Twentevisie Jaargang 17, 2005

Niet de AEX-fondsen, maar kleinere fondsen zorgden voor winsten

Twentsche Kabel beste oostelijke fonds

De decemberwinnaar van het bekende Rabo-beleggingsspel was de heer Gerritsen (rechts) die voorzag dat de AEX op de eerste beursdag van het nieuwe jaar zou sluiten op 351 punten. Uit handen van Jan Haverkate, beleggingsadviseur van de Rabobank Enschede-Haaksbergen kreeg hij van de bank een kistje wijn. Via internet (www.twentevisie.nl) kan iedereen meedoen door de vraag te beantwoorden: hoe hoog staat de AEX op 1 februari? Meedoen kost niets.
Het was een saai beursjaar. Met een beetje mazzel sloot de AEX af met een klein plusje. Voor het komend jaar verwachten de analisten weinig goeds, hoewel, ze weten het eigenlijk ook niet. Een onderzoek van Beleggingsbelangen leerde dat ongeveer de helft van de adviezen van analisten klopte. Met andere woorden, de helft klopte niet. En dus stort iedereen zich op de relatief kleinere fondsen die wel worden beoordeeld op hun prestaties zoals Stork, Ten Cate en Twentsche Kabel. Volgens topman Van der Lof is het volkomen terecht dat zijn bedrijf TKH weer zo goed beoordeeld wordt. “De beleggers weten precies dat we een omslag hebben gemaakt.” Het was overigens nog maar heel kort geleden dat TKH een waardering had van 50 euro op de beurs…

“De Amsterdamse beursindex bewoog dit jaar tussen de 365, in februari en 312 punten, half augustus,” zegt Sjoerd van Es van de Rabobank Enschede-Haaksbergen. “De bewegelijkheid nam de afgelopen maanden sterk af en als we dat vergelijken met de Amerikaanse beursen blijkt dat de Dow Jones ook met 2% is gestegen in 2004 en de Nasdaq met 7,5%. Maar daarbij moet je niet vergeten dat deze beurzen al in 2003 een sterk herstel hadden laten zien.” De dollar verzwakte in 2004 verder ten opzichte van de euro (een daling van ongeveer 6,5%). “Voor de Europese economie‘n is dit nadelig in verband met de duurdere export. Voor Amerika is het juist gunstig.”
De rente (kortlopend) werd in 2004 door de FED (stelsel van Amerikaanse banken) weer langzaam verhoogd van een historisch laag niveau van 1,0% naar 2,25%, want de Amerikaanse economie groeit weer en er worden weer banen gecre‘erd. In Europa bleef de rente laag op 2,0%. “Zolang de inflatie laag blijft zal dat waarschijnlijk niet snel veranderen.”

2004 is ook het jaar geworden van de sterk gestegen grondstof prijzen. De prijs van een vat Brentolie steeg van 30 naar 55 dollar. Maar ook de prijzen van staal, koper en ijzererts stegen enorm in 2004. Dit kwam vooral door de grote vraag vanuit China. “De koersen van de bedrijven die in deze sectoren zitten, zoals Corus, BHP Billiton, Rio Tinto Repsol, deden het dan ook goed.”

Oostelijke fondsen

Zoals uit het kader blijkt hebben de oostelijke fondsen (met uitzondering van Blijdenstein Willink) het beter gedaan dan de AEX. Van Es verklaart: “De AEX is meer dollargevoelig dan de oostelijke fondsen. Door de verdere daling van de dollar gingen de beleggers op zoek naar aandelen die minder dollar gevoelig waren, maar ook nog een lage koers-winstverhouding hebben en een aantrekkelijk dividendrendement.”

Twentsche Kabel (plus 68%)

“ Na de sterke stijging in 2003 (+ 86%) heeft TKH ook in 2004 een zeer mooie performance laten zien. Na de kostenreducties in 2003 liet TKH in 2004 zien dat het zaak goed voor elkaar heeft. Over 2004 wordt een 50% hogere winst verwacht ten opzichte van 2003. Het advies is ook nog steeds ‘kopen’.”

Stork (plus 61%)

“ Ook Stork heeft het afgelopen jaar optimaal geprofiteerd van de reorganisaties die in 2002 zijn doorgevoerd. In 2004 lieten de meeste onderdelen van Stork een zeer goede ontwikkeling zien en in de loop van het jaar werden er ook steeds mooie overnames en diverse nieuwe opdrachten gemeld. Ook hier is het advies nog steeds ‘kopen’.”

Centric KSI (plus 55%)

“ Ook na de koersverdubbeling in 2003 heeft de koers van Centric KSI dit jaar een goed resultaat laten zien. De heer Sanderink heeft het belang in Centric KSI in de loop van 2004 uitgebreid van 60 naar 80%. In een besloten bijeenkomst van Rabobank Enschede-Haaksbergen heeft hij aangegeven dat hij het bedrijf niet van de beurs wil halen in verband met te hoge kosten en ook niet failliet wil laten gaan, wat zijn eer te na is. Ook heeft bij Centric KSI een aantal reorganisaties plaatsgevonden; de tweede helft van 2004 zal met een positief resultaat worden afgesloten. Omdat nog maar 20% van de aandelen vrij verhandelbaar is, volgt geen effectenbank dit bedrijf en worden er dus ook geen koop- of verkoopadviezen gegeven. Centric KSI detacheert IT-personeel, die vraag neemt weer toe. Speculatief kan dit een spannend aandeel zijn voor 2005.”

Koninklijke Ten Cate (plus 50%)

“ Ten Cate draait goed, vooral met de ontwikkeling van kunstgras en de antiballistiek. Eind 2003 gaf bestuursvoorzitter De Vries aan dat hij het aandeel sterk ondergewaardeerd vond en dat hij een koers van ongeveer 55 euro re‘ler zou zijn. Hij heeft in 2004 helemaal gelijk gekregen. Door deze sterke koersstijging heeft het aandeel inmiddels een ‘houden’ advies gekregen. Door de overname van Soutern Mills is Ten Cate natuurlijk dollargevoeliger geworden en de al eerder genoemde sterke stijging van grondstofprijzen werkte de tweede helft van 2004 ook nadelig uit voor Ten Cate.”

Nedap (plus 44%)

“ Nedap wordt gezien als een zeer goed geleid, financieel sterk bedrijf met een hoge ‘pay-out’. Waar in 2003 veel omzet werd behaald met de levering van stemmachines aan Ierland, werd dit in 2004 gecompenseerd door grote opdrachten voor beveiligingssystemen aan alle Europese filialen van de ABN Amro-bank en aan de winkels van AS Watson (zoals Kruidvat), het Duitse Kaufhof en het Belgische Delhaize. Voor 2005 verwacht ik een omzetacceleratie en de verwachte winst per aandeel voor 2005 en 2006 zijn dan ook verhoogd. Mijn advies is ‘kopen dit aandeel’.”

Wegener (plus 37%)

“ Wegener heeft de stijgende lijn van de tweede helft 2003 goed door weten te trekken Het verbeterde resultaat in 2004 was vooral te danken aan verdere kostenreducties, de omzet daalde autonoom namelijk met 2,2%. Verder gaf Wegener begin december aan dat ze praten met uitgeverij PCM (het AD) om de dagbladen in Zuid-Holland en Utrecht samen te voegen om op die manier te proberen het dalende aantal abonnees een halt toe te roepen. De belegger is enthousiast over dit voornemen. Mijn advies voor dit aandeel is ‘houden’ vooral door de teruglopende personeelsadvertenties en de steeds grotere concurrentie van internet.”

Grolsch (plus 2,4%)

“ Eén van de minst presterende oostelijke fondsen is Grolsch. Door de financieringslasten van de nieuwe fabriek en de tegenvallende marktontwikkeling laat Grolsch in 2004 een netto winstdaling van 30% zien. In april werd de heer Pasman de nieuwe bestuursvoorzitter. In Nederland heeft Grolsch zijn marktaandeel iets kunnen vergroten. Beleggingstechnisch staat het aandeel op verkopen, want Grolsch is in de internationale biermarkt te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Mijns inziens is de fabriek klaar voor een overname wat wellicht een leuke premie kan opleveren.”

Vorige bijdrage

‘Investeren doe je op gevoel, op vertrouwen’

Volgende bijdrage

Musea in nieuwe Rozendaalcomplex moeten marktgericht denken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *