Art Twente en Sieraad exposeren samen in Expo Center
Kunstbeurs als missie
Het is schrapen, zeker in een tijd van economische neergang is de aanschaf van kunst bij veel mensen van het lijstje verdwenen. Toch wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar Art Twente georganiseerd in de tweede week van oktober in Hengelo. Terwijl nota bene veel galeries nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden of al over de kop zijn. En eerdere kunstbeurzen dit jaar waren ook weinig succesvol. “Dat beeld klopt,” bevestigen de organisatoren Astrid Berens en Maarten Bodt. “Art Works huurde vorig jaar bij ons 75 meter, zij zijn van de aardbodem verdwenen.” De sector met 15.000 kunstenaars en 600 galeries is in zwaar weer.
“Er zijn minder deelnemers, voor de kunstbeurs circa 30, bij Sieraad heb ik nu zo’n 45 inschrijvingen.” En toch wijzen de organisatoren nog steeds galeries of kunstenaars af die in hun ogen niet aan de kwaliteitsnorm voldoen. “Ik streef naar originaliteit. Nee, ik doe niet mee aan die discussie over plagiaat in Twente. In Tubantia stond een mooi artikel naar aanleiding van alle commotie daarover. Wat is origineel en wat is plagiaat? Je wordt door zoveel dingen als mens en kunstenaar beïnvloed, maar je ziet al snel waar de kwaliteit en originaliteit van afdruipen. En dat willen we graag laten zien aan de mensen. Originaliteit betekent ook niet per definitie dat het niet commercieel mag zijn. Alsof kunstenaars niet mogen eten.” En daarom is Bodt ook zeer in zijn nopjes met de komst van het Apeldoorns Museum.
Apeldoorns Museum
Het Rijksmuseum Twenthe haalde tot nu toe een beetje de neus op voor de beurs. “Ik pleit al een paar jaar voor een soort cultureel Overijssels platform. Art Twente trekt bezoekers uit binnen- en buitenland. Ik krijg vaak telefoontjes van bezoekers uit het westen die zeggen dat ze naar de beurs komen en ze vragen mij dan om suggesties voor andere bezoeken, wat ze in één tripje willen combineren. Het Apeldoorns Museum krijgt volgend jaar een nieuw onderkomen en probeert de mensen die op de heen- of terugweg naar ons ook bij hen naar binnen te krijgen.”
Ondanks de recessie doorgaan omdat een kunstbeurs in Twente een soort missie is voor Bodt en Berens. “Ik wil graag dat mensen kunst-bewust worden. Al op school. Daarom staan er ook lesbrieven op onze website. Maar we kunnen en willen het niet alleen doen, daarom wil ik ook graag zo graag samenwerken met andere culturele instellingen. Weet je dat Nederland in verhouding tot de rest van Europa verreweg de minste kunstverzamelaars telt.” Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder één keer kunst koopt in zijn leven.
Dominique Sarraute
Om ondanks de recessie toch bezoekers te trekken is de entreeprijs verlaagd van 12,50 naar tien euro, de catalogus moet nu overigens wel apart worden aangeschaft. En voor dat geld krijgen de bezoekers twee beurzen. “Sieraad organiseren we voor de tweede keer. Maar in Twente is daarvoor eigenlijk geen goede locatie beschikbaar. En nu hebben we ruimte over bij Art Twente,” zegt Bodt een beetje zuur, “en besparen we op de kosten door beide beurzen in één keer te organiseren.” Art Twente trok vorig jaar 8300 bezoekers, Sieraad 3000. “Met achtduizend bezoekers zou ik zeer gelukkig zijn.” Toch is het Bodt en Berens gelukt om weer een aantal werken van toonaangevende kunstenaars te laten zien. En waar ze trots op zijn is het werk van de fotografe Dominique Sarraute wier werk zelfs op de website van Nikon prijkt.
Tijdens de vijfde editie van Art Twente zullen onder meer de galeries Witteveen, BMB, Delfi Form, Het Mondriaanhuis, Jan van Hoof, Mia Joosten, Marijke Raaijmakers, Beeld en Aambeeld, Jaski en Contemporary Art Centre een deel van hun collectie tonen. De stichting De Ploeg presenteert werken van de kunstenaars (Werkman, Dijkstra, Altink, Wiegers) van de kunstenaarsvereniging De Ploeg (wat wel als de voorloper van Cobra wordt beschouwd) uit de periode 1918-1945. Het Apeldoorns Museum toont een overzicht van de collectie ‘Werken op Papier’ en maakt een presentatie van toegepaste kunst en sieraden. Hedendaagse sieraad- en zilverkunstenaars als Harry Brookhuis, Michiel Teunne, Harm Bron, At Brandenburg, Huub Mikx, Marian Sturkenboom en Maka’i presenteren hun werk. Art Twente en Sieraad wordt gehouden van vrijdag 10 oktober tot en met maandag 13 oktober in het Expo Center in Hengelo. De officiële opening geschiedt door commissaris van de koningin Jansen. De entree voor beide evenementen bedraagt tien euro, de catalogus annex agenda 2004 kost 7,50 euro.
1 Gerard Dekker: ‘Herfst’ / 2000 (Galerie Beeld & Aambeeld).
2 Anita Manshanden: ‘Campanula, Keramiek’ (Galerie Carla Koch).
3 Mary van der Sluis: ‘Bloemring’ (Platform Sieraad).
4 Froukje Idsardi (Platform Sieraad).
5 Karin Bos: ‘Peace’ (Galerie Witteveen).
Nog geen reacties