Zorgservices Twente ontwikkelt met Salland Zorgverzekeraar nieuwe zorg
Speciaal voor bedrijven: de Twentepolis
René Grim, directeur van Stichting Zorgservices Twente, werkt samen met Salland Zorgverzekeraar aan een Twentepolis voor bedrijven. “Voor een lasbedrijf hebben we georganiseerd dat een aantal oogartsen met alle apparatuur op een zaterdag beschikbaar waren.”
De tweedeling in de gezondheidszorg wordt steeds duidelijker zichtbaar. Letterlijk naast het Streekziekenhuis Midden-Twente in Hengelo (dat samen met het Almelose Twenteborg de Ziekenhuis Groep Twente vormt) staat de commerciële tak van Zorgservices Twente. Hengelo loopt daarin in Nederland voorop. Op de website wordt overigens niet over commercie gerept, het staat er keurig verwoord: ‘Stichting Zorgservices Twente richt zich op producten en diensten die niet behoren tot de kernactiviteiten van ?bonden zijn’. De werkelijkheid is iets rauwer. Onder Zorgservices Twente hangen inmiddels meer dan vijftig bedrijven. De beste specialisten van de ziekenhuizen worden uitgenodigd om in het weekeinde en ’s avonds de beter betalenden onder het mes te nemen. Aan een speciale Twentepolis voor bedrijven wordt met Zorgverzekeraar Salland onderhandeld.
De Stichting Zorgservices Twente is in de afgelopen jaren vooral bekend geworden dankzij bijvoorbeeld de oprichting van centra voor snurken, spataders, hoofdpijn, maar ook de Travel Health Clinic voor reizigers die zich willen moeten laten inenten. Ineens blijken die zorgorganisaties echte bedrijven die zich keurig aan afspraken (zelfs in de avonduren) houden, de artsen stellen zich netjes voor, geven uitleg en je hoeft niet tig keer terug te komen: de hele behandelpuzzel valt daar ineens op zijn plaats. Directeur René Grim: “Ziekenhuizen zijn functioneel ingericht met chirurgie, orthopedie, röntgen, een laboratorium. Wij willen het probleem van bijvoorbeeld zweten, snurken, hoofdpijn integraal aanpakken door alle deskundigen bij elkaar te zetten; die kijken naar de patiënt en proberen hem of haar van de kwaal al te helpen.”
Salland Zorgverzekeraar
Een klant, zoals Grim de patiënt noemt, moet tekenen dat hij verantwoordelijk is voor de rekening die later op de deurmat valt. En die wordt niet zelden slechts gedeeltelijk of helemaal niet gedekt door de (basis)verzekering. “De kosten van de gezondheidszorg in Nederland stijgen, ondanks dat politici ons anders willen doen geloven en de basisverzekering dekt steeds minder.” Grim werkt aan een zogenaamde Twentepolis samen met Salland Zorgverzekeraar, een van de vooruitstrevendste zorgverzekeraars van het land. “We hebben drie modelbedrijven bekeken: een industrieel bedrijf, een transportbedrijf en een school en we hebben ons de vraag gesteld: wat zouden die werknemers precies aan verzekerde zorg willen. Leerkrachten zouden bijvoorbeeld behoefte kunnen hebben aan psychische zorg zoals assertiviteitstraining. Een chauffeur zit veel en eet vaak ongezond, daar zou je weer andere zaken kunnen aanbieden.”
Lassers
Een bedrijf met vijftig lassers in dienst meldde zich onlangs bij Grim met het verzoek te organiseren dat alle lassers twee keer per jaar hun ogen kunnen laten controleren. Bij de oogarts wordt dat een heel gedoe, met tientallen afspraken over-dag. “In de reguliere zorg bestaan enorme wachttijden. Wij hebben georganiseerd dat een aantal oogartsen met alle apparatuur op een zaterdag beschikbaar waren voor deze lassers.” Het andere verschil? Het prijskaartje! Maar deze manier van werken met zorgboulevards en speciale (snelle en efficiënte) klinieken wordt de toekomst naast de reguliere (ouderwetse) zorg. Andere ziekenhuizen zijn inmiddels al erg geïnteresseerd in de ervaringen van Grim. “Voor twaalf ziekenhuizen hebben we een Travel Health Clinic opgezet. En we praten inderdaad met veel ziekenhuizen over een zorgboulevard met winkels die aan de zorg gelieerd zijn. Daar begint het meestal mee.”
Nog geen reacties