Twentevisie Jaargang 13, 2001

Ook de laatste ton is binnengesappeld…

FBK ijvert voorstatus Grand Prix I

“We werken dit jaar met een budget van ongeveer anderhalf miljoen gulden, waarbij we allerlei facilitaire zaken overigens niet meerekenen,” zegt algemeen directeur van de Stichting Fanny Blankers-Koen Games, Fedde Zwanenburg. “Voor het deelnemersveld is ongeveer ƒ 750.000,- beschikbaar, dat is inclusief de afdracht van 20% belasting voor de beroepssporters. Dat laatste brengt heel veel werk met zich mee, zo moeten we van alle atleten een dossier aanleggen met onder meer een kopie van het paspoort, de NAW-gegevens en het liefst compleet met sofi-nummer. Dat soortzaken zijn heel erg bewerkelijk, zeker bij de Afrikaanse atleten.”

Inmiddels begint het deelnemersveld redelijk vorm te krijgen met als opvallend nummer de 5000 meter dames, van wie een drietal atletes een poging zal doen om het wereldrecord van de Chinese Bo Jiang te verbeteren. Belangrijkste gegadigde lijkt daarbij Gete Wami te zijn. Zij liep al eens twee seconden boven het wereldrecord en beschikt bovendien over een hele scherpe eindsprint. Maar ook Rose Cheruiyot liep de Olympische finale in Sydney en ook Lydia Cheromei is een atlete die al eens vlak in de buurt van het wereldrecord uitkwam. In het verleden zijn er in het FBK stadion natuurlijk al vele wereldrecordpogingen gedaan, maar nu dus voor het eerst door drie atleten in dezelfde race. Overigens zal Mister Hengelo Haile Gebreselassie dit jaar niet van de partij zijn. “Haile is nog onvoldoende hersteld van een blessure, maar we hopen natuurlijk wel dat hij als toeschouwer aanwezig kan zijn, als ereburger van Hengelo.”

Jaloers

In het laatste weekend van april was Fedde Zwanenburg nog aanwezig op een vergadering van diverse meeting-directors. “Heel veel organisaties waren erg jaloers op ons contract met de NOS, waarin is bepaald dat de NOS tot en met 2005 iedere keer 75 minuten tijd zal besteden aan de FBK games. Veel grotere wedstrijden zoals de jaarlijkse meeting in Berlijn komen daar niet aan. Naast de NOS zullen dit jaar ook de ZDF en een Zwitserse zender aandacht besteden aan de FBK games. Mede daarom zijn we ook heel erg tevreden met de komst van een grote groep Duitse topatleten, van wie Olympisch Kampioen op de 800 meter, Nils Schumann misschien wel de bekendste is, maar ook Astrid Kumbernuss en viervoudig wereldkampioen Lars Riedel zijn dit jaar van de partij.”

Grand Prix II

De FBK-games heeft dit jaar weer de status Grand Prix II gekregen. De meest prestigieuze wedstrijden (Zürich, Berlijn, Brussel, Berlijn, Oslo, Rome en Monte Carlo) vormen de zogeheten Golden League-wedstrijden. Allemaal topwedstrijden, maar afgelopen jaar vrijwel allemaal ‘achter de decoder’. Daarnaast zijn er een aantal Grand Prix I-wedstrijden, die vooral geografisch zijn gekozen. “Eigenlijk zijn alleen de Europese Grand Prix I-wedstrijden in Lausanne, Stockholm en Londen vergelijkbaar aan ons of misschien iets groter, voor alle andere hoeven wij zeker niet onder te doen. Op termijn hopen we dan ook door te dringen tot die Grand Prix I-wedstrijden. Daarvoor zullen we er wel voor moeten zorgen dat we op vrijwel alle onderdelen van de FBK vooral ook in de breedte heel erg goed scoren. “Maar vindt Zwanenburg het niet belangrijk dat ook Nederlandse atleten kunnen excelleren? “Natuurlijk zouden wij heel erg graag zien dat een Nederlandse atleet als Kamiel Maase de 5 of 10 kilometer hier wint, dat zou voor het publiek in het stadion natuurlijk een fantastische belevenis zijn. Als hij een Nederlands record zou lopen, dan moet dat eigenlijk niet verloren gaan in een race met vooral Afrikaanse lopers, die daar dan weer 100 meter voor lopen. Het wordt natuurlijk anders als die Afrikaanse lopers een poging doen om een wereldrecord te lopen. Zo moeten we altijd een keuze maken om een evenwichtig deelnemersveld te krijgen. Ook andere meeting-directeuren zijn er echter inmiddels van overtuigd dat deelnemers uit eigen land heel erg belangrijk zijn, het publiek heeft grote moeite om zich te identificeren met onbekendere, buitenlandse atleten.”

20ste editie

De FBK-games zijn inmiddels al weer toe aan de twintigste editie, daar waar allerlei andere grote atletiekwedstrijden in Nederland al weer ter ziele zijn. “Daarzijn we ook heel erg trots op en we zien die continuïteit als belangrijk middel om sponsors aan ons te binden, kennelijk kunnen wij hun garanderen dat we bijzonde rlevensvatbaar zijn. Grootste sponsor dit jaar is Delta Loyd, die dit jaar drie ton bijdraagt en ons ook volgend jaar sponsort. De rest van het budget wordt binnengebracht door een hele grote groepgrote en kleinere sponsors. “Het is niet alleen topatletiek waar de stichting FBK-games zich voor inspant. Net als de organisatie van de Rotterdam marathon worden diverse andere activiteiten georganiseerd die aansluiten bij de wensen van de gemeente Hengelo die vooral belang heeft bij de breedtesport. Het volledige programma voor dit jaar ziet er als volgt uit:

Donderdag 31 mei
Dubbele Mijl van Hengelo met start in het stadion
Twente Dinner Intern van de Stichting Twente Promotie in het FBK complex

Vrijdag 1 juni
Officiële opening van het ESSENT trainings complex
Steeple clinic o.l.v. Simon Vroemen, Barmasai en Kosgei

Maandag 4 juni
Twente Atletiek, onderdeel uitmakend van het Nationaal baancircuit
FBK Games

Zaterdag 16 juni
Finale Schoolatletiek

Volgens Zwanenburg zijn de FBK-games niet de hoofdreden voor de gemeente Hengelo om fors in het stadion te investeren. “De gemeente heeft minstens zoveel belang bij de breedtesport, vandaar dat wij ook al deze activiteiten ontplooien. Daardoor houden wij ook binding met atletiekverenigingen als MPM en LAAC die veel vrijwilligers leveren voor de FBK-games. De FBK-games zijn natuurlijk het topje van de atletiekpiramide maar kan natuurlijk nooit bestaan zonder de breedtesport. Vandaar dat wij ons als organisatie ook willen inspannen voor een evenement als de Dubbele Mijl, maar ook voor de schoolatletiek. In het recente verleden hebben we bovendien aangetoond dat we ook diverse Nederlandse kampioenschappen kunnen organiseren. We hadden hier al eens het NK-jeugd, het NK-senioren en het NK-veteranen en steeds weer hebben we dat perfect kunnen organiseren. We beschikken over de menskracht, we hebben de infrastructuur en het publiek weet de weg naar het stadion te vinden.”

Marti ten Kate

Toekomst moeder aller sporten
De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie bestaat 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan hield de bond een congres waar ik een van de sprekers mocht zijn. Ik blikte terug naar de Olympische Spelen van 1988, waar ik deel uitmaakte van de Nederlandse atletiekploeg. Met onder anderen Elly van Hulst, Nelly Cooman, Marjan Olyslager, Rob Druppers, Gerard Nijboer, Erik de Bruin, Carla Beurskens, Han Kulker en Tineke Hidding. In totaal waren we daar met bijna 20 atleten, vrijwel zonder uitzondering atleten die tot op de dag van vandaag nog in het bezit zijn van een of meer Nederlandse records. Een heel goede generatie dus, ook een generatie die er alles voor over had om het hoogst haalbare in de sport te bereiken. Drie weken voor de Olympische Spelen vertrokken de meesten toen al voor een trainingsstage naar Japan, om daar de laatste voorbereiding te doen in de warmte, die ons ook met de Olympische Spelen te wachten stond.

Afgelopen jaar stonden opnieuw Olympische Spelen op het programma met onder anderen een fantastische VdH. Alleen geen Nederlandse atletiekprestaties. Robin Korving was op het laatste moment geblesseerd geraakt, maar ook van hem hadden we geen medaille kunnen verwachten en toch willen ‘we’ allemaal zo graag dat ook de Nederlandse atletiek weer op mondiaal niveau kan presteren.

Dan zal er echter wel heel erg veel moeten gebeuren. In de allereerste plaats zullen de talentvolle atleten er optimaal voor moeten gaan en in de atletiek betekent dat dan 10-12 maal per week trainen als je 20 jaar oud bent. En dat dus op een moment waarop je leeftijdsgenoten heel erg druk bezig zijn met allerlei andere dingen. Op veel scholen zijn er goede mogelijkheden om topsport en studie op elkaar af te stemmen en via goede atletiekprestaties kunnen atleten ook een inkomen verwerven. Voor de generatie van 1988 gold dit niet, topsport combineren met werk of studie was van toeval afhankelijk en start- en prijzengelden waren er nauwelijks of veel minder dan nu. Ook voor de atletiekunie is er natuurlijk een belangrijke rol weggelegd. Zij zal er zich vooral voor moeten inzetten om de toppers die er zijn samen te laten trainen. Op diverse plekken in het land zijn op dit gebied allerlei initiatieven ontstaan. In Twente worden diverse regionale trainingen georganiseerd en gefinancierd door het Olympisch Steunpunt Twente en sponsor Essent. Ook in Noord Nederland (Assen, Groningen) is er op die manier een regionaal trainings-centrum opgezet. En eigenlijk zou het de atletiekunie moeten zijn die overal in het land dergelijke initiatieven zou moeten omarmen en ondersteunen. Ik wacht op een telefoontje.

Vorige bijdrage

Koopadvies Volker Wessels Stevin

Volgende bijdrage

Nummer 20

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *