Ondernemerscongres: simpele maar succesvolle formule
Jan Smit op herhaling
Otto Zuidema, ING-man en regionaal voorzitter MKB. “De meeste ondernemers doen zaken in hun eigen regio en hebben te maken met regionale politiek en beleid.”
Volgende maand (20 april) wordt in het Almelose Theaterhotel het Regionaal Ondernemerscongres gehouden. Het is de derde keer dat het in Twente wordt georganiseerd. In totaal zijn er in de afgelopen jaren in Nederland al 28 van dergelijke congressen gehouden. De ROC’s (niet te verwarren met de middelbare scholen onder die naam) zijn opgetuigd door het MKB en de ING-Bank. De formule is betrekkelijk simpel: betrek uit de regio een paar topondernemers, laat die hun succesverhaal afsteken (plenair of in specialistische workshops), nodig een paar lokale en/of provinciale politici uit en de zalen lopen vol. “De meeste ondernemers doen zaken in hun eigen regio en hebben te maken met regionale politiek en beleid en willen daar over geïnformeerd worden,” verklaart Otto Zuidema van de ING-Bank tevens voorzitter het MKB in Oost-Nederland.
Het Economisch Bureau ING zal ook het rapport ‘Regio in Economisch perspectief – Ondernemen in Twente’ presenteren met als thema ‘ondernemersklimaat en groei’. “In het rapport zullen de sterke en zwakke kanten van de Twentse economie geïdentificeerd worden en de daarmee verbonden kansen en bedreigingen.” Voor wat het waard is, want er worden voortdurend onderzoeken gedaan, zeker in Twente. “Dat weet ik wel, maar in dit rapport wordt nadrukkelijk gekeken naar het arbeidsmarktklimaat, het innovatieklimaat en het financieringsklimaat.” Met de arbeidsmoraal en de innovatie lijkt weinig mis te zijn in Twente; waar de laatste tijd veel over te doen is, is de financiering van de bedrijven en vooral de snelle groeiers en over de regelgeving. Over het eerste onderwerp is de bankman Zuidema in gesprek met onder meer Oost NV om dat probleem aan te pakken. En de MKB-man Zuidema zegt: “Ik zie echt dat de hoeveelheid wet- en regelgeving plus de daarmee gemoeide kosten de voornaamste belemmeringen zijn voor groei van ondernemingen.”
‘De 40-urige werkweek en loonmatiging kunnen juist ongunstig zijn voor economische groei, tenzij de overheid zorgt voor minder wettelijke beperkingen bij het aannemen en ontslaan van personeel’
Jan Smit
Een meer opvallende uitspraak van Zuidema is: “De 40-urige werkweek en loonmatiging kunnen juist ongunstig zijn voor economische groei, tenzij de overheid zorgt voor minder wettelijke beperkingen bij het aannemen en ontslaan van personeel. Ondernemers geven namelijk aan bij verlenging van de werkweek met minder personeel toe te kunnen. Dit, maar ook loonmatiging, zou de binnenlandse bestedingen verder afremmen.” De circa 500 ondernemers (volgens opgave heeft 85% van de bezoekers inderdaad een eigen bedrijf, de rest is intermediair of adviseur) zullen vooral geïnteresseerd zijn in de mening en verhalen van ‘keynote’-spreker Jan Smit, voorzitter van Heracles, schatrijk geworden met zijn deurwaarderskantoor in Ommen (de grootste van Nederland) dat hij een paar jaar geleden verkocht heeft. Maar inmiddels is hij opnieuw begonnen en hij heeft alweer zes mensen in dienst. Hoe zorg je dat je klanten betalen, zullen de mensen in de zaal willen weten. Benieuwd naar de innovatie in die sector.
Nog geen reacties