Twentevisie Jaargang 13, 2001

Nieuwe voorzitter Van den Akkers pleidooi: Wél samenvoeging marathon en FBK

Van den Akker wil fusie onderzoeken

‘Geen samenvoeging tussen beide sportevenementen, wel samenwerking waar mogelijk’, meldden de beide voorzitters Peter Dènis (FBK) en Freek van der Meer (marathon) bij de presentatie van het onderzoek dat met name de financiële meerwaarde van een fusie heeft onderzocht. Ooit werkten de heren elkaar tegen, maar die tijd is (gelukkig) geweest. De (bestuurs)verhoudingen tussen beide atletiekevenementen zijn genormaliseerd en zelfs hartelijk te noemen. Om gezondheidsredenen heeft Dènis per 1 januari de voorzittershamer neergelegd en de vroegere Amicon-topman Leo van den Akker bereid gevonden de zaak over te nemen. Van den Akker loopt (jawel) marathons (“eerstvolgende in augustus in Reykjavik”) en ziet als zijn eerste taak (inderdaad) samenvoeging…

Dènis is iets langer aangebleven dan hij van plan was, omdat directeur Ab Coers ook vertrok. Inmiddels is gebleken dat Fedde Zwanenburg een prima aanwinst is. En met de komst van sportliefhebber Van den Akker lijkt de top van de FBK weer op oorlogssterkte. Net als bestuurslid Fred Engel (voormalige HSA-topman) heeft Van den Akker een uitgebreid netwerk om sponsorgelden aan te boren. “Het sponsorbedrag zal moeten groeien, moeten verdubbelen naar zo’n drie miljoen gulden,” weet Van den Akker. “Ik vind ook dat de Atletiekbond, de KNAU, flink zal moeten investeren. Met Inge de Bruijn en Peter van den Hoogenband is bewezen dat investeren in sporters loont. Dat moet de KNAU ook zien. In Nederland hebben we momenteel nauwelijks echte toppers. Dat bewijzen ook de laatste Olympische Spelen, en dat moet veranderen. De atletiek, ons evenement, heeft mensen als Ellen van Langen nodig, sporters met wie de mensen zich kunnen identificeren.”
Fusie
”Ik heb de column van Marti ten Kate in dit blad gelezen en ik begrijp wel wat hij bedoelt, maar ik ben het er niet helemaal mee eens. De marathon in Enschede moet toch meer willen zijn dan alleen een recreatieve familie- en bedrijvenloop. Ik zie wel degelijk mogelijkheden voor een samenvoeging. Er is geen atletiekevenement met een marathon, dus daarin kunnen we ons onderscheiden. Wat mij betreft op zelfs op dezelfde dag, dan kunnen de toppers in het stadion in Hengelo eindigen en de recreanten elders. Ik hoor nu van jou dat Van der Meer dat afwijst, maar ik denk daar iets anders over. En als dat om welke reden dan ook onbespreekbaar is, dan zou ik graag een Twentse atletiekweek zien; eerst de marathon, dan door de week wat evenementen en dan het weekeinde erna de FBK. Dat moet voor sponsors toch ook interessant zijn.”

Marti’s Mening

Enschede, 1947: ‘Tijdens een atletiekinterland tussen Nederland en Tsjechoslowakije had het publiek al kunnen genieten van een fantastische 5000 meter van Emil Zatopec en uiteraard van Fannie Blankers Koen op andere afstanden. Aan het eind natuurlijk de afsluitende estafette over de 4 * 100 meter. Daarna was het wachten op de binnenkomst van de marathon’. Zo gek is het idee van een atletiekgala in Twente dus niet. De marathon was in Enschede lang succesvol, vooral doordat was gekozen voor de oneven jaren, zonder groot kampioenschap. Met de komst van het tweejaarlijks WKatletiek met marathon in die oneven jaren en de komst van heel veel internationale stadsmarathons, was het aantrekken van atleten veel moeilijker geworden. Meer afstanden werden ingevoegd, zoals de halve marathon, een familie- en kinderloop en een bedrijvenloop. Het parkoersrecord dateert van augustus 1989 toen ik in de warmte 2:10;57 liep, nadat ik twee weken daarvoor al een hele goede vijf kilometer had gelopen bij de FBK-games. Niemand had het over samenwerking, laat staan over samenvoeging. Daarna groeide de voormalige APM uit tot een internationaal topevenement en gleed de marathon prestatief af (Willy Mtolo is eigenlijk de enige winnaar van de laatste tien jaar die ik mij meteen herinner). Wat bleef waren die gigantische toeschouwersaantallen en steeds meer deelnemers op vooral de kortere afstanden. Een gerenommeerd bureau deed onderzoek naar de haalbaarheid van een samengaan tussen marathon en FBK, heel veel mensen werden geïnterviewd (ik hoorde daar overigens niet bij…). De harde conclusie: ‘Samengaan zou geen extra sportieve of financiële armslag betekenen’. Mijns inziens een juiste keuze; beide evenementen zijn totaal verschillend. Waar de FBK-organisatie moeite moet doen om het stadion vol te krijgen met publiek, is de aandacht van de marathon toch vooral gericht op het verkrijgen van veel deelnemers. Bij de FBK nagenoeg alleen geïnviteerde deelnemers (die betaald worden), bij de marathon vooral die grote (betalende) massa. Beide evenementen zijn afhankelijk van sponsorinkomsten. De reden voor een sponsor om met de FBK in zee te gaan, is de TV-exposure, het promoten van Hengelo en van Twente. FBK staat als een huis en zal de concurrentie met ‘Amsterdam’ zelfs wel aankunnen, schat ik in. Bij de marathon ligt dat anders, die is niet alleen voorbehouden aan toppers, iedereen kan en mag meedoen. Een bedrijf als NUON dat ook in de wegatletiek is gestapt, vindt de deelname van eigen medewerkers aan de nationale wegwedstrijden onder leiding van Gerard Nijboer bijna belangrijker dan het vergroten van het naamsbekendheid via de media. De marathon heeft ook bestaansrecht zonder absolute topsport. Kortom, ik lig niet wakker van de onmogelijkheid van samenwerking.

Vorige bijdrage

Twentevisie wordt hoofdsponsor: Biljartclub Hengelo gered van ondergang

Volgende bijdrage

Special beurs ICT in BusinessVakbeurs voor elektronisch zakendoen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *