebben we er met alle partners opnieuw over gesproken: wij gaan voor zelfstandigheid, wij denken dat het economisch draagvlak voor een kantoor als het onze uitstekend is en dat we onderscheidend zijn ten opzichte van de grote en kleinere concurrenten.” We zijn zo vrij geweest om wat vragen over belasting te ‘googlen’. Daar komt steeds het kantoor van Jongbloed (ook in Twente) bovenaan te staan. De heren kennen elkaar natuurlijk, maar Scholten voelt niet de hete adem van Jongbloed in zijn nek. “Ik denk dat de werkzaamheden te specialistisch zijn om afgetroefd te worden. Nee, ik zeg niet dat kleine kantoren geen toekomst hebben. Ik denk wel dat ze moeten veranderen omdat de standaard werkzaamheden, de jaarlijks wederkerende werkzaamheden, allemaal zullen verminderen.”

Vorige bijdrage

Fair gaat ook Twente bewaken

Volgende bijdrage

Treurigheid met Wientjes, Van Halst en d’Hamecourt

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *