Twentevisie Jaargang 18, 2006

Agriluchtfoto vindt gat in de markt ondanks Google Earth

Binnen 40 minuten ‘airborne’

Drie jongens (Geert Schaapman afkomstig uit de agrarische sector, fotograaf Bram van de Biezen en Ronald de Vreede) zijn een kleine twee jaar geleden in de kop van Overijssel een nieuw bedrijf gestart: Agriluchtfoto. In opdracht van overheden, bedrijven zoals agrariërs, projectontwikkelaars, organisatoren van evenementen, maar ook voor de pers maken ze foto’s vanuit de lucht (voor verhoudingsgewijs een paar centen). Luchtfotografie lijkt met de opkomst van de populaire internetsite Google Earth en anderzijds de sterke antiterreurmaatregelen niet echt een vak met toekomst. Dat bestrijdt Ronald de Vreede die zich een slag in de rondte belt met potentiële klanten. Twentevisie vloog mee bij opnames van Lowlands en een trekkertrekfestival in Balkbrug.

Op een gemiddelde zaterdagmiddag is het een drukte van belang op vliegveld Lelystad, wel iets anders dan de doorgaans gezapige rust op Airport Twenthe. Tientallen sport-, les- en zakenvliegtuigen vliegen werkelijk af en aan. “We maken vanaf Lelystad zeker twee of drie vluchten per week, vooral als het mooi weer is, is het hier altijd erg druk. Bij calamiteiten zijn we binnen veertig minuten in de lucht.” Voor de regionale krant hebben ze met de verkeerschaos als gevolg van de vroege sneeuwinval in november vorig jaar goede zaken gedaan. Bij grote rampen als de vuurwerkramp sluit de overheid het luchtruim.

Uit het vliegtuig

Een klein vliegtuigje (twee voorstoelen en een achterbank die zo klein is dat je niet de pest aan elkaar moet hebben) taxiet naar de startbaan en zit in een mum van tijd op een paar honderd meter. Boven de evenementen gaat de deur open (kantelt naar boven) en pakt Van de Biezen zijn fototoestel. Piloot Wim Jansen weet precies wat hij wil (“we hebben een laagvliegvergunning”) en draait vervaarlijke rondjes waardoor Van de Biezen letterlijk boven het trekkertrekfestival hangt. “Ik maak loodrechtopnames en ik maak foto’s uit hoeken van 45 en 90 graden. Nog lager vliegen hoeft niet, met deze lenzen kan ik de schoenveters van de mensen beneden bij wijze van spreken vastleggen.”

‘We maken foto’s voor overheden, agrariërs, projectontwikkelaars, evenementen, pers, noem maar op. Ja, ook voor particulieren’

Google Earth

“ Het lijkt link, maar dat is het niet, de jongens weten precies wat ze wel en niet kunnen doen.,”zegt De Vreede later op de grond. Om klanten te werven belt hij zoveel mogelijk prospects. De projectontwikkelaars en overheden kennen Agriluchtfoto inmiddels wel, maar de organisatoren van evenementen niet en die vinden het juist leuk om actuele foto’s op de site te zetten. “We mailen de foto’s direct zo door, dan kunnen ze met een paar minuten op de site van het trekkertrekfestival en Lowlands staan. Rechtenvrij. Ik heb geen zin om de halve dag te controleren of de foto’s ergens anders ook worden gebruikt. Bovendien zijn de foto’s van nu, dus over een paar weken is het minder interessant.” En daar zit ook de winst ten opzichte van Google Earth waar je dankzij satellieten elk stukje van de Aarde kunt bekijken vanachter je computer. Nederland is (voor hen gelukkig) overigens nog niet goed in kaart gebracht. “En het is niet actueel, Google Earth loopt altijd uren of dagen achter.”

Vooraf hoeft De Vreede geen toestemming te vragen om luchtfoto’s te maken. “Toen we twee jaar geleden begonnen was het allemaal nog veel soepeler, maar als we nou maar uit de buurt van vliegvelden en militaire gebieden blijven, kunnen we nog veel doen. En daarom is er een goede boterham mee te verdienen, maar je moet er wel bovenop zitten en snel aan de wens van de klant voldoen.”

Vorige bijdrage

Luc Hautvast wordt directeur van Rendo en Cogas

Volgende bijdrage

Gerard Braad maakte Griekse reder Stelios gek voor samenwerking

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *