Twentevisie Jaargang 23, 2011

Sjoerd van Es spreekt over een milde recessie in Europa

Sjoerd van Es (rechts) en Chris Buunders van ABN AMRO Mees Pierson gaan uit van “een milde recessie in Europa, die naar alle waarschijnlijkheid al is begonnen.”

Op het moment dat ik de heren van ABN AMRO Mees Pierson spreek over de perikelen op de beursvloer is de Europese top van 26 oktober net achter de rug. “Het kan per dag veranderen.
De focus kan de komende maanden wel eens liggen bij de herfinancieringsbehoefte van Italië. Het herstel op de financiële markten dat een maand geleden begon, zette direct na de top verder door, maar de onzekerheden zijn gebleven. Wij handhaven onze overweging van aandelen; misschien is het goed om op krachtige dagen toch af en toe winst te nemen,” aldus Sjoerd van Es.

Al met al zien wij de resultaten van de top slechts als een stap in een langdurig process

Er zijn veel zaken wel besproken, maar er zijn nog steeds onduidelijkheden, ook voor de belegger. “Zo is er bijvoorbeeld niets gezegd over structurele hervormingen die de dynamiek van zwakkere Europese economieën moeten versterken. Over stimulering van de Europese economie als geheel, wat zeker zou helpen om het schuldprobleem op te lossen, is evenmin gesproken. De banken staan flink onder druk om een deel van de lasten die uit het akkoord voortvloeien op zich te nemen. Ook is er geen duidelijkheid over de wijze waarop toezicht op het financieel economisch beleid van de lidstaten zal worden vormgegeven. Bovendien kunnen kredietbeoordelaars het feestje nog bederven, afhankelijk van hoe zij de afboekingen van de banken op de Griekse schuld beoordelen en de druk die dat op de financiën van de kernlanden legt. En tot slot weten wij uit ervaring dat voor de financiële markten het venijn vaak in de details zit. Al met al zien wij de resultaten van de top slechts als een stap in een langdurig proces.”

Milde recessie.

“Wij gaan uit van een milde recessie in Europa, die naar alle waarschijnlijkheid al is begonnen. De banken zijn momenteel weinig genegen om krediet te verschaffen, omdat ze hun kapitaalbasis moeten versterken. Tegelijkertijd wijzen indicatoren op een lichte groei van de Amerikaanse en Chinese economieën. Wij gaan er daarom nog steeds van uit dat de wereldeconomie op de korte termijn niet weer in een recessie zal raken.” “Wij zijn sinds eind augustus gematigd positief over aandelen. De risico’ s voor de wereldeconomie werden toen overdreven groot ingeschat en koersen waren veel te ver gedaald. Wij handhaven ons huidige beleggingsbeleid, waarin wij aantrekkelijke mogelijkheden zien in beleggingen die een contant rendement bieden gebaseerd op een stabiele cashflow. Dit betreft kwaliteitsaandelen met een stabiele dividend, genoteerde vastgoedondernemingen met een kwalitatief hoogwaardige portefeuille en bedrijfsobligaties. Bijvoorbeeld het Franse multimedia concern Vivendi met een dividend rendement van 8,3% of het Engelse telecom bedrijf Vodafone met een dividend rendement 7,75 %, maar ook bijvoorbeeld Roche, BASF, Vinci, Royal Dutch Shell en Corio vallen in deze categorie.”

Vorige bijdrage

Kun je ondernemen leren? Volgens Aard Groen, wel!

Volgende bijdrage

‘We horen bij de beste twintig bedrijven van de wereld’ Aldus Kolthof

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *