Twentevisie Jaargang 18, 2006

Tips, achtergronden en nieuws

Eindelijk weer een beursjaar met weinig verliezers

Maandelijks spelen we het Rabo-beleggingsspel tijdens het radiocafé Memphis. Bezoekers kunnen een formulier invullen, anderen kunnen meespelen via internet www.twentevisie.nl. Hoe hoog zal de AEX staan bij het volgende café op 31 januari in het Arke Stadion in Enschede? In de maand januari won H. Sellink. Met 439,5 zat hij er het dichtste bij. Hij was zelf niet in de gelegenheid het kistje wijn op te halen, dat deed zijn collega Jolande Bonzet voor hem.

December heeft wederom haar reputatie waargemaakt als beste beleggingsmaand van het jaar. De AEX boekte een winst van 4,5%. Als we het hele jaar overzien, blijkt 2005 het beste beursjaar te zijn sinds 1998. “Bijna achteloos werd de 400-puntengrens gepasseerd. Toch opvallend in een jaar waarin de olieprijs tot recordhoogte steeg en de Amerikaanse monetaire beleidsmakers de renteteugels genadeloos aantrokken. Er waren in 2005 veel winnaars en slechts weinig verliezers,” lacht Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente.

Internationaal gezien presteerden de beurzen in het Midden-Oosten het beste. De CSE Case30index van Egypte steeg 182%, op de voet gevolgd door de beurs van Dubai met 180% winst. In de top 10 zien we verder Rusland met een stijging van meer dan 100%. Ook de Turkse beurs presteerde uitstekend met een winst van ruim 70%. Japan kon ook sterk herstellen en boekte de sterkste stijging sinds 1999.
2005 was ook het jaar waarin de Amsterdam Small Cap Index, een index voor de kleinere fondsen, werd geïntroduceerd. “Hiermee wil de Amsterdamse beurs de zichtbaarheid van de deelnemende fondsen vergroten en de liquiditeit bevorderen van kleine fondsen.” De index bestaat uit de 25 meest verhandelbare small-caps. Deze index boekte in 2005 al meteen een stijging van 33% en deed het hiermee beter dan de AEX (stijging van 25%) en de vroeger Midkap AMX (+27%).
Grootste stijgers in de AscX waren Boskalis (122%), USG People (108%) en Pharming (103%). Koninklijke Ten Cate eindigde binnen deze index op de 7e plek met een stijging van 60%. Hekkensluiters waren Sopheon, Sligro en Antonov.
Het paradepaardje van de AEX was Buhrmann met een stijging van ruim 80%.
DSM was net als in 2004 in de top 5 te vinden met een winst van 47%. De minst presterende onderneming in de AEX was Vedior met een klein verlies.

Oostelijke fondsen

Bij de oostelijke fondsen was Centric KSI de absolute uitblinker in 2005, met een stijging van 163%. Elders op deze pagina’s treft u het volledige overzicht van de oostelijke fondsen aan. “We kunnen niet anders dan concluderen dat de oostelijke fondsen het uitstekend hebben gedaan.” De gemiddelde gewogen stijging van de oostelijke fondsen (OAX) was 33%. Dit jaar zal in het vergelijkingsoverzicht ook de AscX (van de small-caps dus) ook standaard worden meegenomen.
Steenkamp is optimistisch voor dit beursjaar en verwacht een stijging van ongeveer 10%. “Ik adviseer fondsen in de energiesector, farmacie, industrie en IT. Kansrijke ondernemingen zijn in mijn ogen Royal Dutch Shell, SBM Offshore, Arcelor, Rio Tinto,Novartis, Glaxo Smithkline, Isotis, Hagemeijer, Buhrmann, Heijmans, Getronics, ASML, Hewlett Packard en IBM. Bij de small-caps heb ik verwachtingen van Beter Bed, Samas en McGregor. En ik blijf de Japanse aandelenmarkt interessant vinden.”
Ondanks de forse stijging van Centric KSI blijft Steenkamp terughoudend over een voorspelling in 2006. “Ik ben benieuwd naar de omsmelting in Oranjewoud. Het blijft evenwel erg lastig om een goede waardering af te geven. Wij onthouden ons van een advies.”

’We kunnen niet anders dan concluderen dat de oostelijke fondsen het uitstekend hebben gedaan’

2006

Welke keuzes maakt Stork uiteindelijk en zal het JSF-project daadwerkelijk doorgaan vinden? (Publicatie jaarcijfers op 1 februari.)
Analisten van Delta Lloyd en ABN AMRO hebben na de recente koersstijging tot circa 36 euro de adviezen teruggebracht naar houden. Iris heeft het aandeel op houden staan. De verwachte koers/winst verhouding voor 2006 is circa 11, het dividendrendement is 3%.
Gaat Koninklijke Ten Cate de aandelen splitsen? De raad van bestuur zal tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (maart 2006) de aandeelhouders het splitsingsvoorstel voorleggen. “Ik ga uit van vier nieuwe aandelen voor een bestaand aandeel. Dat zal de verhandelbaarheid en de aantrekkelijkheid van het aandeel Ten Cate verder vergroten. De koersdoelen liggen tussen 95 en 110 euro. Verwachte koers/winstverhouding 12 bij een dividendrendement van 2,7%.”
Zal Nedap wederom teleurstellen? De hooggespannen verwachting voor 2005 werd niet waargemaakt. De koers heeft vorig jaar nagenoeg niets gedaan. “Gelet op de waardering van het aandeel (koers/winst 19) is het aandeel niet interessant. Wel blijft het dividendrendement van circa 4% aanlokkelijk.”
Wegener heeft een bewogen jaar achter de rug. De aandelenkoers pluste circa 5%. “Wel kende de koers een uitermate grillig verloop met een hoogste koers op 11,60 (naar aanleiding van de overnamespeculatie, een laagste koers op 8,82). “Ik blijf nieuwsgierig naar de keuzes van het mediabedrijf en of de overnamegeruchten op feiten zijn gebaseerd. Met een koers/winst van 18 en een mager dividendrendement van 1,3% laten wij het aandeel links liggen.” (Publicatie jaarcijfers op 28 februari.)
“ Ik ben zeer positief over TKH Group (voorheen Twentsche Kabel Holding). De onderneming is gezond en heeft zich de laatste jaren getransformeerd van een kabelaar tot een sterke industriële onderneming. Met een verwachte waardering van 11 keer de winst en het dividendrendement van ruim 3,5% zien wij volop kansen voor dit aandeel.” (Publicatie jaarcijfers op 9 maart.)

Grolsch

Grolsch is de grijze muis gebleken onder de regionale ondernemingen, vindt Steenkamp. “Beleggers wachten al jaren op de overnamepremie (taxatie circa 10 euro). Maar is dit wel gerechtvaardigd en uiteindelijk zinvol. Het wachten wordt karig beloond met een dividend-rendement van 2,4%, minder dan op een spaarrekening. Het aandeel is te duur met een koers/winst van 17. De hamvraag is of CEO Pasman kan zorgen voor een omslag.” (Publicatie jaarcijfers op 2 maart.)

En dan is er nog het nieuws dat Grolsch de strijd heeft aangebonden met Albert Heijn. Dat is heel dapper, de sympathie ligt ook bij Grolsch, maar het is afwachten hoe het afloopt. Albert Heijn is met een afname van 10-12% van de omzet één van de grootste klanten van Grolsch. Omgekeerd heeft Albert Heijn aangegeven dat Grolsch de op negen na belangrijkste toeleverancier is. Als Grolsch niet bijgestaan zal worden door meer leveranciers, is de verwachting groot dat Grolsch het onderspit delft. En dat kan heel vergaande consequenties hebben voor het bedrijf en voor bestuursvoorzitter Pasman. Zal Grolsch David kunnen worden?
De veilingsfondsen Reesink en Blijdenstijn Willink hebben in 2005 positief verrast met significante koerswinsten. “Ook hier is het lastig om het aandeel te waarderen. Als iemand deze aandelen wil kopen, zou ik adviseren een kooplimiet mee te geven.”

Kortom, voor 2006 zijn de verwachtingen weer hooggespannen. “Maar bedenk hierbij: ‘vaak stellen verwachtingen teleur, en vooral wanneer er veel werd beloofd’, zei William Shakespeare al.”

Vorige bijdrage

Zendercoördinator Jan Westerhof vecht tegen politiek en commerciëlen

Volgende bijdrage

Ben Koopman was jarenlang de grote man achter de provinciale schermen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *