‘The Legend’ Raimond van der Gouw (40) is nog steeds niet uitgespeeld
Keepen zit in zijn bloed
Raimond van der Gouw (op deze foto nog onder de lat bij Manchester United) hoopt op nog een jaar bij West Ham United.
Hij wordt over een paar weken (op 24 maart om precies te zijn) 40 jaar! Maar hij ziet er nog uit als een jonge god. En hij wil maar één ding: spelen. Hij hoopt op nog een seizoen als prof. Liefst in de ‘Premier League’, het liefste bij West Ham United waar hij dit seizoen is beland. En bij die club zit hij op de bank, achter David James, één van de keepers van het Engelse nationale elftal. Maar die maakt zijn reputatie dit seizoen niet waar. West Ham heeft dit seizoen de meeste tegengoals en veel van die goals waren niet onhoudbaar. Onze man uit Oldenzaal, Raimond van der Gouw, is na drie jaar Go Ahead, acht jaar Vitesse, zes jaar Manchester United aan de andere kant van de Noordzee uitgegroeid tot een legende die heeft gespeeld en gedoucht met goden als Keane en Beckham. Van der Gouw wil zeker nog een jaar spelen, maar hij bereidt zich tegelijk ook voor op een nieuwe carrière als keeperstrainer. Hij heeft zelfs al een opleidingsvideo gemaakt. En hij wil een boek schrijven, niet de zoveelste voetbalbiografie, maar over wat een gezin meemaakt dat naar een wildvreemd land verhuist.
Maar voorlopig zit hij nog op de bank bij West Ham. Weliswaar een club met een roemrucht verleden, maar ook op de drempel van degradatie. En dan zal Van der Gouw waarschijnlijk (moeten) vertrekken. Het is onduidelijk waarom Van der Gouw aan het einde van het afgelopen seizoen bij ’s werelds grootste voetbalclub moest vertrekken. Als tweede keeper achter eerst Schmeichel en later Barthez heeft hij eigenlijk nooit gefaald, hij speelde zelfs twee (verdienstelijk) halve finales in de Champions League. En in Manchester werd hij ook genoemd als toekomstig keeperstrainer van de club. Een aantal clubs hengelde vervolgens naar zijn diensten. “Er waren een paar clubs bij uit de ‘First Division’ die mij zelfs een basisplaats wilden garanderen. Maar ik wil op het hoogste niveau blijven spelen.” Hij koos daarom voor West Ham met in zijn achterhoofd de wetenschap dat James vorig seizoen lange tijd uit de running was. Van der Gouw laat zich niet verleiden zich negatief uit te laten over de prestaties van James. “Wat ik zeggen wil, zeg ik binnenskamers.”
Geen minuut
Upton Park is de thuishaven van één van de zes clubs (West Ham, Arsenal, Chelsea, Fulham, Tottenham Hotspurs en Charlton Athletic) in London. De fraai verbouwde voetbalarena met de dure spelersbolides (achter hekken) doemt plotsklaps op (in Green Street) tussen de rotzooi en de vervallen huizen in de volkswijk. Typisch Engels. In de thuiswedstrijd (eerder dit jaar) tegen Liverpool gaat James zeker niet vrijuit bij twee tegengoals. “Ik moet wel zeggen dat deze wedstrijd die jij gezien hebt één van onze slechtste wedstrijden van het seizoen was.” In officiële wedstrijden heeft Van der Gouw nog geen minuut gespeeld voor Westham. Hij zit zondags op de bank en speelt dinsdagvond in het tweede. “Ik kan het niveau aan, word gewaardeerd door mijn medespelers. Oud-spelers vinden hun tijd als speler altijd de mooiste periode, dus waarom moet ik stoppen. In het tweede team spelen veel jonge jongens die graag naar mijn aanwijzingen luisteren.” En die hangen ook aan zijn lippen om verhalen te horen van zijn gouden periode bij Manchester.
Reiki
Van der Gouw hoopt wel op een verlenging van zijn contract bij The Hammers ondanks zijn (voor een voetbalprof) hoge leeftijd. Van der Gouw was in zijn carrière ook zelden geblesseerd. “Ik heb in mijn voetbalcarrière nooit gekke dingen gedaan. Ik rook niet, ik drink niet en ik zorg ervoor dat ik op tijd rust krijg. Thuis eten we altijd gezond. En mijn vrouw is net als ik geen uitgaanstype. Als je een beetje op jezelf let, kun je een tijd mee.” Van der Gouw en zijn vrouw hebben ook altijd veel baat gevonden bij de Japanse genezende energievorm reiki. Reiki betekent universele levensenergie. Met het woord wordt zowel de energie aangeduid als de manier waarop je die kunt gebruiken: het Usui Systeem van Natuurlijk Genezen. Volgens die leer is iedereen in staat aan iemand die ziek is of zich emotioneel niet goed voelt, energie te geven via de handen. Helaas zijn bij de meeste volwassenen de energiekanalen door een opeenstapeling van stressverwekkende ervaringen min of meer ‘dichtgeslibd’. Van der Gouw heeft daarover niet eerder willen praten, omdat hij bang was bij zijn clubs als een rare tovenaar te worden afgeschilderd.
The Treble
Van der Gouw is een gezinsmens en daarom wil hij ook graag bij West Ham blijven. “We spelen veel minder wedstrijden dan bij Manchester waarin we de helft van het jaar aan de andere kant van de wereld zaten. Ik heb dus eindelijk tijd voor mijn gezin.” Van der Gouw woont in een fantastisch huis in Loughton, een voorstad van Londen. Als West Ham geen interesse meer heeft hoopt hij op een andere club. Liefst als speler en anders als trainer. “Ik heb het een en ander meegemaakt, ik heb een flinke dosis ervaring die ik heel graag zou willen overbrengen op jonge spelers. Het ligt natuurlijk ook een beetje in het verlengde van mijn opleiding lichamelijke opvoeding. En ik heb daarna elf jaar voor de klas gestaan. In de afgelopen jaren heb ik ook de trainersdiploma’s TC3 en TC2 gehaald.” Niet alleen sportief ook financieel heeft Van der Gouw goede jaren gehad hoewel hij in verhouding met de sterren met een fooi werd afgescheept. En dat deed wel eens pijn omdat hij in de topjaar van Manchester een niet onbelangrijk aandeel had in ’the treble’. “Ik zei al eerder dat ik de vuile was altijd binnenhoud.” Feit is dat Ton van Dalen zijn manager niet meer is en hij tegenwoordig zijn eigen zaakjes afhandelt.
Videoband over keepen
Samen met de bekende journalist Hansen van Sky Sport heeft Raimond van der Gouw een fraaie videoband gemaakt over keepen. Opnames van oefeningen en trainingen worden afgewisseld met beelden uit wedstrijden. De band is in de winkel niet verkrijgbaar omdat voor de wedstrijdfragmenten niet is betaald. “West Ham was zo enthousiast dat de club de band meteen in de fanshop wilde leggen, maar dat kan niet. Als we alle beelden moeten betalen kost dat gigantisch veel geld. Maar die beelden zijn wel de slagroom op de taart.” De band is te bestellen bij Van der Gouw (via West Ham). Het idee voor een videoband ontstond toen Van der gouw zakken fanmail kreeg van jongetjes die bij hun club onder de lat staan en om tips vroegen. “Dus de eerste opzet was absoluut niet professioneel. “Tijdens de opname voor de band, kreeg ik nog veel meer ideeën. Dus ik wil heel graag een tweede band maken.” De Wiel Coerver van het keepen? “Nee, dat is flauwekul. Ik heb zijn boeken gelezen en ik vind het heel goed, net zoals ik veel respect heb voor het opleidingswerk waar Frans Hoek mee begonnen is. “Ik probeer daar op voort te borduren om keepers enthousiast te maken en misschien wat te leren.”
Boek
Onder Nederlandse topvoetballers is het nog geen usance, maar met name in Engeland heeft iedere zichzelf respecterende topspelers wel een autobiografie in de winkels liggen. Ook Van der Gouw is bezig met een boek. “Ik heb een fantastische carrière gehad, maar ik denk niet dat zo’n boek van mij de winkel zal uitvliegen. Ik wil juist de andere kant van het verhaal vertellen. Over wat ik met mijn gezin heb meegemaakt in de afgelopen jaren. Veel mensen zien alleen de buitenkant. Ik was al wat ouder toen ik naar Engeland ging en kwam bij een club waar iedereen klaarstond om me te helpen. Bij West Ham is dat al heel anders. Stel dat hier een jongen van 22 jaar bij deze club komt, zal hij heel wat dingen moeten leren. Over die zaken en problemen, ook privé-zaken als waar vind ik ’s nachts een dokter voor mijn zieke kind en noem maar op, wil ik een boek schrijven. Ik denk dat jonge spelers die naar het buitenland gaan daar wat aan kunnen hebben.” “Neem nu mijn eigen positie. Het is maart, maar ik weet nog steeds niet waar ik volgend seizoen werk en of ik wel werk heb, Dat is ook belastend voor mijn vrouw en kinderen. Mijn kinderen zijn tweetalig opgegroeid, maar ik denk dat we op termijn wel teruggaan naar Nederland waar ik een baan als keeperstrainer hoop te vinden.” Maar morgen kan bij wijze van spreken Fergusson bellen en hem een vijfjarig contract aanbieden als keeperstrainer in Manchester. “Precies, en dan ga ik en is mijn toekomst weer anders,” lacht Van der Gouw.
Nog geen reacties