Twentevisie Jaargang 23, 2011

Blijft de euro? Ja, de euro blijft!

Voor Sjoerd van Es (links) en Chris Buunders van ABN AMRO Mees Pierson is redden van de euro de enige optie.

“De euro moet gered worden,” zeggen Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson in koor. “Een andere optie is er eigenlijk niet. De noodzakelijke maatregelen zijn ingrijpend en voor elke stap moeten de politieke leiders in eigen land draagvlak creëren. Het is een proces van onderhandelen, waarin de sterke landen meer financiële verplichtingen op zich nemen en de zwakke landen een strenger begrotingsbeleid moeten accepteren.”

Een terugkerend onderwerp van gesprek is de bereidheid van de Europese landen een deel van hun soevereiniteit op te geven. “Een onzindiscussie. Het Verdrag van Maastricht waarin de lidstaten overeenkwamen hun begrotingstekort tot 3% van het BBP te beperken, is in 1992 ondertekend. Het gaat er nu om hoe we deze regel handen en voeten moeten geven. Als er soevereiniteit is overgedragen, dan is dat twintig jaar geleden al gebeurd. Geen gezeur dus. Een monetaire unie is onmogelijk als het economische beleid niet beter op elkaar wordt afgestemd.” Vijf CEO’s van grote bedrijven als Shell en Unilever hebben in een brief aan de Europese regeringsleiders gepleit voor een daadkrachtige aanpak van de schuldenproblematiek en dat de focus moet liggen op economische groei, ondernemerschap en Europees concurrentievermogen. “Als bankiers onderschrijven wij dit natuurlijk van ganser harte.”

Actueel beleggingsbeleid.

“Pas als er politieke duidelijkheid is, zal er weer rust zijn op de aandelenmarkten. In eerste instantie zullen de koersen van die aandelen stijgen die de afgelopen periode het meest zijn gedaald, vooral cyclische aandelen, bijvoorbeeld Arcelor Mittal en Financials. Maar omdat we nu al in een recessie in Europa zitten die mogelijk zal verergeren, zullen op termijn de kwaliteitsaandelen met een goed dividendrendement het beter doen. In een recessie zijn de rentetarieven laag en wordt er dus meer gekeken naar dividend.” Van Es pleit dan voor fondsen als Royal Dutch Shell (dividendrendement 4,5%), Roche (4,5 %), Nestl. (3,6%), KPN (9%), Sanofi (5%) en DSM (4%).

Andere valuta’s.

Veel mensen hebben weinig vertrouwen in de toekomst van de euro. “Als je diversificatie wilt naast de euro, dan kun je overwegen met een deel van het vermogen andere valuta’s aan te kopen, zoals de Zweedse Kroon dat een sterke handelsrelatie heeft met Duitsland, de Amerikaanse dollar (meest liquide valuta ter wereld, verwachting eind januari 2012: 1,25), de Noorse Kroon, maar ook de Australische dollar.”

Wavin.

Onlangs heeft het Mexicaanse bedrijf Mexichem een bod uitgebracht op Wavin van 8,50 euro dat inmiddels is verhoogd tot 9 euro: “De re.le waarde van het aandeel Wavin ligt volgens ons tussen de tien en 12,50 euro. Ook de beheerder van het Delta Deelnemingen fonds (zij hebben een belang van 7,9 % in Wavin) vindt het huidige bod te laag.”

Vorige bijdrage

We staan nog maar aan de vooravond van de ontwikkeling van apps

Volgende bijdrage

Crea meer dan moderne knutselhoek

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *