‘Nederland telt naast 16 miljoen bondscoaches ook 16 miljoen taxateurs’
Software in plaats van taxateur
Harco Wesselink van SMQ ontwikkelt software voor gemeenten om de economisch waarde van de huizen gemakkelijk te bepalen.
“ Vijf tot tien procent van het bestand wordt jaarlijks gemuteerd.”
De makelaars vrezen 1 januari 2007 als een deel van hun inkomsten (taxatie van woningen) grotendeels zal vervallen. De gemeenten worden geacht vanaf dat moment jaarlijks het onroerend goed binnen hun grenzen te waarderen (dat was tot voor kort vier jaar, is nu gehalveerd). Voor de eigen belastingheffing WOZ (wet onroerende zaken), maar banken zullen er bij hypotheekverstrekking ook gretig gebruik van maken, zo is de verwachting. Er zal overigens niet jaarlijks bij alle 7,5 miljoen woningen in Nederland een taxateur aanbellen. Vaste waarden (zoals ligging, grondoppervlakte, kubieke meters van het huis) in een softwarepakket dat door het Hengelose SMQ is ontwikkeld, zal voor een belangrijk deel de hoogte van de aanslag bepalen.
SMQ is vier jaar geleden opgezet door een voormalige regiodirecteur van Kafi (onderdeel van Arcadis), Harco Wesselink (42). In die vier jaar tijd is het bedrijf stormachtig gegroeid tot een bedrijf met drie vestigingen en 40 werknemers die voor 34 gemeenten in den lande werken (waaronder Hengelo, Tubbergen, Rijssen, Borculo, Neede). “De nieuwe wet eist van de gemeenten, dat de woningen die gewaardeerd worden ongeveer op economische waarde zitten, dus op verkoopwaarde. Om dat de bepalen zijn ligging, wijk, inhoud, grond, aantal vierkante meters, voor ons de belangrijkste factoren; dan heb je nog andere zaken als afwerking, maar dat zit allemaal in de marge. Als je een huis koopt en de badkamer staat je niet aan, dan zet je er toch een nieuwe in.”
Prijzen
De verkoper schat de woning altijd veel te hoog, tenzij het voor de WOZ-aanslag geldt. “Dat klopt, Nederland telt naast 16 miljoen bondscoaches ook 16 miljoen taxateurs. Als je buurman net het huis heeft verkocht, dan weet je ongeveer wat jouw woning waard is. Daarom is dit nieuwe systeem ook het eerlijkst, de verwachting is ook het aantal klachten in de komende jaren sterk zal verminderen.” Dus dat betekent dat SMQ alle informatie van alle huizen in een gemeente in de computer stopt en alleen moet bijhouden wat er verandert. De prijzen van alle verkochte huizen moeten in de gaten worden gehouden. “Vijf tot tien procent van het bestand wordt jaarlijks gemuteerd. De marktanalyse is dus heel belangrijk. Vergis je niet, dat betekent voor bijvoorbeeld voor een gemeente als Hengelo met een kleine 40.000 woningen zo’n 2500 panden. Daarnaast wordt de software om die informatie te verwerken steeds belangrijker, we hebben dit jaar alleen nog taxateurs de straat op gestuurd om te controleren.”
Unieke panden
Rijtjeshuizen, flatwoningen, ook twee-onderéén- kap-woningen zijn gemakkelijk onder te brengen in dit systeem. Maar hoe zit dat met die unieke villa die vijftien jaar geleden voor het laatst verkocht is? “Dat klopt, die woonboerderij of heel grote objecten, dat is lastig. Voor dat soort panden blijf je taxateurs nodig hebben.” Los van de verkopen wordt ook vijf tot tien procent van de objecten verbouwd en uitgebreid. “Het gaat vooral om garages, carports, dakkapellen, serres. Daarvoor worden luchtfoto’s genomen. De veranderingen in het huis zijn niet te zien, maar hebben ook niet zoveel invloed. Als er voor een huis in een straat gemiddeld twee ton wordt betaald en ineens wordt een huis verkocht voor 250.000 euro, dan gaan we wel kijken, ja. En dan volgt een hogere WOZ-waarde want dan heb je ook verklaard waarom dat huis duurder is. Maar over de hele linie genomen wordt de waarde van een huis bepaald door de verkopen in de wijk.
www.mijnwoningtekoop.nl
De makelaars zullen al niet blij zijn met de nieuwe wetgeving, SMQ gaat particulieren helpen die hun woning willen verkopen. “Voor mensen die een makelaar te duur vinden, maar wel wat extra ondersteuning willen, hebben we de internetsite www.mijnwoningtekoop.nl opgezet. We hebben achttien taxateurs en makelaars in dienst en die kunnen zich ook inzetten op dat vlak.” SMO heeft zich ook ingekocht bij XL-21. Dat bedrijf maakt digitale loketten voor gemeenten. “Daarmee proberen we een uitgebreide dienstverlening binnen gemeenten op poten te zetten. Jij surft naar een gemeentesite, je tikt je eigen code in en je kunt alles over je zelf terug vinden. Inclusief inderdaad de WOZ-waarde van je huis.”
Nog geen reacties