Sjoerd van Es heeft forse kritiek op Europese leiders
Sjoerd van Es (links) en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson hebben forse kritiek op Europese leiders.
Aandelenkoersen zijn in de afgelopen maanden sterk gedaald, er is angst voor een nieuwe recessie. “Maar wij zijn van mening dat er een bescheiden herstel zal volgen, er zijn zelfs een paar vroege aanwijzingen dat de economie aan het uitbodemen is, zoals ik dat noem: het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS neemt af. En het vertrouwen in het midden- en kleinbedrijf in de VS, zoals uitgedrukt in de NFIB-index, is veel minder teruggelopen dan de leidende ISM-indicatoren die vooral het vertrouwen van de grote internationale concerns weerspiegelen,”aldus Sjoerd van Es.
In ons basisscenario gaan wij ervan uit dat een recessie zal worden vermeden
De vrachtvolumes op de grote internationale luchthavens in Europa en Azië en ook de volumes van het containervervoer in China zijn in de maand juli duidelijk toegenomen. De rente in zowel Europa als in de VS zal als gevolg van de acties van centrale banken voor langere tijd op de huidige zeer lage niveaus blijven. De angst onder beleggers heeft vooral betrekking op de Europese overheidsschulden. Het grote manco van de eurozone is dat de monetaire unie niet wordt ondersteund door een fiscale unie. Uiteindelijk zullen de politieke leiders geen andere keus hebben dan te besluiten tot een fiscale unie.
Economisch herstel.
“In ons basisscenario gaan wij ervan uit dat een recessie zal worden vermeden. Het gevolg daarvan voor financiële markten zal zijn dat de huidige ‘safe havens’ te duur zijn geworden en risicodragende beleggingen te goedkoop. We kunnen dit duidelijk zien op de aandelenmarkten, waar de waarderingen zijn gedaald tot ruim beneden normale niveaus. De vijfhonderd aandelen die deel uitmaken van de S&P-500 index in de VS worden verhandeld op een gemiddelde koers-winstverhouding over de komende twaalf maanden van 11,5 en het dividendrendement bedraagt gemiddeld 2,3%. Voor de zeshonderd aandelen in de Europese DJ Stoxx-600 index zijn deze cijfers zelfs nog imponerender: de gemiddelde koers-winstverhouding bedraagt 9,1 en het gemiddelde dividendrendement ligt op 4,7%. Talloze sterke en gerenommeerde bedrijven bieden momenteel een hoger dividendrendement op hun aandelen dan het couponrendement op hun obligaties. Gezien de voor langere tijd lage rentestanden op spaarrekeningen en deposito’s zal de voorkeur van beleggers voor beter renderende beleggingen vroeg of laat terugkeren.
“Wij adviseren om geleidelijk bij te kopen. De onzekerheden en de volatiliteit op financiële markten zullen op korte termijn niet verdwijnen. Wij gaan er niet van uit dat de winsten van bedrijven in het algemeen zullen gaan dalen. Dat betekent dat aandelen als gevolg van de recente koersdalingen steeds lager worden gewaardeerd. Wij vinden dat niet terecht, mede gelet op onze verwachting dat er juist een economisch herstel zit aan te komen.”
TKH&TenCate.
“Wij verwachten dat het winstherstel voor TKH nog maar net begonnen is en zich in de komende jaren krachtig zal voortzetten. Wij denken dat dit nog onvoldoende in de koers verdisconteerd is en handhaven daarom onze koopaanbeveling.” TKH rapporteerde sterke halfjaarresultaten. De omzet steeg in de eerste helft van 2011 met 30,6% (waarvan 24,4% autonoom) tot 549,2 miljoen euro; voor heel 2011 verwacht TKH een nettowinst van tussen de 55 en 60 miljoen euro (45,9 in 2010). “Ik herhaal onze koopaanbeveling. De huidige koers is 15,15 euro en wij denken dat het kan doorgroeien naar 25 euro.” Een aantal markten waarin Ten Cate actief is, laat groeicijfers zien van meer dan 10%. Hoewel de winst onder druk heeft gestaan door een zwakke vraag van industriële klanten, lijken de marktomstandigheden nu geleidelijk beter te worden. “Onze opinie over het aandeel is kopen.” In de eerste helft van 2011 steeg de omzet met 30% tot 592 miljoen euro, de nettowinst was 33 miljoen, een stijging van 69%. Ten Cate heeft sterke posities in een aantal interessante groeimarkten, waardoor de winstverwachtingen ook voor de lange termijn solide zijn. “Wij denken dat dit nog onvoldoende in de koers verdisconteerd is en handhaven daarom onze koopaanbeveling. De huidige koers is 23,90 euro en wij denken dat het kan stijgen naar 39 euro.”
Nog geen reacties