Twentevisie Jaargang 12, 2000

Het wachten is nog steeds op de overname

Koninklijke Ten Cate poetst balans op

Ten Cate is een smakelijk bruidje, was simpelgezegd de boodschap aan de aandeelhouders.

De verpersoonlijking van de marketing Loed de Vries, de Raad van Bestuur van Koninklijke Ten Cate in eigen persoon, pakte alle 62 aandeelhouders in tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering op 30 maart. Met boter en suiker. Een gelikte, filmische presentatie over het afgelopen jaar; hij blies en passant de loftrompet over zijn nieuwste aankoop illbruck in Duitsland en hij mocht na afloop als een winnaar links en rechts handjes schudden. Zijn vrouw (‘wat gaat u nu weer over mijn man schrijven?’) volgde haar man trots vanaf de eerste rij.

De indruk werd tijdens de vergadering ten onrechte gewekt alsof het helemaal nog geen uitgemaakte zaak is dat Ten Cate gaat fuseren of wordt overgenomen. ‘De strategie is ‘buy en built’ en daardoor een belangrijke rol spelen op de wereldmarkt. Deze strategie werkt en er is voldoende geld’, zei De Vries in zijn toelichting. Maar het wachten is toch op de overname, er werden daar nauwelijks vragen over gesteld. Aan de aandeelhouders werd een succesvol, dynamisch bedrijf voorgespiegeld; en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de zaak loopt als een trein. De Vries (‘dit jaar was één van de beste jaren van het bedrijf’) heeft een groepje gelijkgestemde directeuren om zich heen verzameld: ‘Maar ik ben eindverantwoordelijk’. Het aandeel staat bij het ter perse gaan van dit blad op 39 Euro en een simpel rekensommetje op basis van het jaarverslag leert dat alleen al de intrinsieke waarde van het aandeel hoger dan 50 Euro zou moeten zijn. Er werden geen vragen over gesteld. En De Vries benadrukte vooral dat de winst per aandeel dit jaar tot 10,54 gulden was gestegen.

Synbra

Maar er waren meer signalen dat Ten Cate zich als een aantrekkelijk bruidje aan het opmaken is. Dochter Synbra (50%) is tot nu toe altijd geconsolideerd in de boeken van Ten Cate opgenomen. Shell heeft haar 50%-aandeel verkocht en ineens heeft ook Ten Cate Synbra gedegradeerd tot een ordinaire deelneming. ‘De netto-winst blijft onveranderd’, verzekerde De Vries zijn gehoor alsof de zaal gevuld was met debielen. Aangezien De Vries niet meer met Twentevisie wenst te praten naar aanleiding van het vorige artikel over Ten Cate, lichtte waarnemend president-commissaris Veenman (tevens bestuursvoorzitter Stork) de verandering toe: “Synbra staat nu inderdaad ogenschijnlijk iets verder van het bedrijf, maar je moet het niet zien als een eerste stap tot verkoop.” Er zijn vage wettelijke regels over deelnemingen en consolidaties. Het kan een signaal zijn dat de zeggenschap bij Synbra is veranderd.

Balans oppoetsen

Maar waarschijnlijker is het dat Ten Cate met deze stap de balans oppoetst. De balans wordt verkort en dat levert een hogere solvabiliteit op. En verder hoeft er niet meer bij overnames door Synbra rechtstreeks goodwill op het eigen vermogen te worden afgeschreven. Want dat zou betekenen dat ze nu een ‘gat’ zouden moeten nemen. Als internationaal opererend bedrijf zou Ten Cate ook kunnen overwegen de Amerikaanse methode toe te passen door goodwill te activeren. Ten Cate zoekt een nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen, de tijdelijke man (Veenman) wil zo snel mogelijk weer tweede viool spelen: “Ik heb onvoldoende tijd.” UT-topman Van Vught is als vervanging aangetrokken voor De Wit en Wolters. “Ten Cate is een politiek bedrijf, dat begin ik me te realiseren. Ik heb de functie aangenomen omdat Van den Kroonenberg hier ook heeft gezeten en dat is mijn voorbeeld.” Wat gebeurt er nu met de tijdelijke Raad van Bestuur, heer Veenman? “Zodra de toekomstgesprekken zijn afgerond, komt ook daar meer duidelijkheid over,” liet hij zich ontvallen.

Vorige bijdrage

Commentaar: Jan van der Hel een Don Quichot?

Volgende bijdrage

NVOB-voorman kapittelt overheid inzake grondspeculaties bouwbedrijven

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *