Wegener-topman Victor Doorn is nieuwe voorzitter Kamer van Koophandel
‘Ik wil graag aan het roer’
Victor Doorn neemt per 1 januari 2004 de voorzittershamer over van Bram Hulshof bij de Kamer van Koophandel voor Twente en de Veluwe: minder diplomaat, meer recht voor zijn raap.
Victor Doorn was de enige kandidaat om Bram Hulshof op te volgen per 1 januari 2004. Per 1 januari 2004? En dan verkiezingen op 30 oktober 2002? Een opzetje, want Doorn moest het wel worden. Er waren ook geen tegenkandidaten. Dat Doorn de bestuursvergadering officieel nog even moest verlaten tijdens het punt van de verkiezingen, was een formele grap. Doorn heeft alles mee, hij is ambitieus, hij is de tegenpool van de (voor de meeste ondernemers) formele, afstandelijke ‘upperclasser’ Hulshof en het allerbelangrijkste: Doorn komt uit Apeldoorn. En die regio had na de fusie van Twente en de Veluwe nu het recht om de voorzitter te leveren.
Hulshof was een bankier, afkomstig van de ABN AMRO waar hij directeur van de afdeling bedrijven was. Uit gegoede familie (net als zijn vrouw) is hij naast zijn werk als kamervoorzitter druk om het familiekapitaal in de vorm van landerijen en onroerend goed bij elkaar te houden. Hulshof is vooral een diplomatieke man, die dankzij vriendjes op het hoogste niveau in (bijna) alles zijn zin krijgt. Voor hem was alleen de dubbelstad een maatje te groot. En de verzelfstandiging van de luchthaven was zijn enige, echte nederlaag. Hulshof krijgt een opvolger die werkelijk op alle fronten zijn tegenpool is. Doorn is zoon van een middenstander. Zonder eigen vermogen. “Ik heb mezelf van onderaf opgewerkt. Nee, ik heb ook geen opties, ik maak mijn salaris gewoon op.” Doorn is directeur van Wugo, een van de grootste werkmaatschappijen van uitgeverij Wegener. Een levensgenieter die houdt van lekker (en veel) eten, privé in een fraaie, zwarte Porsche rijdt (van Wegener heeft hij een Volvo-leasebak) en af en toe op zijn 1600cc Yamaha-motorfiets toert.
Altijd voorzitter
Zoals Hulshof alleen in de buurt van Apeldoorn kwam als hij over de A1 naar het westen reed, zo kent Doorn in Twente alleen de weg (van de A35) naar het kantoor van de Kamer van Koophandel in Enschede. Doorn wilde “op tijd” gekozen worden omdat hij bij Wegener zijn parttime opvolger wil aanwijzen en inwerken. Doorn doet het voorzitterschap (net als Hulshof) twee dagen per week. Daarvoor maakt de kamer aan honorarium ruim 25.000 euro over aan Wegener, en twee keer 9.000 euro aan reis- en representatiekosten. Dat is niet helemaal voldoende om het salaris van Wegener te compenseren, maar Jan Houwert (CEO Wegener) vindt het wel handig als een van zijn loyaalste mensen zo’n invloedrijke baan krijgt. Zoals hij Doorn ook nooit een strobreed in de weg heeft gelegd bij andere belangrijke bijbanen, bijvoorbeeld als voorzitter van VNO-stedendriehoek, een baan die hij overigens neerlegt als hij bij de kamer begint. “Ik wil altijd graag aan het roer zitten, want dan heb ik alles zelf in de hand. En dat begint al bij de agenda. Misschien is het wel luiheid, ik ben volgens mij niet uit op macht.” Doorn is ook de grote man achter de sportieve ambities van AGOVV in het betaald voetbal. Als Doorn per 1 januari 2006 herkozen wordt (wat minder gemakkelijk zal zijn dan normaal omdat per die datum het hele kamerbestuur geacht wordt op te stappen) gaat hij bij Wegener met de VUT.
Chanterende Goldschmidt
Doorn is een ‘macher’, een man die doorpakt, die zegt wat hij vindt. “Zakelijk wel te verstaan, privé heb ik een hekel aan niemand en wil ik graag een pilsje drinken. Als mijn woorden verkeerd zijn gevallen, bel ik ’s avonds om dingen uit te praten.” Hij moet maar een lijstje naast de telefoon neerleggen voor de snel geraakte Tukkerzieltjes. Bij Wegener is hij een van de bedenkers van het plan om 25 miljoen euro te bezuinigen. Waarschijnlijk door het schrappen van twee- tot driehonderd arbeidsplaatsen. “Ik heb drie reorganisatie meegemaakt in 33 jaar, ik heb deze plannen nog wel bedacht, maar ik voer ze niet meer uit.” Bij de directieruzie tijdens de fusie van de kamers van de Veluwe en Twente zijn de drie betrokken heren met een riante regeling afgevloeid. Doorn heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij dat veel minder zachtzinnig zou hebben opgelost. Als compensatie voor het verlies van het voorzitterschap krijgt Twente (net als Salland en de Veluwe) een eigen regiocoördinator. Voor Twente is dat de Oldenzaalse Hema-baas Willem Goldschmidt. Een man met wie een rechtlijnige man als Doorn ongetwijfeld binnen de kortste keren ruzie zal hebben. Een ruzie in winkelcentrum De Driehoek met de lokale ondernemers wordt door Goldschmidt in gesprek met RTV Oostredacteur Maurice Velthuis getracht uit de pers te houden door te dreigen tonnen aan advertenties bij het radiostation terug te trekken. “Mijn primaire taak is het stimuleren van de regionale economie. Het gaat niet goed, dus daar ligt een uitdaging voor mij,” aldus Doorn. Ze zullen in Twente niet weten wat ze gaan meemaken.
Nog geen reacties