Twentevisie Jaargang 12, 2000

Marti ten Kate is één van de vaders van Olympisch succes

Wij regelen, betalen, organiseren en bemiddelen

Marti ten Kate: ‘Het Olympische Steunpunt volgt de verrichtingen van 749 sporters op de voet’

De Olympische Spelen staan voor de deur en een flink aantal atleten uit Overijssel doen daar aan mee (zie het lijstje elders op deze pagina’s). Wat is nu precies de rol geweest van Marti ten Kate die het Olympisch Steunpunt in Enschede bemant. Er gaan jaarlijks tonnen om in bij het Steunpunt (zie de begroting), wat zien de sporters daarvan? Als er succes geboekt wordt, is Ten Kate daarvan een aantoonbare vader? Het Olympisch Steunpunt Twente vormt tezamen met NOC*NSF en elf andere Olympische Steunpunten het Olympisch Netwerk. “Wij houden in Twente de prestaties van 749 sporters automatisch bij.”

“In de afgelopen 5 jaar heeft het Olympisch Steunpunt Twente ruim 80.000 gulden uitgekeerd voor ondersteuning van individuele sporters, topsportverenigingen of organisaties die evenementen organiseren. Namen? Selma Duyn, Ellen Wiegers, Eveline Helms, Rik Reinerink, Chantal Beltman, Anja Mulder, Jan maarten Heideman, Joris Keizer, Johan Reekers, Johan Kenkhuis, Twente Vier en zo kan ik nog wel even doorgaan,” zegt Ten Kate. “We hebben geregeld dat via een sponsor (Essent) de atletiekjeugd in Twente gezamenlijk traint en ’s winters in de indooraccommodatie in het Duitse Rhede terecht kan.”

Faciliteiten

“In Oldenzaal verzorgen trainers van turnvereniging Quick dagelijks trainingen voor meisjes uit heel Overijssel. Deze worden met een busje naar en van Oldenzaal vervoerd om daar de trainingen te volgen. De zwemmers Joris Keizer en Johan Kenkhuis wilden zich plaatsen voor de wereldkampioenschappen in Perth door extra krachttrainingen en zwemtrainingen elders in Nederland in 50 meter baden. Wij hebben deze faciliteiten geregeld, kort daarna werden ze geplaatst in de Olympische kernploeg.” “Chantal Beltman heeft zich met hulp van het Olympisch Steunpunt Twente grotendeels in Limburg kunnen voorbereiden op het NK wielrennen in Meerssen. Dat pakte heel erg goed uit, achter Leontien van Moorssel werd zij 2e op het NK. Het jaar daarna kwam ze in de nationale selectie en verdiende zij met de Nederlandse ploeg uitzending naar Sydney. De Twente Vier is in de roeiwereld en daarbuiten een begrip geworden. Dat was nog niet het geval in het begin van 1999 toen zij Olympische ambities hadden en zich via een eerste trainingsstage in het Belgische Hazewinkel wilden mengen in de internationale roeiwereld. Het Olympisch Steunpunt Twente maakte deze stage mogelijk.”

Selma Duyn, Ellen Wiegers, Eveline Helms, Rik Reinerink, Chantal Beltman, Anja Mulder, Jan maarten Heideman, Joris Keizer, Johan Reekers, Johan Kenkhuis, Twente Vier…

Voorzieningen

“Wij proberen mee te denken op allerlei gebieden, daarom werken we nauw samen met het Sport Medisch Adviescentrum. De sportarts van het SMA houdt wekelijks sport spreekuur in de ziekenhuizen. Verder werken we met een voedingsdeskundige, een mentaal begeleider en een netwerk van fysiotherapeuten. Daarnaast proberen we ook mee te denken met de maatschappelijke carrière van de sporter. Daarbij werken we nauw samen met Randstad die daarvoor iemand heeft vrijgemaakt. Ik denk aan de onderwijsmogelijkheden op maat door samenwerking met het Stedelijk Lyceum Enschede (LOOT school), de Hogeschool Enschede, Universiteit Twente, ROC Oost Nederland, ROC Twente Plus en de Hogeschool IJselland. En er is in Enschede een Olympic House; voor huisvesting op andere plaatsen kan het Olympisch Steunpunt een bemiddelende rol spelen.” “In totaal bedraagt de begroting 225.000 gulden. Ten aanzien van de door NOC* NSF voorgestelde tripartite financiering voldoet het Olympisch Steunpunt in het jaar 2000 duidelijk aan de eis om ƒ 20.000,- te financieren uit de eigen regionale markt. We brengen zelf in totaal 109.000 bijeen. We hopen in de komende jaren door grote en kleine sponsors dat bedrag verder te verhogen.”
Het Olympisch Steunpunt Twente kan regelmatig topsporters financieel ondersteunen door haar middelen vanuit sponsoring. Voor individuele sporters variëren de bedragen tussen 500 en 1500 gulden. Het bestuur van het Olympisch Steunpunt ondersteunt sporters financieel als er een reële verwachting is dat daardoor de stap naar de nationale top (sneller) kan worden gemaakt. Topsporters kunnen in dit verband ook mindervalide sporters zijn.

Twentse sporters naar Sydney

Oympische Spelen
Roeien, Twente Vier: Jeroen Spaans, Joris Trooster, Robert van der Vooren, Simon Kolkman, coach Robbert Jonkman

Waterpolo Dames: Karin Kuipers, Jorieke Oostendorp (reserve), Carla Quint, Hella Boering, coach : Jan Mensink

Zwemmen: Kirsten Vlieghuis, Johan Kenkhuis, Joris Keizer

Wielrennen Wegwedsrijd: Drie wielrensters met Chantal Beltman

Volleybaldames: Ellen Koopman, Kitty Sanders, Elles Leferink (kwalificatie 25 juni)

Paralympics
Zitvolleybal: André Venderbosch, Alfred Oonk, Stephan Tibben, Henk Aalders, Johan Reekers, Coach: Cees Jansen

Rolstoel Basketbal: Jennette Jansen, Miranda Wevers, Petra Garnier, Erna Sanders, Josien ten Thije

Zwemmen: Naomi Sprick, Marcel Kamst, Marion Nijhof, Jeroen Gottemaker.

Vorige bijdrage

De schaduwen van het kapitalisme

Volgende bijdrage

Commentaar: Marti ten Kate

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *