Denali ‘vergat’ due dilligence Welna te bestuderen
Denali ‘vergat’ due dilligence Welna te bestuderen
Hans Siers ziet de orderportefeuille weer volstromen. Hij heeft tien miljoen opzij gezet om de divisies Plasticon en Handel te restylen.
Het Amerikaanse Denali staat aan de rand van de afgrond, maar zal de Europese dochter Welna (in Oldenzaal) niet meesleuren als onverhoopt geen nieuwe financiers worden gevonden. Na een paar inktzwarte jaren lijkt Welna de weg naar boven te hebben gevonden. Twentevisie maakte een reconstructie van de problemen van het ooit zo roemruchte beursfonds Welna waarbij Welna-directeur Henk Kroes, maar ook zijn Amerikaanse CEO De Boer (van Denali) het veld moesten ruimen. De giftige pijlen van een deel van het personeel en de vakbonden werden gericht op de huidige directeur Hans Siers. Ten onrechte, zo blijkt uit deze (door niemand geautoriseerde) reconstructie.
Hans Siers (49) heeft een even opwindende als verrassende carrière achter de rug. Bij de Vos Groep in Oldenzaal zette hij een strak financieel beleid op poten. Hij wist daar zelfs de versnipperde familie-aandelen onder één noemer te organiseren. Frans Hartman zag in hem zijn ideale opvolger. Maar toen Siers daar de postzegels moest gaan halen, was hij rap vertrokken. Daarop werd hij directeur van De Groot Vroomshoop, vervolgens deed hij een project bij Hak Pijpleidingen en werd in de loop van 1998 benaderd door Henk Kroes van Welna. Die wilde graag de directie uitbreiden om meer tijd voor zichzelf te krijgen, in verband met internationale expansie. Welna was een succesnummer in technische handel en kunststoffen. Henk Kroes had in de jaren daarvoor rijp en groen aangekocht en daarbij vooral oog gehad voor de winst per aandeel. En die was ontegenzeggelijk zeer goed. Een paar maanden na het aantreden van Siers werd Kroes benaderd (eind 1998) door het Amerikaanse bedrijf Denali dat net als Welna een kunststofdivisie had en daarnaast ondergrondse opslagtanks voor olie en gas fabriceerde. Ook Denali (beursgenoteerd in de Verenigde Staten) had een perfecte performance.
Kunststofdivisies
Henk Kroes (die zelf vanaf 1970 op de loonlijst staat van Welna) leidde de onderneming als een familiebedrijf; bij het personeel lag hij erg goed. Welna besloot met Denali in zee te gaan, omdat beide kunststofdivisies goed bij elkaar aansluiten en omdat Denali expansie in Europa zocht. Vanuit Welna geredeneerd was de overname eigenlijk puur defensief. Kroes had jarenlang zelf aan het roer gestaan, hij had weliswaar iemand bij zich in de directie gehaald, maar een manier van werken verandert natuurlijk niet van de één op de andere dag. De gesprekken met Denali werden vooral gevoerd door Hans Siers, al was het alleen al omdat hij de Engelse taal goed beheerst. Welna presenteerde een boekwinst in 1998 van 7,3 miljoen gulden. Een interimmanager heeft in de kantine van Welna zich laten ontvallen dat hij niet verantwoordelijk is voor die cijfers. Waren de cijfers soms opgepoetst in het kader van de naderende overname? “Daar reageer ik niet op. Eind 1998 was wel duidelijk dat de vooruitzichten niet goed waren. In 1997 was het resultaat van Plasticon Oldenzaal al negatief. De markt kreeg een optater, dat bleek ook bij onze concurrenten. De Amerikanen hebben een boekenonderzoek laten doen en daar stond alles in. Meer heb ik daar niet over te zeggen.”
Te duur
De verwende aandeelhouders van Welna konden zich in eerste instantie niet vinden in het overnamebod van Denali. In totaal heeft Denali ongeveer 90 miljoen gulden betaald voor Welna. Dat bleek te veel. “Achteraf denk ik dat de aanhouders erg tevreden zullen zijn. Denali heeft geen spijt van de overname, maar ze vinden wel dat ze er te veel voor betaald hebben.” Denali was zelf ook van de één op de andere dag in de problemen geraakt doordat de overheid andere wetgeving had gemaakt voor de opslag van olie en gas. Welna heeft nauwelijks last van de Amerikanen, dankzij een constructie van het financiële genie Siers. Om problemen in de toekomst te voorkomen had hij een plan bedacht waarbij Welna en Denali financieel geheel onafhankelijk van elkaar zijn, met eigen kredietverleners. In het kort behelst de werking dat het voor Denali onmogelijk is om door leningen en extreme dividenden Welna leeg te zuigen. Alleen technisch en commercieel werken de bedrijven nauw samen. Denali is ontzettend snel gegroeid in de afgelopen jaren dankzij veel acquisities. In de Financial Times stond ooit een artikel over de werkwijze van Denali die sterk doet denken aan de snelle groei van de roemruchte bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen: de aandelen worden gebruikt om nieuwe acquisities te doen. De aandelen Welna zitten dus bij de geldschieter van Denali. Fijn om te weten dat bij een mogelijk faillissement van de Amerikaanse moeder, Welna niet wordt meegetrokken. “Dat is niet aan de orde, maar we hebben wel een worst case-scenario in de la liggen,” erkent Siers.
100 miljoen dollar
Niet aan de orde, zegt Siers, maar hij moet er wel degelijk rekening mee houden, want uit het jaarverslag van Denali blijkt dat het bedrijf met een totale schuld (kort- en langlopend en achtergestelde leningen) van een kleine honderd miljoen dollar, meer dan 200 miljoen gulden. Op een omzet van in totaal 450 miljoen (Welna levert daarvan 150 miljoen), kan een kind uitrekenen dat de lasten veel te hoog zijn. De handel in Denali-aandelen is alweer een paar weken geleden stopgezet en het bedrijf is verbannen naar de incourante markt. “Ze zoeken naar nieuwe financiers,” bevestigt Siers. Henk Kroes heeft er nooit aan kunnen wennen dat (ondanks de financiële scheiding) de Amerikanen toch echt de baas zijn. En toen hij ook nog eens geen vrolijke geluiden moest laten horen, was het gauw afgelopen met de koopman. Op 23 september kwam de Amerikaanse CEO De Boer ’s ochtends binnen, een kwartier later zat Kroes in zijn auto: “Dat is Welna-onwaardig gebeurd. Zo had dat niet mogen gaan, er had een fatsoenlijke regeling moeten komen met alle egards voor Kroes die in de afgelopen 30 jaar het meer dan uitstekend gedaan heeft,” vindt Siers, die zelf op dat moment niet op kantoor was. Sindsdien wordt Siers door een deel van het personeel van Plasticon beschouwd als matennaaier. “Ik kan er niets aan doe, ik hoor die geluiden ook, maar ik zeg met de hand op mijn hart dat ik absoluut niet de hand in het vertrek van Kroes heb gehad.”
Tien miljoen gereserveerd
Een pleister op de wonde van Kroes is dat ook zijn directe baas (en uitsmijter) De Boer niet lang daarna zijn biezen kon pakken. De Board in Amerika was ‘not amused’ over de dure aankoop Welna, vinden dat ze verkeerd geïnformeerd zijn door De Boer. Er is tot op de dag van vandaag geen gulden overgemaakt van Oldenzaal naar het hoofdkantoor in Houston, bevestigde Siers tijdens het radio-interview bij Memphis. “Er zijn afspraken gemaakt over ratio’s en die zijn heel conservatief.” Volgens Siers hebben de banken Denali (nog) niet gedwongen om bedrijven te verkopen om de schuld dragelijker te maken. Dat was overigens het begin van het einde van de roemruchte tijd van Joep. “We staan niet in de etalage, meer wil ik er niet over zeggen.” Zoals hij ook de fusie financieel uitwerkte, zo lijkt het onwaarschijnlijk dat Siers niet allang met kredietverschaffers heeft gesproken “Ik heb al gezegd dat ik daar niet over wil praten.” Maar uit de enthousiaste wijze waarop hij het bedrijf klaarstoomt voor de toekomst, mag afgeleid worden dat hij zekerheden heeft ingebouwd. Anders reserveer je geen tien miljoen gulden om een volledige reorganisatie door te voeren. Ook weer zo’n ingenieus foefje van Siers want aan deze (volkomen legale) constructie betaalt de fiscus mee.
Kostprijsbewaking
Over de toekomst praat Siers beduidend openhartiger: “Onze kunststofdivisie zal in de toekomst verder gaan onder de naam Plasticon Europe en de handelsbedrijven vallen onder Hanwel Europe. Er werken 700 mensen en ik verwacht in de komende jaren goede resultaten, want de orderportefeuille ziet er goed uit. Ik heb FNVbestuurder Dalhmans bij Radio Oost gehoord: het is belachelijk om te zeggen dat we geen geld hadden voor een sociaal plan bij Plasticon. En er gaat ook geen werk naar Polen, zoals gesuggereerd is. Plasticon wordt in Hengelo en Oldenzaal gecentreerd. Ik heb in de afgelopen maanden een onderzoek laten doen door Deloitte en Touche. En daarin staan goede plannen om Welna te stroomlijnen. Er bleek ook uit dat er in Duitsland en Nederland dingen niet goed zaten, zoals de financiële beheersing en de kostprijsbewaking. Daar gaan we ook wat aan doen,” zegt Siers, om er haastig aan toe te voegen: “Kroes heeft bedrijven in Engeland en Frankrijk gekocht waarmee Welna op de kaart is gezet. Dat gaan we verder uitbouwen.” Er zal wel een clausule in het contract met Kroes staan dat beide partijen niet onaardig mogen doen over elkaar. Kroes werkt inmiddels weer bij het bedrijf Rovis dat onder meer in software doet. “Ik hoop van harte dat het Welna goed gaat,” is zijn afgemeten reactie. Welna lukt wel, nu Denali nog.
Hans Siers (midden) overlegt met zijn managers om Welna uit het rood te krijgen.
Nog geen reacties