Ook de oostelijke fondsen zijn in 2004 doorgegaan
Beurs wacht op cijfers
De winnaar van het bekende Rabo-beleggingsspel in januari was Hans Oude Engberink. Hij voorzag dat de AEX in januari zou stijgen tot 357,94. En dat was iets te enthousiast, want de werkelijkheid was iets lager met 355,47. Hij kreeg uit handen van Sjoerd van Es (links) een kistje wijn. Via www.twentevisie. nl kan iedereen meedoen aan het spel, de volgende opname is op 2 maart. Hoe hoog staat dan de AEX?
In januari steeg de AEX met 4,5% tot in de buurt van de 360 punten (het jaar 2003 was geëindigd op 337,65 punten). Een oude beurswijsheid zegt dat als de eerste vijf dagen op de beurs goed waren, dat dan het hele jaar goed wordt. “En dat zou betekenen dat het een goed beursjaar wordt. Maar het is een wijsheid, het zegt natuurlijk eigenlijk niets, maar het gold wel in de afgelopen jaren,”zegt Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobank Enschede-Haaksbergen.
De stijging van de AEX was vooral te danken aan de IT-sector en de financiële waarden. Want verder gebeurde er niet veel, beleggers zijn in afwachting van de cijfergolf die traditioneel in de komende weken weer over hen uitgestort wordt. “De eerste jaarcijfers in Nederland kwamen van Océ en ASML. Maar vooral de immense cijferlawine uit de Verenigde Staten gaven de beleggers weer moed om aandelen te kopen, omdat die bedrijfscijfers goed of zelfs boven verwachting waren. De pijn zat alleen bij de bedrijven die geen verwachting voor 2004 konden of durfden af te geven.” In Amerika zei Alan Greenspan, de grote man van het stelsel van Amerikaanse banken, dat hij de rente vooralsnog niet verhoogt, maar dat wel voornemens is te doen op middellange termijn. “Stijgende rentes zijn nadelig voor aandelenbeurzen, maar in de VS zal de dollar daardoor weer wat aan kracht winnen ten opzichte van de euro. En een sterkere dollar is juist weer goed voor Europese bedrijven.”
Oostelijke bedrijven.
Ook de oostelijke fondsen zijn in 2004 doorgegaan met datgene waarmee ze 2003 afsloten: stijgen. “De stijging van Centric KSI is zelfs zeer fors te noemen, in januari heeft bestuursvoorzitter Sanderink nog een aandelenemissie geplaatst bij zichzelf om het kapitaal van het bedrijf te versterken. Dat geeft de burger moed, de stijging van nu is niet alleen nog te wijten aan speculaties, beleggers hebben wat meer vertrouwen gekregen in het beleid van Sanderink. Voor wat het waard is natuurlijk, want Sanderink heeft zelf meer dan driekwart van de aandelen in bezit. In dit blad heeft Sanderink eerder aangegeven dat hij Centric KSI wil uitbouwen en hij lijkt nu de daad bij het woord te voegen.”
Wegener
Uitgeverij Wegener had het moeilijk in 2003. “De advertentie-inkomsten liepen weer op dankzij de supermarktoorlog.” Het aandeel wordt door veel banken geadviseerd te verkopen, maar Van Es twijfelt. “Wegener is een zogenaamd vroeg cyclisch aandeel en als de verwachtingen van een aantrekkende economie in Europa en dus ook Nederland waargemaakt worden, profiteert Wegener daarvan meteen. Ik zou wachten met verkopen en wachten met kopen.” Waar de beleggers vroeger vooral op basis van sentimenten aandelen kochten, wordt nu weer gekeken naar bedrijfsresultaten en naar fondsen met een lage koers-winstverhouding en hoge dividendrendementen. “Dat is eigenlijk ook de basis waarop je een bedrijf moet afrekenen. IT kopen omdat IT het zo goed doet en omdat iedereen het doet, is natuurlijk niet rationeel geweest. Ik adviseer mijn klanten fondsen als Ten Cate, Nedap, Grolsch, Twentsche Kabel maar ook Stork.”
Nog geen reacties