Twentevisie Jaargang 15, 2003

Hennie van der Most zet stap over de IJssel

Oosterse mentaliteit

Recreatieondernemer Hennie van der Most waagt zich voor het eerst van zijn leven zakelijk in de Randstad. In Rijswijk (langs de A4), onder de rook van Den Haag, heeft hij een hallencomplex van 40.000 vierkante meter opgekocht: Darling Market dat een zusterbedrijf van de Evenementenhal in Hardenberg moet worden. Het naastgelegen kantoor wordt verbouwd tot hotel (Hotel Rijswijk), aan de overzijde heeft hij een complete parkeergarage (voor 1000 auto’s) tot zijn beschikking en het huidige Darling Market biedt genoeg ruimte voor vakbeurzen (Evenementenhal Rijswijk) en een pretpark (Speelstad Rijswijk naar het evenbeeld van Speelstad Oranje in Beilen).

In het complex zat vroeger een bakkerij waar zo’n 1000 mensen werkten. Het bedrijf ging in 1996 failliet. In een grote kelder staan nog een paar verdwaalde machines. De vroegere Konmar-topman Verstraten (na verkoop aan Laurens hield hij een paar centen over) kocht het complex en wilde een soort bazaar zoals in Beverwijk opzetten. Met honderden kraampjes waar buitenlanders van alle nationaliteiten hun traditionele voedsel aanbieden en kunnen kopen. “Hij heeft hier acht jaar gezwoegd om alle vergunningen voor elkaar te krijgen,” aldus Van der Most die Verstraten kent via zijn businessclub De Koperen Hoogte. “Hij zei: ‘Hennie, kun je me niet helpen’. Ik wilde hem wel helpen om een beurs neer te zetten zoals Hardenberg. Daarna vroeg hij of ik het hele spul wilde overnemen.” En dat is eigenlijk tegen de filosofie van Van der Most die meestal bedrijven uit faillissement overneemt. “Hier komen al zo’n 600.000 mensen per jaar.”

Onze formule, de gemoedelijkheid kun je niet zomaar kopiëren, die is uniek

250 werknemers

En die mensen bezoeken in de weekenden vlooienbeurzen, mineralenbeurzen en dergelijke. Van maandag tot en met vrijdag stond de immense hal leeg, want de bazaar kwam maar niet van de grond. Van der Most zelf zegt dat veel standhouders van beurzen in Hardenberg hem al herhaaldelijk hadden gevraagd ook in het westen beurzen op te zetten. “In het centrum van het complex komt een soort horecaplein van waaruit de bezoekers naar de beurs of speelstad kunnen.” Voordat Van der Most Darling Market overnam heeft hij met het gemeentebestuur overlegd. “Die mensen stonden echt unaniem achter de ideeën. De economie loopt terug, alles staat te koop of te huur, en ondernemers die dan willen investeren en voor werkgelegenheid zorgen, krijgen weer ruimte.” Ze wisten niet precies wie Van der Most was. “Ze hadden wel eens van mij gehoord. De wethouder en een paar topambtenaren zijn mijn bedrijven langs geweest en toen hadden ze inzicht hoe ik werk en waar ik voor sta.” Van der Most koopt in principe het complex over tien jaar voor 7,5 miljoen euro. Tot die tijd huurt hij het tegen de rente. En dat wordt al opgebracht door de huidige activiteiten. Hij denkt dat zijn plannen gerealiseerd kunnen worden voor ongeveer 10 miljoen gulden (“guldens, ik kan nog niet in euro’s rekenen”). Dat lijkt niet veel, want in het pretpark Kalkar stak hij bijvoorbeeld 100 miljoen gulden. Er werken nu nog twaalf mensen in Rijswijk, over een paar jaar (in drie fases gaat het project van start, te beginnen in september 2004) moeten dat er zo’n 250 zijn. In zijn scenario komen dan naast de 600.000 bezoekers van de vlooienmarkten ook honderdduizenden bezoekers naar de Speelstad Rijswijk en naar één van de dertig vakbeurzen.

Oosterse mentaliteit

Met natuurlijk de complete Van der Most-filosofie ‘alles voor één prijs’: toegang, eten en drinken. “En service bij de beurzen.” Zoals Van der Most met De Koperen Hoogte in Nieuwleusen (Zwolle) wilde laten zien dat hij voor alle mensen voor vermaak kan zorgen en niet alleen voor Jan Modaal) wil hij onbewust graag laten zien dat zijn werkwijze ook aan de andere kant van de IJssel werkt. “We creëren hier de oosterse mentaliteit. Nee, ik wil niets bewijzen, er was behoefte aan.” Er speelt nog iets anders. De salesmanager van de Evenementenhal in Hardenberg is nog niet zo heel lang geleden door concurrent Libema weggekocht en werkt nu onder meer voor de Groenoordhal in Leiden en de IJsselhallen in Zwolle. En vooral dat laatste steekt. Terugpesten, is dat ook de reden om Darling Market over te nemen? “Flauwekul. Onze formule, de gemoedelijkheid kun je niet zomaar kopiëren. Die is uniek. Die is ontstaan bij de Bonte Wever. Je kunt niet zeggen ‘we huren een hal en we huren wat horecamensen in’. Er komt veel meer bij kijken. ‘Valk’ heeft ook een speciale formule die je niet zomaar kunt nadoen. Een onderneming moet klein beginnen, wordt steeds groter en dan leer je de kneepjes. Als je in één keer groot begint, dus die formule in één keer op wilt zetten, gaat dat geheid fout.” Het nieuwe hallencomplex van Hennie Van de Most in Rijswijk (40.000 vierkante meter) biedt genoeg ruimte voor vakbeurzen (Evenementenhal Rijswijk) en een pretpark (Speelstad Rijswijk).

Mausoleum

Van de vroegere kerncentrale Kalkar heeft Hennie van der Most een pretpark gemaakt. Of liever gezegd, er omheen gebouwd. Want wat hij precies met het pand zelf (dat inmiddels aan de binnenkant flink gesloopt is) aan moest, wist Van der Most niet. Enige tijd geleden kreeg hij het idee van een mausoleum aangereikt. “Eerst barstte ik in lachen uit, maar naar mate ik er langer over nadacht, vond ik het idee steeds beter worden. Een graf voor de eeuwigheid. In een pand dat aardbevingen moet kunnen overleven en waar tijdens de bouw zelfs rekening is gehouden met het neerstorten van een vliegtuig. Er is uitgerekend dat er plaats is voor 185.000 graven.” Wat het moet gaan kosten, weet Van der Most nog niet. “Ik heb nog geen vergunning, ik moet nog overleggen met de gemeente.” Het is niet de bedoeling dat er aan de zijkant van het pretpark uitvaartdiensten worden gehouden. “Hoewel pret en verdriet natuurlijk het leven zelf is. Maar ik kan me voorstellen dat bezoekers van het pretpark niet zitten te wachten op een uitvaart en bezoekers van een uitvaart joelende kinderen niet wensen op dat moment.” Dus moet de uitvaart gewoon in een kerk of op een begraafplaats worden gehouden. “Fortuyn werd ook later naar Italië overgebracht. Ik stel me voor dat mensen hier een familiegraf of plekje kunnen kopen en dat ze een keer worden overgebracht. De nabestaanden kunnen natuurlijk wel later het graf bezoeken.” Het praalgraf is afkomstig uit Egypte, vandaar dat Van der Most het mausoleum ook in Egyptische stijl wil opzetten.

Vorige bijdrage

Spel om dollar leidt beurzen

Volgende bijdrage

Nummer 42

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *