Wim Steenkamp is niet onder de indruk van de cijfers
Wie is de echte ondernemer onder de Twentse CEO’s?
Maandelijks spelen we het Rabo-beleggingsspel tijdens het radiocafé Memphis. Bezoekers kunnen een formulier invullen, anderen kunnen meespelen via internet (www.twentevisie.nl). Hoe hoog zal de AEX staan bij het volgende café op 28 maart in het Arke Stadion in Enschede? In de maand februari won de heer Trienen uit Enschede.Met 465.2 punten deed hij de beste voorspelling met een kistje wijn als beloning.
De AEX is in de maand februari met 1,8% gestegen. “Maar ik vind echt goed nieuws dat de particuliere belegger weer belegt in aandelen,” zegt Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente voor wie het hemd nader dan de rok is. “Spaargeld wordt omgezet in een effectenrekening, het aantal transactie groeit sterk.”De AEX stijgt in 2006 flink (zo’n 6%) en daarvoor zijn vooral financiële waarden als Abn Amro, Fortis en ING verantwoordelijk. Hoewel topman Jan Houwert van Wegener tegen iedereen roept dat de cijfers van Wegener achterblijven vanwege de kwakkelende economie, lijkt de werkelijkheid anders. Zowel het consumenten-als het producentenvertrouwen neemt toe, is dat nog een waardeoordeel, een keihard zijnsoordeel is het aantal winstwaarschuwingen (van 83 in 2001 via 23 in 2004 naar 14 in 2005) dat achter blijft. “Beleggers houden hun stukken langer vast, gevoed door fusies en overnames. Hierdoor wordt het fundament onder de beurzen sterker,” aldus Steenkamp.
Stork
Het is ook weer de tijd waarin een hausse aan jaarcijfers moet worden verwerkt. Die van Twentsche Kabel worden net na sluiting van Twentevisie gepresenteerd. “Vooruitlopend daarop is het aandeel TKH bij Rabo op houden gezet in plaats van kopen.” Wel waren er cijfers van Stork, Wegener, Grolsch en Ten Cate. “Ik was verrast door het nieuws dat Stork van de beurs af wil. Kennelijk zijn grootaandeelhouders met de nieuwe strategie niet tevreden. Zij willen sneller de koerswinst pakken.” Nog maar kort geleden kondigde Stork aan de activiteiten op het terrein van textieldrukmachines en technisch onderhoud van gebouwen te verkopen en verder te gaan met machines voor pluimveeverwerking, technische dienstverlening en luchtvaarttechniek. Stork is schuldenvrij, heeft circa 150 miljoen euro op de bank staan. De vraag is nu welk bod op uitstaande aandelen kan worden verwacht? “De huidige koers is circa 48,50 en stabiliseert zich. Diverse analisten hebben een koersdoel afgegeven tussen 48 en 55 euro. Op 10 maart wordt aan de aandeelhouders de beursexit voorgelegd. Voorlopig adviseren wij de stukken aan te houden.”
Wegener
Wegener zag in 2005 de omzet dalen en de winst stijgen (van 12,3 miljoen in 2004 tot 17,5 miljoen) dankzij kostenreducties. Steenkamp is niet onder de indruk van de cijfers maar adviseert beleggers die aandelen Wegener hebben, dat te houden. “De winst per aandeel steeg tot 0,39 per aandeel waar analisten 0,37 eurocent hadden verwacht. Anderzijds wil Houwert niets zeggen over de verwachting voor 2006, dat vind ik nooit zo sterk.” Houwert zegt dat de uitloop van abonnees bij de samenwerking tussen het Algemeen Dagblad en een aantal regionale kranten in het westen van het land zich “heeft gestabiliseerd.” Nog steeds verschuilt Houwert zich achter de slechte economie. Maar nooit meer zal het aantal advertenties zo toenemen zoals het topjaar 2000 van Wegener. Dat besef is inmiddels ook bij Houwert doorgedrongen die daarom toestemming heeft gegeven met internet te experimenteren. Met videoreportages en portals. Er wordt geen geld mee verdiend, er wordt nog nauwelijks naar gekeken, maar Houwert wil met Wegener ook met radio en televisie via internet op de eerste rij zitten. Dit jaar (2006) zal vooral in het teken staan van de ombouw van alle kranten op tabloidformaat. Volgens hem is bijvoorbeeld de Zondagskrant een prettig voorbeeld. Waarbij hij gemakshalve vergat te zeggen dat slechts een kwart van de Tubantia-abonnees ook de Zondagskrant wenst te ontvangen.
Ondernemen
Op dezelfde donderdag in maart presenteerden Ten Cate en Grolsch hun jaarcijfers. De winst van Ten Cate (met nieuwe naam en nieuw vetter logo, zonder Koninklijke waar ze in de Verenigde Staten -als belangrijke afzetmarkt -toch geen idee hebben welke betekenis dat heeft en aaneen geschreven als TenCate (zoals in McDonalds), uitgesproken als tenkeet) is volgens De Vries naar een recordhoogte van 30,5 miljoen gegroeid, evenals het enthousiasme over TenCate en De Vries op het Damrak. Het aandeel is fractioneel van de 100 euro verwijderd. Geen kritiek op de kwaliteiten van De Vries die TenCate in de afgelopen jaren heeft gesaneerd en omgebouwd tot het bedrijf dat zich richt op technische textiel (zoals veiligheidskleding en antiballistische materialen), kunstgras (en aanverwante toepassingen zoals landscape en geotextiel) en lichte doch ijzersterke composieten (voor vliegtuig, medische sector, F1-auto’s). De kunststof-en rubberbedrijven zijn op Enbi en Synbra na eindelijk verkocht en zelfs met kleine boekwinsten. Nu begint het echte ondernemen. Op de persconferentie waren slechts vijf journalisten en nauwelijks van de ‘grote’ media; de tafels werden aan elkaar geschoven en De Vries vertelde zijn vertrouwde verhaal. Hij zal dit jaar echt moeten laten wat hij kan. Al die tijd en energie voor de desinvesteringen (Mega Valves, Permess/Multistiq) waren prima, maar leveren slechts een paar miljoen boekwinst op. Waar Multistiq in 2005 de helft van de marge heeft opgeslokt, als we de woorden van De Vries interpreteren. De marge van Advanced Textiles was 5,8% waar minimaal 8% wordt geëist door TenCate zelf en de beleggers. Zonder (het in december verkochte) Multistiq was dat ook gelukt, liet De Vries weten. Dan lijkt de boekwinst hooguit een pleister op de wonde.
Enbi
Enbi is helemaal een gebed zonder end. In de rubberbedrijven is al voor miljoenen gesaneerd zonder dat De Vries het lek gedicht krijgt. Het is ook maar de vraag of dat ooit lukt. Maar De Vries wil Enbi tegelijk verkopen met Synbra (voor nul in de boeken) zodat hij geen verliezen hoeft te presenteren. Maar in plaats van al die aandacht voor de bedrijven waar hij van af wil, kan De Vries zijn tijd beter gebruiken voor bijvoorbeeld kunstgras dat voor het eerst in het bestaan te maken kreeg met prijsconcurrentie. In de verenigde staten is het nog steeds hosanna met een marktaandeel van 60% (volgens De Vries) maar in Europa gaat het allemaal minder. Parallel daaraan kan de ontwikkeling gezien worden van Heracles dat in het begin van dit seizoen zo verrassend presteerde. De Vries lijkt hier overigens wel door te pakken. Hij heeft een driejarig contract met Heracles, maar steeds klopt de club op zijn schouder om extra geld voor een Japanse trip of nieuwe speler. De Vries wil een werkgroep formeren die de beschikking krijgt over een flink budget, maar dan moet Heracles eerst een visie ontwikkelen, beleid uitzetten en structuur aanbrengen voor de uitbreiding van het stadion en de samenwerking met de gemeente om uiteindelijk een stabiele middenmoter (met af en toe Europees voetbal) te worden. Daar heeft De Vries veel geld voor over. Nu wil hij wel extra geld geven als er commerciële waarde voor TenCate aan zit, zoals onlangs het voorstel om een Chinese speler aan te trekken. “Ik moet dat dan kunnen uitleggen aan mijn commissarissen en aandeelhouders.”
Emissie
De Vries zou de verkoop van Enbi en Synbra moeten delegeren en zich vol op overnames moeten storten. De Vries zegt keer op keer een lijst met bedrijven in zijn la te hebben met toegevoegde waarde voor TenCate. Als er een moment is echt te ondernemen, is de huidige beurskoers fantastisch voor een emissie. Eerder wilde de Raad van Commissarissen niet meewerken aan een vijandige overname van Gamma. Misschien heeft presidentcommissaris Veenman te weinig tijd voor TenCate; hij was eerst bezig met zijn eigen baantje bij Stork en nu heeft hij zijn handen vol aan de NS.
De Vries heeft nog eens bevestigd dat er wel degelijk een groot kenniscentrum (investering 100 miljoen, deels van het bedrijf, deels met subsidies, deels met de opbrengst van andere gronden en panden) in Nijverdal gebouwd zal worden. In dit nummer twijfelt Joop van Keulen openlijk aan die nieuwbouw. Hij noemt dat een worst die TenCate de gemeente voorhoudt, omdat het bedrijf alleen van de vervuilde gronden af wil. De Vries neemt van die woorden afstand. “Er is zelfs al een reservering van 3,6 miljoen om alles op te ruimen zodat op die plaatsen weer woningbouw kan komen.”
Grolsch
Waar De Vries in een uitmuntende situatie nu moeten laten zien wat hij waard is, profileerde Ab Pasman zich in een moeilijke periode eigenlijk voor het eerst als een goede vervanger van Troch als eerste man van Grolsch. Pasman zit in de tang: de Nederlandse biermarkt loopt terug, in Engeland heeft het bedrijf het moeilijk, de supermarktoorlog heeft veel geld gekost. Maar Pasman sloeg zich er aardig doorheen. Hij ging het gevecht aan met Alhold, hij dwong daarmee niet alleen respect af (de muis die de olifant uitdaagt) maar hij won ook. Althans, hij praat over de inkoopprijzen waar hij eerder alleen dictaten doorgefaxt kreeg. En hij zette zijn handtekening onder een contract met met Anheuser-Busch, bekend van Budweiser.
Eenmeesterlijkezet,”noemtSteenkampdedeal.Anheuser-BuschismarktleiderindeVSmeteenmarktaandeel van bijna 49%.” Afspraken metandere organisaties moeten worden afgekocht. Maar Pasman durft. Hij onderneemt. Hij hoopt dat Grolsch in de komende drie jaren een kleine miljoen liter bier kan afzetten in Amerika. “Ik ben enthousiast over deze deal. De koers kan in de komende tijd oplopen van 28 naar 34 euro. Dus we adviseren aandelen Grolsch te kopen.” Pasman presenteerde zijn (goede) verhaal in een studentenonderkomen in Amsterdam, veel journalisten, maar bier is dan ook meer sexy dan geotextiel.
Tip van de Week
Waar veel andere beurscommentatoren en/of analisten vooral verklaren wat er in de afgelopen periode is gebeurd, durft Steenkamp het wekelijks aan om in het radioprogramma PuntKomma ( 17.30 tot 18.00 uur) bij Radio Oost (89.4 via de ether) tips te geven. Hij is daar in september mee begonnen en van de zestien aanbevelingen deden elf het beter dan de benchmarkt, dus dat is niet slecht. Zijn tips tot nu toe dit jaar staan elders in dit artikel.
Nog geen reacties