Ten Cate betaalde circa 28 miljoen euro voor Southern Mills
Oostelijke aandelen schitteren
Thijs Hovers van Rabo Securities is onder de indruk van Loek de Vries als manager: “Hij heeft het bedrijf voor de poorten van de hel weggesleept. En ook de wijze waarop hij Enbi winstgevend heeft gemaakt en nu probeert te verkopen, spreekt mij aan.”
In maart dook de beurs met veel donder (bomaanslagen Madrid) en geweld (het afschieten van drie raketten op een man in een rolstoel in Israël) omlaag van 360 naar 325. “De angst voor meer terreuraanslagen is weer groter geworden en veel beleggers verkopen daarom al hun aandelen,” aldus Sjoerd van Es, van de Rabobank Enschede-Haaksbergen. Daarnaast veel aandacht voor de al in dit blad aangekondigde overname door Ten Cate. En van de oostelijke fondsen presenteerden Stork en Twentsche Kabel goede cijfers.
Bij Rabo Securities in Amsterdam werd de overname van het Amerikaanse Southern Mills door Ten Cate met gejuich begroet. Thijs Hovers (zoon van de vroeger Storktopman) werkt daar als senior analist. “De twee bedrijven zijn complementair. En dankzij de overname kan Ten Cate een grotere vuist maken naar de toeleveranciers en dat betekent ruimere marges.” Hovers heeft zich verdiept in het Amerikaanse bedrijf Southern Mills: “Een familiebedrijf al van voor de oorlog, altijd goede rendementen. En net als Ten Cate technologisch gedreven. Het bedrijf heeft een leidende positie in de Verenigde Staten. Southern Mills en Ten Cate kunnen gebruik maken van elkaars netwerk, ‘cross-selling’ genereren.”
28 miljoen
Hovers is ook onder de indruk van Loek de Vries als manager. “Hij heeft het bedrijf voor de poorten van de hel weggesleept. En ook de wijze waarop hij Enbi winstgevend heeft gemaakt en nu probeert te verkopen, spreekt mij aan.” Hovers vermoedt dat Ten Cate voor de overname acht à negen maal de nettowinst heeft betaald. “Dat is namelijk ook de huidige waardering van Ten Cate op de beurs. Het kan wat meer zijn voor goodwill, maar ik denk een bedrag in de orde van grootte van 28 miljoen euro. De hamvraag is dan natuurlijk of je samen meer kunt verdienen dan de financieringskosten.”
Kunstgrasgroei
Ten Cate trekt vooral de aandacht met het kunstgras. In Europa zijn grofweg 250.000 voetbalvelden. Op dit moment is nog maar 1% (2.500) daarvan voorzien van kunstgras. Het marktaandeel van Ten Cate bedraagt circa 50%. De verwachting is dat op termijn 5 tot 7% van de velden met kunstgras zal worden aangelegd, dan praat je ineens over 17.500 velden. Een groei van 15.000 waarvan Ten Cate volgens het marktaandeel 7.500 zal aanleggen. Een kunstgrasveld kost 375.000 tot 500.000 euro. “Laten we uitgaan van een gemiddelde prijs van 430.000 euro. Afhankelijk van de kwaliteit en het type neemt Ten Cate tussen de 10 en 20% van de omzet voor zijn rekening. Laten we uitgaan van 15%.” “Het rekensommetje is dan: 7500 velden maal 430.000 euro is 3.225.000.000 maal 15%; dat betekent dat de kunstgrasvelden in de komende jaren 483 miljoen omzet opleveren,” rekent Van Es voor. “Waarbij de vraag natuurlijk is of Ten Cate de productiecapaciteit op peil kan houden en een marktaandeel van 50% kan handhaven.”
Stork
Ondanks de iets gedaalde omzet is het operationele resultaat van Stork in 2003 met 50% verbeterd dankzij de in 2002 ingezette kostenbesparingen. Het zal moeilijk worden om het bedrijfsresultaat van 2003 te evenaren. Bovendien zullen de pensioenpremies en de belastingdruk aanzienlijk hoger uitkomen dan in 2003. “Maar de onderneming staat er beter voor dan een jaar geleden,” aldus Van Es. Verder zal Stork dit jaar beginnen met de eerder aangekondigde transformatie naar twee hooguit drie kernactiviteiten. “Ik verwacht dat Stork zich zal blijven richten op Aerospace en dat Industrial Components zal worden afgestoten. En wat er met Technical Services, Food en Poultry Processing en Prints zal gebeuren, is absoluut onduidelijk. Deze drie divisies kenmerken zich door een goede marktpositie, hoog rendement op geïnvesteerd vermogen, beperkte groei op de eindmarkten en een stabiele kasstroom.” Over het aandeel Stork zegt Van Es: “Op basis van de verwachte winst per aandeel in 2004 is de koers-winstverhouding 7, en is het aandeel niet te duur, ondanks de verdrievoudiging van de koers in 2003. Wij hebben Stork op ‘kopen’ staan.
Twentsche Kabel Holding
“ De operationele winst (11,9 miljoen euro) van Twentsche Kabel in 2003 was boven verwachting, evenals de winst per aandeel (1,48 in plaats van 1,29 euro). Ook het dividend lag met een euro ruim boven de verwachting van 46 eurocent. Ondanks moeilijke marktomstandigheden en negatieve valuta-effecten bleef de omzetdaling beperkt. Ruim 20% van de omzet kon worden gerealiseerd met innovaties en oplossingen die in de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd. Doordat er sterk is ingezet op vernieuwing van activiteiten en als oplossingsgericht bedrijf toegevoegde waarde te leveren aan hun klanten, konden ze ondanks de moeilijke marktomstandigheden een nagenoeg gelijke omzet realiseren.” Ooit is de Machinegroep gekocht om het bedrijf minder cyclisch te maken, inmiddels is het de grote winstmaker van het bedrijf. “Hoe dan ook, wij bevelen het aandeel Twentsche Kabel zeer aan.”
De winnaar van het bekende Rabo-beleggingsspel in maart was Dick Ruijvekamp. Het spel werd in de studio van RTV Oost gespeeld omdat de opname van Memphis was verplaatst naar Rijssen in verband met een speciale uitzending over reclame. Ruijvekamp kreeg uit handen van Rabo-beleggingsadviseur Allard van der Veen (rechts) het kistje wijn.
Via www.twentevisie.nl kan iedereen gratis meedoen aan het spel.
Nog geen reacties