Twentevisie Jaargang 18, 2006

Deel gedupeerden aandelenleaseconstructies vecht door

Payback Time

De Vereniging Payback organiseert her en der in het land bijeenkomsten voor mensen die willen blijven vechten tegen de aandelenleaseconstructies waarbij honderdduizenden mensen vaak vele duizenden euro’s verloren.

Je was gek als je er niet aan meedeed. Op verjaardagen was bijkans de halve familie rijk geworden aan aandelen en dan vooral aan de leasegedrochten met exotische namen als ‘Winstver10Dubbelaar’, en ‘WinstverDriedubbelaar’. Maar zoals zo vaak bleek ook de leaseconstructie een piramide met een paar winnaars (in de eerste jaren) en veel verliezers. Vaak waren verkopers ‘vergeten’ te melden dat met de maandelijkse inleg alleen rente van de lease werd betaald. Ook in veel bijsluiters stond niet of nauwelijks dat deelnemers niet alleen hun inzet konden kwijtraken maar zelfs met een schuld opgezadeld konden worden. Na veel gekrakeel werd de vroegere directeur van De Nederlandsche Bank wijlen Wim Duisenberg ingeschakeld en hij bedacht een oplossing, een compromis. Maar niet iedereen heeft zich daar bij neergelegd. In Dedemsvaart is onlangs de Vereniging Payback opgericht.

De zogeheten Duisenberg-regeling houdt in dat grote schulden geheel of gedeeltelijk worden kwijtgescholden. Een sigaar uit eigen doos noemt woordvoerder Ron Huijboom de regeling. De Vereniging Payback is vooral bekend dankzij haar eigen site en de ‘zitdagen’ die her en der in het land worden gehouden. “Tijdens deze bijeenkomsten adviseren specialisten van ons de mensen over de juridische mogelijkheden in hun specifieke geval.” Er zitten ook vertegenwoordigers van de Firma Beursklacht en advocaten om de juridische haalbaarheid te laten beoordelen. “De meeste mensen denken dat hun situatie hopeloos is.” Maar dat is lang niet altijd zo. “Er zijn al veel rechtszaken geweest waarbij de rechter in de meeste gevallen de gedupeerden in het gelijk stelde: niet alleen kwijtschelding van de schuld maar ze krijgen ook hun volledige inleg terug.”

Weinig leden

Er hebben naar schatting vele honderdduizenden mensen aan één of andere leaseconstructie meegedaan. Toch telt Payback slechts een kleine drieduizend leden. Volgens Huijboom komt dat omdat zijn vereniging niet zo bekend is en te weinig geld heeft voor actieve marketing. En de Aegons en Dexia’s van deze wereld staan niet te trappelen om de NAW-gegevens van hun klanten die hieraan meegedaan hebben te overhandigen. “We proberen via de openbare bijeenkomsten en nu dit verhaal in Twentevisie enige bekendheid te krijgen.”

‘Ik kreeg er nota bene de garantie bij van de verkoper dat ik mijn inleg altijd terugkreeg, maar zelfs dat bleek niet te kloppen’

Ook zijn er veel mensen die moe zijn van het gedoe en willen vergeten dat ze er ooit ingetrapt zijn. “Ja, sommige mensen zijn murw gemaakt door de vele brieven en de vervelende telefoontjes die ze van de aanbieder krijgen. Die denken ‘laat ik maar buigen in plaats van barsten. En als ze dan buigen, dan moeten ze een document tekenen waarin ze verklaren geen enkele juridische procedure meer tegen de aanbieder te zullen beginnen.” En daarmee raken ze ontzettend veel geld kwijt, want Aegon/Dexia biedt natuurlijk niet de hoofdprijs in dit soort onderhandse zaken.

Opgelicht

Naar één van die informatiebijeenkomsten van de Vereniging Payback is ook Jaco Brouwer uit Balkbrug gekomen die naar eigen zeggen een middenklasser aan inleg is kwijtgeraakt. “Ik schaam me er niet voor, ik ben er ingetrapt. Ik ben al heel lang lid van de Vereniging Payback en toen ik hoorde dat er nu bij mij in de buurt een bijeenkomst werd gehouden, ben ik natuurlijk gekomen om eens te horen wat er in mijn geval nog mogelijk is. Elk maand zette ik jarenlang een bedrag opzij om te sparen voor de kinderen, huis en vakantie. Ik kreeg er nota bene de garantie bij van de verkoper dat ik mijn inleg altijd terugkreeg, maar zelfs dat bleek niet te kloppen. Althans niet op papier. Ja, ik ben opgelicht. Zo voel ik dat echt. Die verkoper heeft nooit verteld dat je een lening aangaat, dat je puur alleen rente betaalt en dat je inleg werd belegd en dat ging dan jammer genoeg verkeerd. Weg was mijn geld.” Voor Brouwer wordt binnenkort een rechtszaak gestart met hulp van de Vereniging Payback.

Vorige bijdrage

Ivo de Lange opent een vestiging in Hardenberg en wellicht in Deventer

Volgende bijdrage

Enno de Witt zorgt voor een rode lijn in de fascistoïde stukjes

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *