Tonnie Nijmeijer heeft tot het laatst gewerkt voor personeel en schuldeisers
Sociaal opgeruimd
Tonnie Nijmeijer, nog één keer in de fabriekshal van TTV. Hij heeft de zaak voor personeel en schuldeisers netjes kunnen afhandelen. Met dank aan bewindvoerder De Loo.
Het oude fabriekscomplex in het centrum van Wierden vlakbij het station ziet er troosteloos uit. Rondom een verroest hek, veel onkruid. Binnen in de lege hal staan nog twee heel oude machines en een hoop afval. “Dat afval wil ik liever niet op de foto, want het was hier vroeger altijd keurig,” zegt Tonnie Nijmeijer (58). “Dat zijn nog ruwmachines,” wijst hij, “daarmee werd textiel van een lekkere warme laag aan de onderkant voorzien. Werd veel gebruikt voor bedrijfskleding. Nee, die machines raak ik aan de straatstenen niet meer kwijt.” Nijmeijer was tot het faillissement eerder dit jaar directeur van de Twentse Textiel Veredeling. Hij heeft bijna een jaar lang (met dank aan bewindvoerder Erik van der Loo) de activa mogen verkopen en voor zijn personeel ander werk kunnen vinden. “En een paar naar de VUT.”
Ooit heette het bedrijf Hufkes, in 1989 werd het de Enschedese Textiel Veredelaar ETV) tot bedrijfsleider Tonny Nijmeijer na het faillissement in 1993 een doorstart maakte onder de naam TTV, Twentse Textiel Veredelaar (met dank aan drie klanten annex investeerders). “De overname in 1993 was eigenlijk uit nood geboren. Om mezelf en de collega’s aan het werk te houden.” Bij de doorstart in 1993 verloren dertien van de 45 werknemers hun baan. Daarna ging het een paar jaar redelijk zonder veel toekomst. De omzet van TTV daalde van tien miljoen gulden in 1993 tot zes miljoen in 2000. Er werd nog een keer gereorganiseerd waardoor er uiteindelijk nog maar 27 mensen werkten. De overname in oktober 2001 door de Watermolen in Helmond (dochter van Koninklijke Textielgroep Twenthe) was eigenlijk de beste oplossing. Alleen, het bedrijf heeft nooit betaald.
VUT
De klanten en goede machines werden eind 2000 langzaam maar zeker overgebracht naar de nieuwe eigenaar. De Textielgroep is overigens later ook failliet gegaan, over die teloorgang zijn in dit periodiek een aantal verhalen gepubliceerd. TTV had geen klanten meer, de betere machines waren verdwenen en er werden geen (overname)centen gekregen: een faillissement kon niet uitblijven. De surseance heeft toch nog bijna een jaar geduurd. “Ik had de eerste tijd nog 15 mensen van wie twee jongens die vlak voor hun VUT stonden. De meeste collega’s jonger dan 57 jaar vonden vrij snel ander werk en één oudere heeft tot juni vorig jaar meegedraaid en de ander tot november zodat ze mooi de VUT in konden. En in dat jaartje zijn we druk geweest met het verkopen van de machines die hier nog stonden, zodat we nog een paar schuldeisers konden betalen. Meestal komt er een opkoper die de hele boel ineens weghaalt voor een paar centen, terwijl de waarde natuurlijk vele malen hoger is. Maar dan moet je dus wel de tijd en moeite nemen om dat allemaal te gaan verkopen.”
Ik zou bij de Textielgroep na de overname werken als commercieel medewerker
Schuld
“De goeie machines zijn verkocht aan Nederlandse bedrijven. Een paar machines zijn naar Duitsland gegaan en de rest is verkocht aan landen als Ecuador, Zuid- Afrika, Pakistan en Litouwen. De opbrengst bedraagt uiteindelijk ruim een half miljoen euro. Het is aan de curator om dat te verdelen.” De bewindvoerder werd curator en eigenlijk vond hij de opbrengst tegenvallen. “Ik had gehoopt op meer. Niet alle schulden kunnen vereffend worden. Er blijft nog zes ton open staan, schat ik. Ja, de herplaatsingen van het personeel zijn mooi, maar ik zit er natuurlijk in de eerste plaats voor de schuldeisers.” Nijmeijer heeft tot december zijn salaris gehad. Verder is hij er via een achtergestelde lening een paar ton bij ingeschoten. “Ik moet zelf ook weer wat gaan doen, ik heb mijn schaapjes nog niet op het droge,” zegt hij rondlopend in de lege fabriekshal. “Ik zou bij de Textielgroep na de overname werken als commercieel medewerker.” Het pand in Wierden is van Florijn Ondergoed in Haarle (ook een van de aandeelhouders). Hij wil de hal gaan verhuren en aan de voorzijde een bouwmarkt laten verrijzen.
Nog geen reacties