Roland Zoomers, eerst met Arjan van Vemde, nu met Egbert ten Cate
Wij zoeken bedrijven om liquiditeiten te benutten
Roland Zoomers: “We zoeken vooral bedrijven in de industrie, dus met machientjes.”
Egbert ten Cate en Roland Zoomers (60) (en met de laatste praten we) zijn op bedrijvenjacht. Ze willen van Hydratec een industrieel conglomeraat van bedrijven maken met een omzet van circa 100 miljoen. Hydratec is het vroegere (beursgenoteerde) Nyloplast waarvan de dochter Nyloplast Europe in 2008 werd verkocht aan het Belgische Tessenderlo (“veel meer perspectief voor Nyloplast”); dat leverde zo’n veertien miljoen op. “Twee weken voordat de bankencrisis uitbrak.” Ook een andere dochter, De Naamplaat (maakt verkeersborden) in Hardenberg, werd verkocht en zal binnenkort worden verhuisd naar Dordrecht. Bij die verkoop bleven uiteindelijk enkele tonnen over.
De oorlogskas is met zo’n tien miljoen niet heel erg vol, maar een deel is al gespendeerd aan Euro Mouldings in Nijverdal ( een vroegere verpakkingsdochter van Ten Cate) en Timmerije (spuitgieterij) in Neede: twee kunststofverwerkende bedrijven die beide (voor 75%) zijn verkocht door de Zwolse investeringsmaatschappij Wadinko dat ooit in het leven is geroepen om met de dividenden van Wavin de economische structuur in het oosten van het land te versterken. “Wadinko houdt 25%, dat past hun beter, en wij denken dat we de kennis hebben de bedrijven verder te ontwikkelen. “Nee, het zijn gezonde bedrijven; wij zoeken ook niet per se bedrijven met een vlekje. De drie bedrijven die we nu hebben, hebben samen zo’n zestig miljoen omzet, maar we willen de totale omzet laten groeien naar minimaal zo’n 100 miljoen, ook om onze beursnotering zinvoller te maken.” Het gros van de aandelen is in bezit van Ten Cate, Zoomers heeft er ook een paar zodat de ‘freefloat’ erg klein is.
Danielson
Het derde bedrijf van Hydratec is Danielson Europe, een van Europa’s grootste fabrikanten van componenten van Man Machine Interfaces zoals membraanschakelaars. “Nyloplast hebben we zo’n 28 jaar gehad en we verwerven de nieuwe bedrijven met een lange-termijnvisie.
Wij zoeken niet per se bedrijven met een vlekje
We zoeken vooral bedrijven in de industrie, dus met machientjes, want we denken daar verstand van te hebben, met een omzet tussen de tien en twintig, dertig miljoen euro. Dus geen vastgoed, nternet of communicatie.” Het klinkt bijna als een oproep. “Dat is het misschien ook wel. Aan bijvoorbeeld ondernemers met problemen in de opvolging of als ze logistieke of financiële problemen hebben, zodat wij er iets aan kunnen toevoegen.”
Vredestein
Zoomers kwam in het voetspoor van (wijlen) Arjan van Vemde in aanraking met het ondernemerschap. Ze kenden elkaar al uit de studententijd. Van Vemde kwam uit een niet onbemiddelde familie. Ze kochten (zo’n twintig jaar geleden voor betrekkelijk weinig geld) de meerderheid van de aandelen van Vredestein dat in handen van de staat was gekomen. Het was de tijd dat Vredestein niet alleen autobanden maakte, maar ook fietsbanden en laarzen. “Maar ook scheepsbenodigdheden zoals stootkussens voor in de havens en grote pijpen waar baggermaatschappijen mee werken.” Eerlijk is eerlijk, Vredestein groeide en bloeide weer, zeker nadat een aantal onderdelen was verkocht. Toen Van Vemde het bedrijf aan de Russen verkocht, was Zoomers al weg. Voor Zoomers lijkt er niet zo heel veel veranderd. Hij doet het werk waar zijn partner (eerst Van Vemde en nu Egbert ten Cate) beschikt over veel pecunia. Zoomers lacht.
Nog geen reacties