Ten Cate bijna rond met verkoop Technical Components
‘Liever een krat Grolsch in de koelkast’
De februariwinnaar van het bekende Rabo-beleggingsspel is de heer G. Siers – niet voor het eerst overigens – die voorzag dat de AEX in februari met negen punten is gestegen (van 364 tot 373). Uit handen van Jan Haverkate, beleggingsadviseur van de Rabobank Enschede-Haaksbergen, kreeg hij van de bank een kistje wijn.
“Ik heb liever een krat Grolsch in de koelkast, dan aandelen Grolsch,” zegt Sjoerd van Es van de Rabobank Enschede-Haaksbergen. Van Es was niet onder de indruk van de prestaties van Grolsch (over 2004) net zo min als van het nieuwe marketingoffensief (Bier op zijn Grolsch). Daarentegen was hij lovend over Ten Cate. En Van Es is niet enthousiast over het overnamespel dat gespeeld wordt met het veilingfonds Reesink (Apeldoorn).
De AEX steeg in maart ‘lekker’ door. “Ik vind dat logisch als je naar de economische ontwikkelingen kijkt. De Amerikaanse consument gaat dankzij de verbeterende arbeidsmarkt stug door met besteden. De aanhoudend hoge grondstoffenprijzen suggereren dat de wereldeconomie in een redelijk tempo doorgroeit. In China is de economische groei weliswaar licht teruggelopen, maar de groei is nog steeds zo’n 10%. En waar ik ook waarde aan hecht is het optimisme onder topmanagers. Ik reken op een winstgroei wereldwijd van ongeveer 6%. Dat is niet spectaculair, maar het rechtvaardigt wel een verdere koersstijging op de aandelenbeurzen.”
Door de wijziging in de opname van Memphis is besloten het beleggingsspel een maand uit te stellen. Via internet (www.twentevisie.nl) kunt u meedoen door te raden naar de hoogte van de AEX op 3 mei (dan is de volgende reguliere opname in het Arke Stadion). Wie weet pakt u dat kistje wijn even mee.
Ten Cate
Koninklijke Ten Cate heeft over 2004 een nettowinst behaald van 23,1 miljoen, een stijging van 14% ten opzichte van 2003. De winst per aandeel steeg in het afgelopen jaar met 11,2%. “Wat ik echt jammer vind is dat Ten Cate geen concrete winstverwachting uitspreekt voor 2005.” De aanzienlijke stijging van het bedrijfsresultaat tot 6,1 miljoen was volgens het bedrijf het gevolg van een “uitstekende gang van zaken” bij Industrial Fabrics & Grass (geo-textiel, industriële weefsels en kunstgras). Daarnaast leverde aankoop Southern Mills een positieve bijdrage aan het resultaat van de divisie Advanced Textiles & Composites. Topman De Vries liet in een uitzending van TV Oost weten dat de opmerkingen van Van Es over de dollargevoeligheid op niets gebaseerd zijn. “Voor drie ton premie hebben we dat verzekerd. De hoogte van de dollar kan het resultaat nauwelijks meer beïnvloeden.” In diezelfde uitzending zei De Vries ook dat de divisie Technical Components zo goed als verkocht is. “Bijna rond.”
Grolsch
Zoals verwacht viel het resultaat zo’n 30% lager uit dan een jaar geleden. Het marketingbudget wordt met miljoenen verhoogd voor een nieuw imago met een nieuwe commercial en nieuwe verpakkingen. “Ik ben niet onder de indruk nee. Heineken gaat het marketingbudget met 100 miljoen verhogen. 2005 zal voor Grolsch waarschijnlijk geen bijzonder jaar worden. Volgens mij kun je beter een krat Grolsch in de koelkast hebben staan dan aandelen Grolsch in de kast.”
‘Wat ik echt jammer vind is dat Ten Cate geen concrete winstverwachting uitspreekt voor 2005’
Reesink
De overname van Reesink (Apeldoorn) is inmiddels verworden tot een soap. De Van Herk Groep (vastgoedonderneming) uit Rotterdam heeft eerder al met de directie van Reesink om tafel gezeten om over een overname te praten. Dat is afgewezen omdat Van Herk en Reesink (volgens laatstgenoemde) weinig overeenkomsten hebben. Maar van Herk lijkt geen nee te accepteren en heeft ook contact gezocht via de ondernemingsraad (die keurig verwees naar de directie). Uiteindelijk heeft Van Herk een (vijandig) bod gedaan van 70 euro op alle aandelen. “Ik vind het bod veel te laag. Van Herk betaalt 40 miljoen voor alle aandelen die nog niet in hun bezit zijn. Iedereen weet dat Reesink over ‘verborgen’ bezittingen beschikt. Zoals een schadevergoeding van de gemeente Apeldoorn die geschat wordt op een bedrag van tussen de 15 en 30 miljoen. Reesink heeft een optie op 17 hectaren landbouwgrond in Apeldoorn. Volgens het bestemmingsplan wordt dat een bedrijventerrein met een waarde van 18 miljoen. En volgens goed ingevoerde bronnen zou een bank 11 miljoen willen betalen voor het oude terrein in Zutphen. Kortom, het bod is een lachtertje.” Toch heeft de VEB (Vereniging van EffectenBezitters) bij Reesink aangedrongen om serieus te praten met Van Herk. “Ik begrijp het niet. Alleen de reserves al zijn meer waard en dan zijn de bedrijfsactiviteiten niet eens meegeteld.” De beurskoers (van het veilingfonds) is ook hoger dan het bod. “Vergeet niet dat 23% van de aandelen in bezit zijn van het personeel, één van de commissarissen bezit 5% van de aandelen en ook de familie Reesink heeft nog een aanzienlijk belang. Dus de kans van slagen is klein. Of Van Herk moet het bod echt substantieel verhogen.”
Koninklijke Ten Cate heeft enige tijd een meningsverschil gehad over de waardering van het aandeel met Rabo Securities. Volgens Ten Cate ging het om een rekenfout. Na de presentatie van de jaarcijfers volgde ineens een wel heel opvallende opwaardering. Die werd begeleid met de volgende tekst: ‘We were positively surprised by Royal Ten Cate (RTC)’s strong sales in 04Q4 (+ 29% in 04Q4, with estimated organic growth of 17%) combined with a healthy cash flow. Management indicated that some orders have been delayed until 05Q1, leading us to believe that 2005 has started positively as well. Also, RTC indicated that divestments in Components could be near. Based on strong earnings momentum, a solid balance sheet, and possible disposals, we set our price target at EUR 60’. Woordvoerder Frank Spaan van Ten Cate reageert: “Toch nog gerechtigheid.”
Nog geen reacties