Twentevisie Jaargang 15, 2003

Wat gaan de Amerikanen doen?

Werk uitbesteden moet

Links Harry Luttenberg (OR-voorzitter Holec Holland) en rechts Toon Verdijsseldonk (FNV-Bondgenoten) in gesprek met Twentevisies Jan Medendorp. “Er zal werk moeten worden uitbesteed.”

Het Amerikaanse bedrijf Eaton Cuther Hammer is per 1 februari officieel eigenaar van Holec Holland geworden. Er zijn op die datum direct integratieteams uit de Verenigde Staten ingevlogen. Want Holec Holland staat wel degelijk op de rand van de afgrond, erkennen FNV-bestuurder Toon Verdijsseldonk en voorzitter Harry Luttenberg van de ondernemingsraad. Maar wat gaan de Amerikanen doen, wie krijgt de macht? Harry Hofmans of zijn divisiedirecteur Mike Galley. De werknemersvertegenwoordigers duimen voor de eerste.

Het artikel in het novembernummer van Twentevisie over Holec Holland waarin de ondergang bijkans werd aangekondigd, sloeg in als een bom bij het bedrijf. “Ik zal heel eerlijk zijn: het verhaal over de heel moeilijke situatie klopt van voor naar achteren. Maar het aangekondigde ontslag voor 150 man was op niets gebaseerd, daarover waren de mensen heel boos. Jij schreef dat die aankondiging op 15 november zou gebeuren. Ik moet je zeggen dat op die vrijdag inderdaad een bijeenkomst was georganiseerd – die later werd afgelast – waar de strategische plannen zouden worden gepresenteerd. Daar zou ook over werkgelegenheid worden gesproken, maar het aantal van 150 arbeidsplaatsen is nooit genoemd,” zegt Harry Luttenberg, voorzitter van de Ondernemingsraad.

Omturnen

Op het moment van het gesprek (derde week januari) is het oorverdovend stil bij Holec Holland. Verdijsseldonk: “Het is een prachtig bedrijf met fantastische producten. Die niemand koopt. Want het is veel te duur, met weinig marge. Andere bedrijven hebben al veel eerder aanpassingen doorgevoerd. Holec Holland gedraagt zich als een wereldspeler, maar dat is het niet. Het bedrijf moet echt heel nodig omgeturnd worden. Wij denken dat Harry Hofmans dat kan met hulp van de nieuwe Amerikaanse eigenaren. Maar de vraag is wat er gaat gebeuren. Hofmans is aangesteld nog voordat er sprake was van overname door Eaton. Mike Galley is in de periode daarvoor de baas geweest, hij heeft achterwege gelaten om het beleid om te gooien, hoewel we hem daar keer op keer op geattendeerd hebben. De laatste keer was op 11 september 2002, die datum vergeet je niet. Toen zijn hem de ogen misschien geopend, een paar dagen later werd Hofmans benoemd. Nee, wij zien Mike Galley niet graag terugkeren. Hij heeft Holec Holland bijna naar de ondergang gevoerd. Ja echt waar, met het huidige beleid had het bedrijf geen jaar meer bestaan. Het roer moet om. Er zal werk moeten worden uitbesteed aan lagelonenlanden. Hofmans heeft nu aangekondigd dat er 90 banen geschrapt worden. Wij zijn er van overtuigd dat in de komende vier, vijf jaar een veelvoud van dat aantal zal verdwijnen. Dat kan niet anders.” Luttenberg: “Van die laatste opmerking distantieer ik mij als OR-voorzitter.”

Met het huidige beleid had het bedrijf geen jaar meer bestaan

Scholing

De overname van Eaton wordt door Verdijsseldonk en Luttenberg als een godsgeschenk gezien, redding op het laatste moment. “Er moet werk uitbesteed worden, de kostenstructuur moet drastisch omlaag en ook de huisvesting is te duur en te groot.” Holec-in-One op Westermaat in Hengelo biedt ruimte aan 1800 mensen, dat zijn er nu nog 1000 en binnen een paar jaar zullen dat er dus nog veel minder zijn. Verdijsseldonk: “Andere werkzaamheden kunnen natuurlijk ook naar Hengelo worden overgebracht. Het belangrijkste is dat de rust bewaard wordt binnen Holec Holland. We hopen dat de Amerikanen samen met Hofmans plannen zullen maken. En de werknemers moeten bijen omgeschoold worden zodat ze, als hun baan in de komende jaren komt te vervallen, weerbaarder zijn op de arbeidsmarkt. Nu nog hebben we tijd om de sanering op een professionele manier te organiseren.” Het wachten is dus op de Amerikanen.

Vorige bijdrage

Nummer 3

Volgende bijdrage

Nummer 4

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *