Durk Jan de Bruin helpt nu MKB’ers met eigen web-winkel
Verdwaalde internetters
Durk-Jan de Bruin werd rijk met Startpagina.nl: orde in de chaos brengen en nu helpt hij ondernemers te verkopen via internet.
Ja, Dik Wessels natuurlijk, die dankzij het internetgeloof van zijn schoonzoon participeerde in World Online en dankzij de beursgang miljardair werd. De jonge Jan-Willem Tusveld (toevallig of niet ook afkomstig uit Rijssen) heeft ook een paar centen verdiend met internet, maar het zijn er maar weinig. En natuurlijk Durk-Jan de Bruin, de grote man achter Startpagina.nl. Feitelijk een simpel idee. Internet was namelijk tot een paar jaar geleden een soort superbibliotheek na een aardbeving, de informatie was er wel, maar onvindbaar. De Bruin ging surfen en adressen van leuke, informatieve sites zette hij op één pagina. “Startpagina.nl heb ik in drie uur tijd gebouwd,” vertelt de oprichter. september 1998 was het begin van het einde van het chaostijdperk op internet.
De Bruin hielde een lezing in het Ondernemingshuis in Enschede tijdens het tienjarig bestaan enige tijd geleden. Twente wil zich graag profileren als ICTregio en de mogelijkheden van internet benadrukken. Niet alleen voor het gewone volk, Startpagina.nl is ook de startpagina van mensen zoals Klein Wolterink, directeur van Ericsson in Enschede. Klonen als Startnederland, Startkabel en nog een flink aantal hebben het succes van De Bruin nooit geëvenaard. De 1 miljardste bezoeker had Startpagina.nl dit jaar, dat al een paar jaar (met gemiddeld 30 miljoen bezoekjes per maand) de beste bezochte site van Nederland is. Het begin klinkt als een jongensboek: drie jongens en een oude computer. En die computerfreaks kregen vierkante ogen van het nachtenlang (De Bruin werkte overdag bij de technische Unie) surfen over internet. En informeerden elkaar over de kwaliteit van de gevonden sites. “We kregen later ook veel tips van mensen. Gebruikers begonnen mee te denken. Ik kan me bijvoorbeeld nog een uitvoerige discussie op het net herinne- ren met als inzet de vraag of we een link De NRC of Het NRC moesten noemen.”
Zolderkamergevoel
Het zolderkamergevoel was na het succes snel verdwenen. Want bedrijven hadden er veel geld voor over om in het lijstje opgenomen te worden. “Dat klopt, maar ik zie onze site als een tijdschrift, met onafhankelijke redactie en advertenties. We meten of een site populair is, dat is een selectiecriterium. Als een makelaar uit Enschede de Startpagina.nl wil komen, kan dat niet omdat hij geen bezoekers heeft. Als je zwicht voor het geld, graaf je je eigen graf. Mensen verwachten van Startpagina.nl dat het een hele handige verzameling linken is waar ze snel op kunnen klikken, zoals de Telegraaf of Rabobank. Rabobank telebankieren wordt heel veel gebruikt. De Telegraaf ook. Dat zijn sites die gewoon er op moeten staan. Als je in Nederland bijvoorbeeld vijftien bedrijven hebt die cd’s verkopen via internet en die bedrijven en hun sites zijn gelijkwaardig, dan heb je een onderhandelingspositie, want er passen er maar een stuk of drie op. Dan zeggen wij ‘we brengen een heleboel verkeer naar je toe van mensen die cd’s willen kopen, kunnen wij daar wat van krijgen?’. Dat is toch niet onredelijk.”
3000 Dochters
Het is De Bruin allemaal overkomen. De eerste adverteerder meldde zich spontaan in 1999. “Aan advertenties had ik nooit gedacht.” Het aantal aangeboden links werd zo groot dat Startpagina.nl dochters kreeg, inmiddels bijna drieduizend. Alles over een onderwerp is te vinden via een dochterpagina over aardbeien tot over Zwitserland. En nog dagelijks komen er nieuwe dochters bij. “Startpagina. nl is virtuele franchise. Je kan je aansluiten bij Startpagina.nl, iedereen is zijn eigen baas die zich wel moet houden aan het stramien van Startpagina.nl. Maar je kunt over elk onderwerp een pagina beginnen. Sommige dochters verdienen enorm veel geld. Dan praat je echt over enorme bedragen. Ik weet dat er topdochters zijn die meer dan 50.000 euro per maand verdienen aan hun pagina. Ze mogen maximaal vijftien gesponsorde linken op die pagina hebben. Ik weet niet wat daar voor betaald wordt. Nee, de dochter betaalt ook geen fee aan Startpagina.nl. Het is helemaal gescheiden. Op elke dochterpagina mogen maximaal twee banners staan, twee advertenties, één van de dochter zelf en één van Startpagina.nl aan de linkerkant bovenin. Dat is alles. Als zo’n dochter heel populair is, verdient hij veel geld en Startpagina.nl ook, omdat we per bezoek betaald krijgen.”
Wegener Falkplan verkoopt het stratenboek via Mijnwinkel.nl
Financieel onafhankelijk
“Ik ben financieel onafhankelijk geworden van Startpagina.nl. Ik niet alleen, ook mijn vrienden met wie ik het opgestart heb.” Er wordt gezegd dat uitgeverij VNU circa 15 miljoen euro op tafel legde voor Startpagina.nl. Daardoor ontstond commotie omdat veel makers van dochterpagina’s het gevoel hadden dat De Bruin zich over hun rug had verrijkt. Zij wilden hun deel. “Ik heb alle dochters 450 euro gegeven. En het rumoer viel wel mee, alle dochters zijn uiteindelijk gewoon gebleven,” aldus De Bruin, die nog twee dagen per week als adviseur werkt voor Startpagina.nl. “Ik vind het nog steeds erg leuk om aan het product mee te werken. De organisatie is helemaal virtueel. Zo heb ik hem ook opgezet. Ik deed het vanaf mijn zolderkamertje en dat kan nog steeds. We werken ook veel met mensen uit Twente. We hebben de 053-pagina, 053-bedrijven, we hebben de FC Twentepagina. Er kan gediscussieerd worden. Ik doe daarvoor zaken met een programmeur die thuis in Almelo werkt. In mijn optiek, in mijn organisatie, is iedereen eigen baas, wat verkocht is aan de VNU is Startpagina.nl BV. Dat was een lege BV zonder personeel, computers of lease-auto, alleen een domeinnaam en een hoop goodwill.”
Verdwaalden
Op basis van die filosofie (eigen baas) is De Bruin met een nieuwe klus begonnen, Mijnwinkel.nl. Dat is nog niet zo’n succes als de Startpagina.nl, maar wel op dezelfde leest geschoeid. Want opnieuw helpt hij de verdwaalden. Veel (MKB)- ondernemers willen een eigen site, maar kunnen het niet of vinden het te duur. “Ik weet dat veel MKB-ondernemers hun productenlijsten in het programma Excell hebben staan of in een database. Daar hebben we een systeem voor ontwikkeld. De ondernemers sturen dat computerbestand naar ons op en wij genereren er een complete winkel van waar mensen kunnen kopen met hun creditcard.” Op Mijnwinkel.nl staat ook Wehkamp. “Niet de echte Wehkamp, maar we hebben de site nagebouwd om te laten zien aan bedrijven hoe flexibel bedrijven hun eigen etalage kunnen maken. Een bekend bedrijf als Wegener Falkplan van die autokaarten en het stratenboek zochten ook een mogelijkheid hun producten via internet te gebruiken en die doen dat ook via Mijnwinkel.nl. Ik schat in dat we met Mijnwinkel.nl dit jaar ongeveer break-even draaien.”
Ideaalbeeld
Het ideaalbeeld van De Bruin is dat iedereen zelfstandig werkt op de plaats die hem zelf het beste lijkt. Na zijn succes van Startpagina.nl woont hij tegenwoordig het grootste deel van het jaar in Chili. Zolang UMTS nog niet operationeel is, zijn de plaatjes van mensen met een laptop op een strand met palmbomen erg mooi, maar surfen via de GSM kost veel te veel tijd. “Ik zie steeds meer grote bedrijven, multinationals, die virtuele teams maken. Mensen in Amerika, Nederland en Rusland of Azië werken gezamenlijk aan een klus. Ik doe hetzelfde. Ik reis veel, maar mensen hebben niet door of ik nou in Chili zit of hier in het Ondernemershuis zit te internetten.”
Nog geen reacties