Twentevisie Jaargang 17, 2005

Rabobank verwacht vlak beursjaar

Rabobank verwacht vlak beursjaar

De februariwinnaar van het bekende Rabo-beleggingsspel was J. Leloux uit Hengelo, die voorzag dat de AEX in januari zou stijgen. Hij gokte dat de AEX op 1 februari op 360,4 punten zou staan, dat was een puntje te hoog, maar hij zat er het dichtste bij. Uit handen van Gerben Peddemors, beleggingsadviseur van de Rabobank Enschede-Haaksbergen, kreeg hij van de bank een kistje wijn. Via internet (www.twentevisie.nl) kan iedereen meedoen door de vraag te beantwoorden: hoe hoog staat de AEX op 1 maart?
“Een voorspelling voor 2005? Een moeilijk verhaal,” zegt Sjoerd van Es van de Rabobank Enschede- Haaksbergen. “Er zijn net zoveel aanhangers voor een stijgende beurs, al denken zelfs de optimisten dat die stijging maximaal tien procent zal zijn. En er is een groep die een vlak beursjaar verwacht. En een grote groep pessimisten verwacht op basis van de lage dollar, de oorlog, tegenvallende ontwikkelingen in China, dat de beurs terugzakt naar 270 punten. Ik? Ik hoor bij de middelste groep. Ik denk dat de AEX zal bewegen tussen de 340 en 370 punten.”

Er zullen maar weinig bestuurders van beursgenoteerde bedrijven in de komende weken tijdens de presentatie van de jaarcijfers voorspellingen durven te doen. “Feit is wel dat wereldwijd de aandelenbeurzen het nieuwe jaar voortvarend ingegaan. En dat is te danken aan een lagere olieprijs en een herstel van de dollar. Ik denk dat de eerste tijd de beurs daarom zal doorstijgen. Dat heeft ook de maken met de waardering van de aandelen. Die is sinds de jaren tachtig niet zo laag geweest. En ook historisch blijkt de periode tot eind april seizoensmatig een aantrekkelijke periode om in aandelen te beleggen.”

Europa

In vergelijking met de Amerikaanse economie vallen de ontwikkelingen in Europa tegen. Vooral bedrijven die veel exporteren naar de VS, of die een groot deel van hun winst verdienen in Amerikaanse dollars, ondervinden hinder van de dure euro. Een pluspunt is dat de Europese bank voorlopig weinig aanleiding heeft om de kortetermijnrente te verhogen. Ook is het koersbeeld van de Europese beurzen beter dan dat van andere regio’s. De Nederlandse economie gaat slechts langzaam vooruit, ook in vergelijking met andere Europese landen. Ook het koersbeeld van de Nederlandse beurs overtuigt niet. Een belangrijk pluspunt voor de Nederlandse beurs is wel dat deze goedkoop is in vergelijking met andere landen.

Pacific

Van Es adviseert ook eens verder te kijken dan Europa of Amerika. “Ook ten opzichte van de Japanse yen is de Amerikaanse dollar namelijk flink in waarde gedaald. Dat is goed terug te zien in de Japanse economische groei, die in het afgelopen kwartaal vrijwel tot stilstand is gekomen. Positief voor de Japanse economie is wel dat de binnenlandse economie eindelijk tekenen van herstel laat zien. De consumentenbestedingen trekken aan, de balansen van Japanse bedrijven verbeteren en de overheid neemt stimulerende maatregelen. Een pluspunt voor de Pacific-regio is daarnaast dat de aandelenbeurzen daar aantrekkelijker zijn gewaardeerd dan beurzen elders. De vloedgolf die tienduizenden mensen in Zuidoost-Azië het leven kostte, heeft geen merkbaar effect op de beurzen in de regio.”

Sectoren

De Rabobank kijkt behalve naar individuele bedrijven vooral naar sectoren. “Het advies voor de zogenaamde ‘industrials’ is positief. In de Amerika laat de industriële productie de sterkste groei zien sinds 2000. Dus Stork bijvoorbeeld staat op kopen.” Het advies voor ‘consumer goods’ is verhoogd van houden naar kopen. “Want de Amerikaanse consumentenbestedingen blijven verrassend hoog. In Europa houdt de consument de hand op de knip.” Ook het advies voor ‘media’ is positief. “Mediabedrijven zijn aantrekkelijk gewaardeerd.” Wegener staat op houden. De IT-sector krijgt niet meer de handen op elkaar van Van Es. Deze cyclische groeisector profiteert van de aanhoudende economische groei, maar hiervan is in het koersbeeld weinig terug te zien. Ook de goede winstcijfers hebben geen effect op de koersontwikkeling. Ondanks het tegenvallende koersbeeld is de sector niet goedkoop te noemen.” Ook over de ‘food & agri’ is Van Es niet enthousiast. “De detailhandel dwingt producenten tot prijsverlagingen als gevolg van de prijzenoorlog. De verwachte winstgroei van de sector is dan ook laag.” Dus Grolsch verkopen.

Bert van Losser, een kleine belegger die zijn kapitaal zag groeien van 7000 tot 51000 euro in de afgelopen tien jaar. “Als niemand ze hebben wil en ze staan heel laag, koop ik ze.”

Nieuw op deze pagina is een gesprek met een zogenaamde kleine belegger. Die zijn er ondanks alle tegenvallers van de afgelopen jaren nog steeds. Zoals sportverslaggever Bert van Losser (32) van RTV Oost. “Toen ik 21 jaar was, kwam het geld van mijn Zilvervloot vrij. Dat was toen ongeveer 7500 gulden. Mijn vader adviseerde te gaan beleggen omdat een spaarrekening nauwelijks wat opleverde. Dat was ook de tijd dat iedereen ging beleggen. Ik kocht voor mijn 7500 gulden aandelen van ‘Hollandsch Bezit’, dat was een fonds van de Rabo. Toen ik ze kocht, stonden ze 30 piek en een paar jaar later waren ze gestegen tot 70 gulden. Ik heb de helft verkocht en die weer geïnvesteerd in nieuwe fondsen. Ik koop altijd mongolen-aandelen, zoals ik ze noem. Als niemand ze hebben wil en ze staan heel laag, koop ik ze. Zoals Getronics, die kocht ik toen ze op twaalf cent stonden, ik heb ze verkocht op 1,8 euro. Seagull op 44 cent, ze staan boven de drie euro. Aandelen van Ten Cate en Grolsch zijn voor mij veel te duur. Ik kan er hooguit honderd kopen en dan is de winst veel te klein.” “Mijn aandelenkapitaal is gegroeid tot 51.000 euro. Nee, dat is niet helemaal uit die 7500 gulden gegroeid. In de afgelopen jaren heb ik ongeveer nog eens 7500 gulden bijgevoegd als ik eens wat over had. Meer niet. Dus van in totaal 7000 euro is het in ruim tien jaar flink gestegen. Dat moet ook wel, want het is mijn spaarvarkentje. Voor de rest heb ik alleen een spaarrekening met een paar duizend euro voor als de wasmachine kapot gaat.” Van Losser zit dagelijks op internet naar de beleggingssites te kijken. “Ik vind het belangrijker dan pagina 601 van teletekst. Er is meer dan sport in de wereld. Ik volg het nieuws ook op de voet. Direct nadat de vliegtuigen de Twin Towers waren ingevlogen, heb ik gekocht. Ook toen Ahold en KPN onder druk lagen, heb ik aandelen gekocht. Dat doe ik via internet. Die adviseurs van de banken denken dat ik gek ben. En dat ben ik soms ook. Met UPC ben ik op de koffie gekomen, die daalde van elf naar zes cent. En ik hoop dat Centric KSI wat goed maakt van mijn flinke verliezen KSI die ik gekocht had toen ze op zeven gulden stonden.” De voorspelling van Van Losser voor 2005: Hagemeijer, Seagull, Centric KSI. “Het is net een casino, dus verwacht er niet te veel van.”

Vorige bijdrage

OAD doet alleen nog zaken met Martinair en Transavia

Volgende bijdrage

‘Nederland telt naast 16 miljoen bondscoaches ook 16 miljoen taxateurs’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *