Experts in recreatieparken
Langdurige betrokkenheid basis van succes
De ying en yang van het recreatievastgoed in Nederland, André van Leeuwen en Guus Brandriet.
Het zijn vrienden voor het leven. Maar niemand weet waarom. De lange, dunne, stille is 50 jaar, heeft een verleden in de horeca, staat weliswaar niet in de Quote500 maar hij kan gemakkelijk nog 100 jaar leven zonder zich druk te hoeven maken om zijn inkomen.
De ander is extrovert, komt van de Veluwe (Ede) en leerde alles over vastgoed en projectontwikkeling van Henk Hazeleger. Samen zijn Guus Brandriet en André van Leeuwen (43) de ying en yang van het recreatievastgoed in Nederland.
“Wij zijn heel verschillend,” stelt Guus Brandriet nog meer eens ten overvloede vast. Brandriet is een bekende horecaondernemer in de regio. Of liever was, want hij heeft alles verkocht en kan zijn tijd uitzingen met de huurpenningen die zijn vastgoed hem maandelijks oplevert. Horecamensen, huisstijlbedenkers, iedereen duikt tegenwoordig op het vastgoed en de projectontwikkeling. “Ik vind vastgoedontwikkeling heel leuk en vergeet niet dat bij die vakantieparken die we opzetten ook veel horeca zit. Ik verloochen mijn verleden dus niet.” André van Leeuwen is de echte vastgoedman van het duo. Hij werkte achttien jaar bij Henk Hazeleger en dan word je natuurlijk wel geschoold in projectontwikkeling, beheer en beleggingen. Toen Hazeleger overleed, was de gein eraf voor Van Leeuwen die MTS Bouwkunde heeft gedaan. “Ik heb ook nog een makelaarsdiploma,” zegt hij grijnzend.
Geen derden
“ Hij doet het werk,” zegt Brandriet meteen. En zo is het. Van Leeuwen is het aanspreekpunt. Als gemeentes overtuigd moeten worden, als boeren hun land moeten verkopen, als er gedoe is met omwonenden bij een project, Van Leeuwen gaat er op af en voert veelal het woord. Brandriet treffen we meestal (gechargeerd) aan op een terras. Van Leeuwen het werk, Brandriet het geld? “Ik doe de financiën, de bank heeft het geld,” reageert Brandriet. Van Leeuwen: “Wij hebben samen een vennootschap, wij hebben samen onroerend goed, we doen samen projectontwikkeling. We vormen een leuke combinatie.” Uniek ook, want met anderen komt het duo minder uit de verf. Aanbiedingen genoeg, maar die wuiven ze weg. “Als je succes hebt, dan wil iedereen meedoen en achteraf zeker, maar we redden het samen wel.”
‘Wij blijven er voor decennia bij betrokken en dat is iets wat andere projectontwikkelaars afschrikt’
Een van hun beleggingen is hotel-restaurant Herikerberg (Goor) dat ze gemakshalve ook als hun hoofdkantoor beschouwen. De openbare vergadertafel staat in de hal, ietwat verscholen achter een paar planten. Andere panden die ze in hun bezit hebben zijn het Wapen van Delden (waar de vader van Brandriet de basis legde), Bad Boekelo, Boomstam-café-restaurant Heemse, IJsselhotel in Deventer en hotel Holterberg.
ZIB Cochem CV
Het puzzeltje van de horecakennis van Brandriet (en zijn ontelbare contacten in Twente) en het vastgoedspecialisme van Van Leeuwen viel op zijn plaats toen het plaatselijke bedrijfsleven in de Hof van Twente het gemeentebestuur enthousiasmeerde om wat meer aandacht te schenken aan het toerisme. Het plan voor een vakantiepark was snel geboren. Brandriet: “Toevallig had ik een buurman die boer is. Het project ligt ook tegenover mijn huis. En mijn buurman had weer een buurman die ook boer was en graag wilde stoppen.” En toen werd Van Leeuwen gebeld. “Zo groeit zo’n plan.”
‘Elke dag probeert wel iemand je een draai om je oren te geven, dan moet je een grenzeloos optimisme hebben’
In zijn vroegere werkkring had Van Leeuwen al eens met een Commanditaire Vennootschap te maken gehad. “Dat was bij Het Loo in Oldenbroek.” Dat is de oplossing om aan veel geld (40 miljoen euro) te komen voor de aanleg van een recreatiepark met golfbaan. Waarom niet gewoon naar de bank gestapt? “De bank heeft moeite met recreatie.” Samen met Zeeland Investments Beheer werd een Commanditaire Vennootschap opgetuigd, ZIB Cochem CV, met 5.295 participaties van 2.500 euro nominaal (minimale afname vijf, in een vloek en een zucht zat de maatschap vol).
De man achter ZIB (Hendrik Johannes van Koeveringe – ook Quote500) was voor Van Leeuwen geen onbekende. En via hem werd er contact gelegd met Roompot Recreatiebeheer waar (Van Leeuwen kan het niet genoeg benadrukken) de ABN AMRO voor 65% in participeert. De ING Enschede financiert 25 miljoen euro. “Een grote klus voor die bank.”
Van Leeuwen en Brandriet bij een van hun beleggingen, hotel-restaurant Herikerberg in Goor. “Wij hebben samen een vennootschap, wij hebben samen onroerend goed, we doen samen projectontwikkeling. We vormen een leuke combinatie.”
Buitenland
De Herikerberg Vastgoed ontwikkelt en exploiteert het park. Samen met Roompot die een huurgarantie heeft afgeven. En dat is ook
meteen het grote verschil met andere CV’s. “Wij blijven er dus bij betrokken. We pakken niet de winst en gaan weg.” Er verscheen vorige maand een keurige prospectus. En het moet gezegd, er lijken weinig mogelijkheden om gaten in het hele verhaal te schieten, vooral omdat Van Leeuwen en Brandriet de komende achttien jaar van de partij zullen blijven. Stel dat er helemaal nooit iemand een huisje zal huren op de Herikerberg, dan zullen Brandriet en Van Leeuwen zelf ook op de financiële blaren terecht komen. Maar die kans is klein, want met de ANWB is al voor de komende 25 jaar een contract afgesloten voor de golfbaan.
Elk jaar wordt een aantal participanten uitgeloot die dan hun inleg terugkrijgen. Geld dat met de exploitatie verdiend is, als het goed is (en als het goed loopt blijft er natuurlijk meer over). Maar na 18 jaar hebben Van Leeuwen en Brandriet schuldenvrij de helft van het vakantiepark.
Het enthousiasme in en buiten Nederland over het concept is zo groot dat het duo inmiddels aan zes parken (Nederland, Duitsland, Italië) werkt. Terwijl ze zelf ogenschijnlijk met nog geen tien machinepistolen een huisje van Center Parcs in zijn te krijgen. “Daar vergist u zich in. Ik ben met mijn kinderen vroeger vaak naar Center Parcs geweest,” zegt Brandriet.
Poolse bouwvakkers
De recreatieparken gaan open (2008) op het moment dat de economie de wind weer in de rug heeft. “Ik denk dat goede parken altijd wel goed zullen draaien. Mensen willen er toch regelmatig uit.” Bang dat anderen hun kunstje zullen kopiëren hebben ze niet. “Wij blijven er dus voor decennia bij betrokken en dat is iets wat andere projectontwikkelaars afschrikt. Het allermoeilijkste in de recreatiesector is toch het verkrijgen van de financiering. Toen een club als de Roompot er achter ging staan, kwam de financiering van de grond. En daarom gaan ook kleine investeerders er in geloven. En de recreatiesector is geen kantorenmarkt. Als je in de Hof van Twente een park ontwikkelt, kun je 25 kilometer verderop dat niet nog een keer doen. Zoveel goede plekken zijn er niet in Nederland.”
Volgens Brandriet heeft Van Leeuwen een heel belangrijke eigenschap voor dit werk. “Hij is een optimist tot in zijn teennagels. Als iemand zegt tegen André: ‘ik zal eens even nadenken’, dan vertaalt hij dat met ‘het is voor elkaar’.” Van Leeuwen: “Dat moet wel, want wij zijn met een stuk of zes, zeven parken bezig. Elke dag probeert wel iemand je een draai om je oren te geven. Om je in je hok te duwen. Dan moet je een grenzeloos optimisme hebben. Want de sterkste blijft over.”
Iedereen blij. De gemeente, de investeerders, de toeristen en de heren zelf. Er is toch een groep die niet mag meedoen: de Nederlandse bouwers. Want de 350 huisjes in de Hof van Twente worden door Polen en Tsjechen neergezet. “Wij hebben locale bouwbedrijven (Haafkes en Plegt Vos, red.) gecontracteerd. Waar die dan verder hun mensen vandaan halen dat is hun pakkie-an.” Maar die mensen coördineren alleen maar. “Als u een radio in de Hof van Twente koopt, komt die toch ook uit Japan.”
N’kufo
Guus Brandriet heeft (samen met een andere ondernemer) FC Twente geld geleend om N’Kufo te kopen. Bij verkoop krijgen de heren de helft van de winst. N’Kufo heeft net weer bijgetekend. De kans dat Brandriet zijn geld terugkrijgt, laat staan een winstje opstrijkt, neemt per jaar af. Zeker nu FC Twente en N’Kufo ondermaats presteren. Is Brandriet afgekocht? “Nee hoor, wij hebben nu alleen een langere tijd om onze lening af te schrijven.”
Nog geen reacties