Twentevisie Jaargang 15, 2003

Nieuwe VMT-voorzitter Theo Wigger wil accent leggen op innovatie

Twentse ‘metaal’ wereldwijd

Theo Wigger is geïnstalleerd als nieuwe VMT-voorzitter. Op de achtergrond de vertrekkende waarnemend voorzitter Henk Wiersma.

Het bestuur van de Vereniging Metaalindustrie Twente (VMT) was ‘not amused’ bij het lezen van het interview van Benno Grimberg in het meinummer van Twentevisie. Grimberg betichtte de VMT van laksheid. Inmiddels heeft de VMT een nieuw beleidsplan ontwikkeld, een nieuwe voorzitter (Theo Wigger) benoemd en een nieuwe directeur/coördinator (Martin Leushuis).

“Wat mij aanspreekt is het ambitieuze beleidsplan. Ik wil me er mede hard voor maken dat de industrie in Twente behouden blijft en zich verder kan ontwikkelen door intensieve samenwerking,” zegt Theo Wigger, in het dagelijks leven directeur van Viro Engineering, een ingenieursbureau waar totaal zo’n 240 mensen werken van wie de helft in Hengelo. “Ik denk dat ik daar als een voorzitter een rol in kan spelen, omdat ik zelf ook al een groot netwerk heb.” Bij de Vereniging Metaalindustrie Twente (een belangenvereniging) zijn circa 150 bedrijven aangesloten die aan een kleine tienduizend mensen werk bieden. In het beleidsplan tot 2008 staat de nieuwe missie omschreven als ‘intensivering van het samenwerkingsproces en een grotere presentatie en gerichtheid’. Volgens Wigger zal de sector er al over vijf jaar behoorlijk anders uitzien. “De VMT als schragend deel van de Verenigde Maakindustrie Twente.” Innovatie staat hoog op de agenda, er wordt een VMT-innovatieprijs ingesteld.

Oekraïne

En daarom is de VMT ook een beetje boos op Grimberg, die de VMT in een paar zinnen neerzette als een ingeslapen bende die geen oog had voor de kansen van de metaalsector. “Het was een beetje flauw van Grimberg. Die had ons toentertijd benaderd om samen een kantoor in de Oekraïne op te zetten. Op dat moment hadden wij al onze aandacht en tijd nodig voor de problemen van onze leden als gevolg van het sluiten van Wärtsilä in Zwolle. Dus we hebben zijn verzoek niet direct gehonoreerd en daarover was hij boos,” verklaart de huidige VMT-directeur Jos Krudde. “Het is ook onzin, want de VMT is niet alleen bezig met belangrijke zaken als kennisoverdracht en instroom, maar juist ook met de afzet van de producten. Bijna de helft van alles wat er in Twente in de metaalindustrie wordt geproduceerd is al bestemd voor de export. Wij houden juist scherp in de gaten waar ook ter wereld (van Polen en Tsjechië tot China en Hongkong) onze markten kunnen liggen. Ook voor wat betreft de inkoop.” Ook de Oekraïne staat op het lijstje van de VMT. Met Grimberg? “Ach, we moeten niet kinderachtig doen, op een gegeven moment is het zand erover, en Grimberg heeft een goede kijk op die markt daar dus we zouden onszelf tekort doen als we hem bewust zouden negeren.”

Sanders IJzergieterij

Eerder dit jaar stapte Wim Stapper op als voorzitter van de VMT. “Ik had geen tijd meer, ik was meer bezig met juridische zaken dan als ondernemer.” Stapper is directeur van Sanders IJzergieterij in Enschede (sinds 1846) en hij zit klem. Zijn huidige bedrijf voldoet nauwelijks aan regels en vergunningen. Het is ook een smeerboel in het bedrijf in Enschede. Stapper was voornemens te verkassen naar Goor waar hij op industrieterrein De Whee 13.000 vierkante meter heeft gekocht van Aan de Stegge. “Te groot, maar vindt maar eens een goede plek op een bedrijventerrein in milieucategorie 4.” De ijzergieterij wordt beschouwd als zware industrie en dat is ongewenst op heel veel bedrijventerreinen. In Enschede wordt zijn bedrijf gedoogd omdat hij gaat verhuizen, maar tot verbazing van Stapper is een aantal van zijn nieuwe buren in beroep gegaan tegen zijn komst. “Ik heb ze allemaal een fonkelnieuwe gieterij laten zien in Winterswijk, zo zou mijn bedrijf ook worden. Maar ze bleven maar doorgaan.” De Goorse bedrijven laten inmiddels weten dat Stapper van harte welkom is, maar die is door de hele affaire zwaar gefrustreerd. Hij overweegt zelfs serieus om het bijltje er maar bij neer te gooien. “Al die juridische kosten en alle andere kosten van het uitstel verdien ik nooit meer terug.” En dat de gieterij niet floreert zal ook wel meespelen, eerder werd bij Sanders IJzergieterij al een reorganisatie doorgevoerd.

Vorige bijdrage

Geert Steinmeijer verliest vier miljoen euro aan Van Heek Tweka

Volgende bijdrage

Aandeelhouders bundelen verzet tegen Gerard Sanderink

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *