Honderden banen op de tocht bij Kamers van Koophandel
Verlaging heffingsbijdrage
Bram Hulshof (rechts) moet als voorzitter van de Vereniging Van Kamers van Koophandel het handelsregister volledig automatiseren. Daarbij zullen honderden banen komen te vervallen.
Bram Hulshof (63) is de eerste voorzitter van de 21 Kamers van Koophandel in Nederland uit het oosten des lands. De unanieme benoeming (op 22 januari) van Hulshof is niet zo vreemd. Na Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven (West-Brabant) is de Kamer van Koophandel voor Twente, Salland en de Veluwe de grootste van het land (Zwolle is een van de kleinste). Het oosten was wel een keer aan de beurt om de voorzitter te leveren, en de collega’s van Hulshof stonden deze keer niet in rijen van drie opgesteld voor het normaliter leuke erebaantje: iemand moet vertellen dat er in 2004, 2005 honderden banen zullen gaan verdwijnen bij het handelsregister van de Kamers. De verplichte bijdrage van bedrijven zal fors dalen.
Slangenkuil
Het is een slangenkuil, die club van Kamer van Koophandel: ze zijn autonoom, en de voorzitters zijn (bijna) allemaal captains of industry of anderszins persoonlijkheden die leiding geven aan een bestuur dat bestaat tussen de 30 en 48 leden (zoals in Twente), afhankelijk van de grootte. “Ik vind dat veel te veel, maar goed, zo is de wet,” aldus Hulshof. De VVK, Vereniging Van Kamers van Koophandel, zit in Woerden waar 250 mensen werken (200 FTE’s). Naast Hulshof zitten in het bestuur nog drie andere voorzitters, drie directeuren en vier vertegenwoordigers door de VNONCW, MKB en FNV/CNV aangewezen. De echte macht zit bij de ledenvergadering van de voorzitters en directeuren (42 mensen) van wie alleen de eerstgenoemden stemrecht hebben.
Handelsregister op internet
Hulshof moet de reorganisatie bij die club gaan leiden, het facilitaire en verenigingsbureau (waar het beleid gemaakt wordt) zal worden gescheiden. Zijn opdracht is de handelsregistratie volledig via internet te automatiseren. Nu al kan informatie zonder tussenkomst van het handelsregister worden opgevraagd; “dat moet ook gebeuren met de input,” Als dat proces klaar is betekent dat alleen al bij het handelsregister van de kamer voor Twente, Salland en de Veluwe ongeveer twintig banen minder (van de 126 FTE’s – 160 mensen). De verplichte bijdrage van het bedrijfsleven zal dan fors slinken. Tot tevredenheid van VNO-NCW en het MKB, dat zich altijd al heeft gekeerd tegen de gedwongen winkelnering bij een organisatie waar ze bovendien het nut niet van inziet. “Ja, dat is bekend, maar de kamer is voor belangenbevordering van een regio, zoals de export. De belangenorganisaties vergeten dat 80% van de miljoen ingeschrevenen in Nederland geen lid zijn bij hen. Bovendien wil ik graag toevoegen dat in Oost-Nederland de kamer uitstekend met de belangenorganisaties samenwerkt.”
80% van de bedrijven is geen lid van VNV-NCW of MKB
Slagvaardig
De ondernemersraden maken zich zorgen over de aanstaande reorganisatie bij de 21 Kamers die verder gaat dan alleen het handelsregister. Hulshof wil de basis leggen voor een slagvaardige organisatie, nieuwe bestuurlijke invulling door roulatie van voorzitters. “Ik ben gekozen voor drie jaar, maar ik heb gezegd ‘ik doe het een jaartje, tot ook mijn termijn als voorzitter van de Kamer voor Twente, Salland en de Veluwe is afgelopen’.” Zoals bekend volgt Victor Doorn hem op. Nog één laatste lastige klus.
Nog geen reacties