Tom van ’t Hek en Jeroen Smit praten over hun ervaringen in het bedrijfsleven

‘Kwaliteit van leiderschap blijkt doorslaggevend’

Er worden veel bijeenkomst georganiseerd met één of meer sprekers waarbij de nadruk ligt op ‘zenden’. De spreker vertelt (en niet zelden nog goed ook), aan het einde is er een korte forumdiscussie, maar de soms honderden mensen in de zaal krijgen natuurlijk niet of nauwelijks de gelegenheid zich individueel te laven aan de kennis van de spreker. Daarom organiseert Twentevisie samen met het bedrijf Bindje (een netwerk van ervaren consultants) een Masterclass in de serie ‘Zinvol Leiderschap’ op woensdag 13 oktober. Met twee topsprekers, Tom van ’t Hek en Jeroen Smit. Rudie Jansman staat te boek als ‘veranderspecialist’ en (interim)manager. Hij heeft veel ervaring met het organiseren van masterclasses. “Goed leiderschap is geen luxe, maar de sleutel voor de toekomst. Zinvol leiderschap is nieuwe antwoorden zoeken, daar de condities voor scheppen en het met eigen en andermans handen en voeten laten gebeuren. Niet alleen mooie, grote dromen maar ook realisme. Want kwaliteit van leiderschap blijkt steeds opnieuw een doorslaggevende factor in het goed presteren van een organisatie,” aldus Jansman.
Het wordt dus niet het verhaal van een voormalige topsporter die ooit goud of een wereldtitel won
“In mijn contact met leidinggevenden, zoals directeuren, managers en teamleiders, merkte ik dat er juist in deze tijd veel behoefte is aan inspiratie, doorkijken en sparren rondom leiderschap. Terwijl er tegelijkertijd maar heel weinig kwalitatief goed aanbod is van programma’s rondom leiderschap in deze regio, iets wat ik ook zelf als leidinggevende in de praktijk had ervaren. Daarom ben ik in 2009 gestart met de serie Masterclasses ‘Zinvol Leiderschap’ in de regio Oost Nederland. De Masterclass bestaat uit acht interactieve bijeenkomsten rondom verschillende thema's op verrassende locaties.” Jansman is medeauteur van boek ‘Raak! Effectieve communicatie: van informeren tot co-creëren door de overheid’ dat in juni 2010 is verschenen. Hij organiseert dit jaar ook zes masterclasses ‘Succesvol Veranderen’.

Tom van ’t Hek

Op 13 oktober organi seren Bindje en Twentevisie samen ‘Authentiek Leiderschap’ met Tom van ’t Hek - voormalig bondscoach van de hockeydames, huisarts en presentator van Langs de Lijn (Radio 1) en tegenwoordig ook forumlid van het populaire voetbalprogramma op zondagavond, Studio Voetbal (Nederland 1) - en Jeroen Smit, schrijver van de boeken ‘De Prooi’, over de teloorgang van de ABN AMRO, en ‘Het drama Ahold’. Hij werkt momenteel aan een nieuwe televisieserie.
We hebben andersoortige mannen nodig, we hebben vrouwen nodig; het is nu allemaal heel monomaan
Tom van ’t Hek zal in zijn lezing natuurlijk parallellen trekken met de sport. “Sport speelt een belangrijke rol in mijn leven, dus daar ontkom ik niet aan. In die hoedanigheid heb ik ook zelf leiding moeten geven, ik heb acht jaar gecoacht.” Van ’t Hek werkte eerder als huisarts. “Maar dat werk was wat solistischer,” grijnst hij. “Mijn verhaal is echter niet uitsluitend op sport gebaseerd. Elke wereld heeft zijn eigen dynamiek, dus ondernemers vertellen hoe wij successen in de sport halen, daar geloof ik niet in. Waar ik wel in geloof, en daarom vind ik sport ook heel erg interessant, is dat mensen in sportomgevingen buitengewoon zichzelf zijn. En dat mensen in werkomgevingen heel erg geleerd hebben om zich vooral niet als zichzelf te gedragen. Maar ondertussen spelen wel dezelfde onderhuidse gevoelens en processen.” Het wordt dus niet het verhaal van een voormalige topsporter die ooit goud of een wereldtitel won en nu aan ondernemers uitlegt hoe dat geschiedde en dat zij dat voor hun succes op dezelfde manier moeten aanpassen. “Met alle respect, nee. Ik geloof wel in levenslessen die ik heb meegenomen uit die periode. Anderzijds vinden mensen het altijd heel leuk om sportgerelateerde voorbeelden te horen. Alleen blijf ik dan niet hangen in twintig jaar geleden bij mijzelf, maar dan haal ik bij wijze van spreken het Franse voetbalelftal naar voren tijdens de laatste WK. Wat neem je daar nou waar? Niet dat ze slecht voetballen, maar wat gebeurt er nou met zo’n groep mensen en wat heeft dat met leiderschap van doen?”

Jeroen Smit

Jeroen Smit, getogen in Diepenveen, onder de rook van Deventer. Hij studeerde bedrijfskunde in Groningen, maar zag daar geen heil in (“Ik denk ook omdat ik er niet geschikt voor ben”) om net als veel van zijn studievrienden bij Heineken of Shell te gaan werken. “Dus ik ben een jaar of drie, vier in Indonesië gaan werken en in Nederland een tijdje junior consultant geweest, organisatieadviseur, ja. En terwijl ik daar mee bezig was, bedacht ik ‘dit wordt ook niks’. Toen kwam ik uit op een oude liefde: schrijven.” Hij deed een spoedcursus bij de School voor de Journalistiek in Utrecht en solliciteerde bij het Financieel Dagblad. “Dat lag met mijn achtergrond natuurlijk voor de hand.” Later stapte hij over (als hoofdredacteur) naar FEM De Week. Dat blad is inmiddels opgeheven. Spijtig: “Zo’n blad is kwetsbaar. Als je dan niet in een Vrij Nederland-achtige omgeving zit, een stichting zonder winstoogmerk, dan wordt het lastig.” Het heeft de carrière van Smit overigens niet belemmerd. Hij werkte onder meer voor het televisieprogramma Buitenhof, maar omdat de NPS (opdrachtgever van Smit) uit alle samenwerkingsverbanden met ledengebonden omroepen stapte, is dat feest afgelopen. De AVRO gaat het nu doen en op de stoel van Smit zit daarom nu Pieter Jan Hagens. Smit heeft wel een nieuw televisieprogramma gemaakt (te zien vanaf 2 november) dat (hoe passelijk in het kader van deze masterclass) ‘Leiders Gezocht’ heet. “De huidige crisis is behalve een economische crisis ook een leiderschapscrisis. En toen is aan mij gevraagd: ‘Ga jij nou eens op zoek naar wat dan wel’. Naar die zoektocht zijn zeven afleveringen van 35 minuten gemaakt.”

Boeken

Voor het programma heeft Smit de halve wereld afgereisd. Van Amerika via Brazilië naar China en India. “En overal interview ik mensen op zoek naar het antwoord op de vraag ‘hoe ziet het nieuwe, bij deze tijd passende leiderschap eruit?’ Witte mannen van 40 tot 60 jaar die economie en rechten hebben gestudeerd, runnen nu het land en grofweg gezegd de hele wereld. Op zich is er niets mis met die mannen, maar het is niet meer genoeg. We hebben andersoortige mannen nodig, we hebben vrouwen nodig; het is nu allemaal heel monomaan.” Voor antwoorden is hij onder anderen op bezoek geweest bij Manfred Kets de Vries, Jeroen van der Veer, Neelie Kroes, “een heel palet van Nederlanders en buitenlanders, bekende en onbekende mensen.” Smit is een bekende auteur geworden nadat de drama’s bij Ahold en ABN AMRO in twee fantastische boeken heeft blootgelegd. Tot op het allerhoogste niveau zijn deze boeken met rode oortjes gelezen. Eerder zei Jiskoot (oud-topman van ABN AMRO) in Twentevisie dat Smit voor 90% de waarheid heeft kunnen achterhalen. Naar aanleiding van die boeken krijgt hij regelmatig verzoeken om over nieuwe kwesties te schrijven. “Ja, ook over DSB, maar dat vind ik niet heel spannend meer. Er is al heel veel over bekend en het is ook vrij duidelijk wat er is misgegaan: een man die dacht dat hij over water kon lopen en door niemand werd gecorrigeerd. Dat is het ingewikkelde van een familiebedrijf, een Raad van Commissarissen kan ook helemaal niks. Je houdt toezicht op iemand die behalve directeur ook eigenaar is; er zijn geen ‘checks and balances’. Dirk Scheringa is gewoon volledig de weg kwijtgeraakt. Maar goed, er is al zoveel over bekend, er is weinig meer over om bloot te leggen.” En Smit is recentelijk en paar keer gevraagd een boek over Organon te maken. Met het ‘enthousiaste’ optreden van de Raad van Commissarissen die zich pas uitspreekt als de race gelopen is. “Ach, allemaal voor de bühne natuurlijk, die Amerikaanse investeerder zal zijn schouders wel ophalen.”

Escape om te sluiten