Twentevisie Jaargang 15, 2003

Wessels heeft handig gebruik gemaakt van lage notering en zijn macht

Peter P. de Vries vecht voor aandeelhouders

De man die ijvert voor de belangen van de aandeelhouders, Peter Paul de Vries, lijkt de slag om Volker Wessels te verliezen. “We hebben met een aantal grootaandeelhouders gesproken, meer kunnen we niet doen om het tegen te houden.”

Tot woede van de top van Volker Wessels Stevin protesteerde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) pas vlak voor de aandeelhoudersvergadering, waarin het bod aan de orde kwam, tegen de overname van het bedrijf door de familie Wessels. ‘Wat doet de VEB nou voor de effectenbezitters’, vraagt Dik Wessels zich woedend af. Op deze pagina’s reageert De Vries. Bovendien geeft hij ook zijn mening en commentaar op andere oostelijke fondsen. De Peter R. de Vries van de beursgenoteerde bedrijven heet Peter P. de Vries.

“Wat is dat voor een onzin dat we te laat kwamen met onze reactie. Volgens mij is de aandeelhoudersvergadering juist de plaats om onze mening te geven,” aldus De Vries. “Wij zijn een vereniging voor effectenbezitters en wij constateren dat de overname niet goed is voor de aandeelhouders. Volker Wessels is een uitstekende bouwmaatschappij met een sterke balans en uitstekende vooruitzichten. Volker Wessels heeft zelf gezegd op langere termijn met 8 tot 10% te kunnen groeien. Ik deel die mening. Het bedrijf heeft zich heel goed gepositioneerd. De koers van het aandeel heeft zich lange tijd tussen de 25 en 30 euro bewogen. Na de winstwaarschuwing is die koers gedaald en nu komt men met een bod van 21 euro. Dat is echt belachelijk laag. Dat is ongeveer zes keer de winst, het dividendrendement zit rond de 7%. Dus er is helemaal geen premie om van de beurs af te gaan. Maar de grootaandeelhouder, de familie Wessels, heeft gewoon handig gebruik van gemaakt van die lage notering en waarschijnlijk ook een beetje van de machtspositie die ze binnen de onderneming inneemt.”

40 euro

“Deel het eigen vermogen door het aantal uitstaande aandelen, dan kom je al uit op 24,50 euro. Tel je bij het eigen vermogen ook de waarde van de grondposities en de orderportefeuille op, dan is het aandeel wel zo’n 40 euro waard.” Waarom is de koers dan geen 40 euro? Want dat is één van de frustraties van Wessels. “Ja, van die frustratie kan ik helemaal niets begrijpen. De koersdaling is een gevolg van de winstwaarschuwing in combinatie met het slechte beursklimaat. Verder heeft het bedrijf geen enkele last van die beursnotering.” Geen last maar ook geen plezier want emissies hebben nu geen zin. “Als je van de beurs afgaat, kom je ook niet aan geld. Belangrijker is dat Volker Wessels Stevin een financieel buitengewoon solide onderneming is. Bouwbedrijven als BAM en Heijmans hebben een groot deel van hun groei gefinancierd met uitgifte van nieuwe aandelen. Geen topprijzen, maar de kapitaalmarkt staat daar wel voor open.” Het irriteert De Vries vooral dat er volgens hem geen normale biedingprocedure is geweest. “Als er andere partijen zouden zijn toegelaten, dan was je op heel andere prijzen uitgekomen. Ze zeggen wel dat ze dat gedaan hebben, maar dat is niet zo. Ze zeggen nu ‘andere partijen hadden kunnen aanbellen en ze hebben niet aangebeld’. Maar dat is iets anders dan zeggen ‘we willen van de beurs af en we nodigen partijen uit een bod te doen’. We hebben met een aantal grootaandeelhouders gesproken, meer kunnen we niet doen om het tegen te houden.”

Centric KSI

Veel bedrijven zit die beursnotering dwars. Gerard Sanderink van Centric KSI heeft bij herhaling gezegd van de beurs af te willen en hij kijkt bij Wessels mee hoe dat verloopt. Maar hij laat zich onder meer tegenhouden door de hoge rekeningen van de banken. “Ja, banken houden hun winst op peil door enorme ‘fees’ te rekenen voor soms heel beperkte werkzaamheden.” De Vries heeft forse kritiek op Sanderink. “Ik ben huiverig voor beursgenoteerde ondernemingen die gecontroleerd worden door één grootaandeelhouder, want dan loop je altijd het risico van misbruik van de positie ten opzichte van de andere aandeelhouders. Het beste zou zijn als hij een redelijk bod doet om de andere aandelen op te kopen, want Sanderink heeft niet alleen een beursnotering, maar hij heeft ook een eigen bedrijf onder de naam Centric. Dat is een soort belangenverstrengeling, zeker als dat operationele belangen zijn. Centric KSI is een samensmelting van een aantal moeilijk draaiende ICTbedrijfjes. Maar daar zitten nog een hoop aandeelhouders in die daar veel meer voor betaald hebben dan waar het nu voor op de beurs staat.”

Stork

Wat De Vries betreft zouden veel meer bedrijven van de beurs afmoeten. “Bedrijven moeten zich afvragen wat voor hun de functie is van die beursnotering. Wil ik nu of op termijn vermogen aantrekken? Wil ik een soort zichtbaarheid hebben voor de financiële wereld? Ik denk dat het ook nog status oplevert. Ik vind het geklaag over de beursnotering niet altijd terecht, Ondernemingen moeten aan aandeelhouders uitleggen wat ze nou precies toe te voegen hebben. Op welke wijze creëert u waardegroei voor aandeelhouders? Het knelpunt om van de beurs af te gaan is iemand te vinden die bereid is een goede prijs te betalen. Maar ik ken ook een aantal goeie ‘smallcaps’ met heel goede relaties met bijvoorbeeld Orange Fund. Maar Orange Fund, dat een aantal 5- tot 10%-pakketten heeft, stelt hoge eisen. Een bedrijf als Nedap is zo’n voorbeeld.” Leuk dat u dat noemt, want uitgerekend topman Westendorp noemt de aandeelhouders het minst belangrijk van alle zogeheten ‘steakeholders’. “Daar moet hij inderdaad onmiddellijk mee stoppen. Het is jammer dat Nedap met alle technologie die ze hebben niet een grotere omzet kan genereren. Ze hebben nu beperkte schaalvoordelen. Het probleem voor bedrijven als Nedap is dat Europese institutionele beleggers bijna uitsluitend nog beleggen in de stockfondsen en steeds minder in de kleintjes.” Over Stork (waar De Vries zelf in de commissie van aandeelhouders zit), dat de winst in het eerste kwartaal zag stijgen met 62%, zegt hij: “Wij waren erg ontevreden over het beleid van Aad Veenman, die enorm veel waarde heeft vernietigd. Onder zijn leiding is de koers gezakt van 40 naar 8 euro; toen hij aantrad maakte Stork 80 miljoen euro winst, toen hij vertrok maakte Stork verlies. Vollebrecht maakt tot nu toe een goeie indruk. Maar Stork moet nog steeds keuzes maken voor welke bedrijfsactiviteiten ze kiezen. Want het zijn nog steeds bijeengeraapte activiteiten.”

Blydenstein-Willink

De koers van Blydenstein-Willink steeg met 92% toen het overnamebod van Hunter Douglas bekend werd. Toen het bod werd ingetrokken daalde de koers weer tot vier euro. “Hunter Douglas is een buitengewoon sterk bedrijf. Het hoofdkantoor in Rotterdam doet ouderwets aan, maar dat geeft de soberheid aan waarop de onderneming wordt geleid. Het bedrijf heeft een prachtige marktpositie in de wereld. Ik werk nu veertien jaar bij de VEB, al die tijd wordt over een fusie gesproken. Blijdenstein heeft onvoldoende schaal en ook onvoldoende goed management.”
Tijdens de opname van het radiocafé Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel gespeeld. Via www.twentevisie.nl kan iedereen raden naar de stand van de AEX bij de volgende opname (2 september). Gaat de beurs omhoog of verder naar beneden? In mei daalde de AEX licht van 287,3 tot 286,1. De winnaar van het wijnpakket dat wordt aangeboden door Rabobank, is Rudi Houwert, hij dacht dat de AEX zou stijgen tot 290,5. De heer Houwert was tijdens de (verschoven) radioopname van 10 juni op vakantie, maar hij krijgt de wijn thuisgestuurd.

Vorige bijdrage

Albertjan Peters wil van de Seaco serieus economisch adviescollege maken

Volgende bijdrage

Voor Dick Jaspers is Twentevisie het Mekka van de biljartsport

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *