Twentevisie Jaargang 14, 2002

Rabobank lovend over Rijssense bouwer en topman Hazewinkel

‘Koop Volker Wessels Stevin’

De AEX daalde tussen de twee opnames van Memphis van 507,6 (op 26 januari) naar 484,9 (26 februari). De heer Disberg speelde mee met het AEX-beleggingsspel en hij won een kistje wijn; hij vulde in (heel knap) 483,7 punten. Disberg was tijdens deze opname op vakantie, maar hij krijgt de wijn thuisgestuurd. Als u (gratis en voor niets) wilt meespelen, kan dat door de opname (van 2 april) te bezoeken of te surfen naar www.twentevisie.nl. Via deze site kunt u zich ook melden om automatisch een uitnodiging voor Memphis te krijgen. Links op de foto Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobanken Twente. Rechts presentator Bert Wijfjes.

De beurs is dit jaar tot nu toe lusteloos. Terwijl alle analisten roepen ‘dat de indicatoren positief zijn’. “Aan de ene kant zie je dat de vrije val van de industriële productie is gestopt, de bedrijfsvoorraden zijn zeer sterk afgenomen, de Amerikaanse consument blijft kopen en de werkloosheid daalt. Goed nieuws. Aan de andere kant blijkt het vertrouwen van de belegger flink geknakt door de affaire bij Enron. Als Enron de boel flest, dan halen wellicht meer bedrijven die boekhoudkundige trucs uit, zo wordt gedacht,” verklaart Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobanken Twente. “En bij de presentatie van de jaarcijfers durven m aar weinig bedrijven een voorspelling te doen. Ook daardoor twijfelen beleggers.”

Zoals ik eerder heb gezegd, vind ik dat de zogenaamde veilingfondsen van de beurs af zouden moeten. Daarom ben ik ook blij met de Beter Bed en de Free Record Shop die terecht constateren dat ze op het Damrak niets te zoeken hebben. En ik ben ook blij dat een fonds als UPC uit de AEX is gehaald. Dat zijn gokfondsen geworden die niet in de AEX thuishoren.

Enron-virus

Voor de rest van dit jaar verwacht Van Es toch een stijging van de beurs. “Ik denk dat binnen een paar maanden, als de meeste jaarcijfers zijn gepresenteerd en het vertrouwen in die cijfers terug is en het Enron-virus niet om zich heen heeft geslagen, dat de beurs dan in hoog tempo zal stijgen. Ja, dat denk ik echt. Neem de oostelijke fondsen, Stork lijkt zijn zaakjes eindelijk voor elkaar te hebben en zal de komende jaren oogsten ook dankzij de Joint Strike Fighter. Grolsch blijft voor mij een overnamekandidaat en als dat gebeurt, dan kan het alleen maar verder groeien. De corebusiness van Ten Cate ziet er goed uit, alleen moet het bedrijf zich nog van een paar andere bedrijven ontdoen en ze zitten met die claim; daar houden beleggers niet van. En ja, Volker Wessels Stevin was het beste fonds van 2001 en die trend zet door. Kopen ja, dat zeg ik nu, dat zeg ik al maanden. Nee, ik denk niet dat je te laat bent, de koers is nog niet geëxplodeerd.”

Volker Wessels Stevin

Over het bedrijf: bouwbedrijf Koninklijke Volker Wessels Stevin (VWS) heeft een sterke positie in de infrastructuur en in de projectbouw van woningen. De onderneming streeft naar groei door overnames, zowel door kleine overnames in Nederland als door voorzichtige stappen in het buitenland. De bouwer heeft haar verwachting voor 2001 herhaald: het bedrijf verwacht een nettowinstgroei van 8-10%. En dat past in het plaatje dat het bedrijf voor de lange termijn wil. Dat zei bestuursvoorzitter Hazewinkel tijdens de nieuwjaarstoespraak. Het resultaat zal worden bereikt ondanks de hogere belastingdruk. Ook voor 2002 is de onderneming optimistisch. De orderportefeuille is goed gevuld en van goede kwaliteit. VWS verwacht in het eerste kwartaal van 2002 een akkoord te bereiken over de overname van KPN Netwerkbouw, het onderdeel van KPN dat zich bezighoudt met het onderhoud van het vaste net. Voorts verwacht Hazewinkel in 2002 in Duitsland een licht positief resultaat te boeken, tegenover verliezen in 2001. De vooruitzichten in het Verenigd Koninkrijk zijn uitstekend. Vooral activiteiten op het gebied van spoorwegonderhoud en spoorwegbouw bieden volop perspectief. Ook de bouwactiviteiten in Noordwest Amerika verlopen voorspoedig.

Minder conjunctuurgevoelig

De reactie van Van Es: “Het bedrijf loopt binnen de sector duidelijk voorop in het ontwikkelen van diensten die gerelateerd zijn aan de bouwactiviteiten, zoals het beheer van bedrijvenparken en het onderhoud van wegen en spoorwegen. Hierdoor neemt de conjunctuurgevoeligheid van de onderneming af. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de overname van KPN-Netwerkbouw.” Het beheer van het netwerk bestaat voor een groot deel uit onderhoudswerkzaamheden (75%), zoals de omleiding van kabels in verband met de aanpassing van een weg. VWS kan gebruik maken van de ervaring die zij heeft opgedaan bij de overname van de spoorwegonderhoudsactiviteiten van NS enkele jaren geleden. “Ik denk dat met de overname een belangrijke efficiencyverbetering kan worden doorgevoerd wat de marges kan verhogen. Ook al omdat Volker Wessels Stevin veel ervaring heeft met het leggen van kabels. Ja, de overname laat lang op zich wachten, maar ik denk dat dat alleen maar gunstig is voor VWS. Want de druk bij KPN om te verkopen is groot, dat geld hebben ze hard nodig om de enorme schuldenlast deels af te lossen.”

Vorige bijdrage

Textielgroep Twenthe schrapt artikel 403 en laat dochters vallen

Volgende bijdrage

Nummer 12

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *