Twentevisie Jaargang 12, 2000

Circusfestival viert eerste lustrum

Partytime in de piste

Bram van der Weide (die hier met reugde dé pet van Popov krijgt) viert zijn eerste lustrum met zijn circusfestival dat niet meer weg te denken is uit Enschede. Met nieuwe tent, nieuwe locatie en financieel zijn zaakjes op orde met de BV Circusfestival.

Circusdirecteur Bram van der Weide zei vorig jaar in Twentevisie dat hij dat jaar anderhalve ton wilde overhouden aan zijn festival, anders zou hij er mee stoppen. “Ja, dat er dit jaar weer een circus staat, daaruit mag je afleiden dat dát doel bereikt is,” grijnst Van der Weide. Het circusfestival staat tot zijn opluchting niet meer op de Boulevard, maar in het Volkspark. “Ik heb een contract voor drie jaar getekend, al die VIP-arrangementen met eten en drinken doet de Jaargetijden, daar heb ik geen omkijken meer na en het scheelt me een heleboel extra materiaal en de huur van een tent.” En na die drie jaar wil hij het liefste naar het centrum, maar “dan moeten wel die linden die daar staan, uit de grond.” Van der Weide is van zijn circusschuld af, hij viert dit jaar het eerste lustrum en de feestdagen vallen heel gunstig dit jaar. “Waardoor we 15 voorstellingen in 9 dagen kunnen geven.” Partytime in de piste.

Het circusfestival loopt weer als een trein. En dat is verbazingwekkend, want andere circussen klagen steen en been. “Dat klopt, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. De service is bedroevend. Ik bezoek wereldwijd zo veel mogelijk circussen, ook om nieuwe acts te contracteren en ik merk dat heel weinig circussen echts iets aan marketing doen, aan de beleving. Ze hebben een paar nummers en klaar. Maar dan begint het eigenlijk pas. Ik lever één keer per jaar een sprookje. Nee, de mensen in Twente zijn het nog niet zat, integendeel. Ik heb aanbiedingen gehad om met mijn circus naar Miracle Planet te komen, maar het circus hoort niet in een hal. Ook Den Haag bood aan om het daar verder uit te bouwen, maar ik vind de mensen in Twente betrouwbaarder. Ik ben er van overtuigd dat ik over tien jaar nog steeds zo’n circusfestival kan organiseren.”

Skybox

Voor dit jaar komt er een nieuwe tent, een heel mooie met slechts vier masten waardoor het zicht op de piste verbetert. En natuurlijk zijn er weer 26 ‘skyboxen’ (in dit geval op de grond langs de piste). “Ik ben er al twintig kwijt aan sponsors en bedrijven. Als ze allemaal verhuurd zijn voor alle voorstellingen, levert dat een kwart miljoen op (10.800 gulden voor een box met acht plaatsen voor 15 voorstellingen). Dat is de basis van het bedrijf. De begroting bedraagt 1,2 miljoen, dus reken maar uit. Het spreekt de bedrijven aan, die vinden het mooi om hun relaties mee te nemen naar het circus. Het is weer eens wat anders.” Eén ding is veranderd: Van der Weide hoeft zijn nek financieel niet meer uit te steken, hij heeft de BV Circusfestival opgericht. “Ik sta voor de verplichte 85.000 gulden op de loonlijst. Dat is genoeg. Voor de rest declareer ik mijn onkosten. We hopen dit jaar 80 mille over te houden. Daarvan kunnen dan de aanloopkosten voor volgend jaar weer betaald worden. Dan hoef ik al die tijd niet op de pof te leven.” Zijn restschuld van 175.000 (overgebleven bij eerdere festivals) is vorig jaar helemaal afgelost. Met dank aan de Rabobank die het financiële deel afhandelt. “Ik was eerst bij de ING, maar die bank geloofde helemaal niet in het project.” Niet geheel ten onrechte want al in het eerste jaar zat Van der Weide met een schuld van 2,5 ton. De Kamer van Koophandel hielp in die tijd zelfs met een startersbijdrage van tien mille.

Pijl en boog

Van der Weide is er trots op het grootste hondennummer van de wereld (met 38 honden) voor dit jaar gecontracteerd te hebben. “We hebben weer vijftien topacts. Echt geweldig. Ook een man die met pijl en boog een appel van zijn eigen hoofd afschiet. Dat is nog behoorlijk link, want die pijlen vliegen met 300 kilometer per uur. Er staan mensen met doorzichtige schilden klaar om eventueel afgeketste pijlen tegen te houden.” Van der Weide weerspreekt dat de toegangsprijzen variërend van 27,50 tot 52,50 voor een gemiddeld gezin toch wel veel geld is. “Je krijgt er een show voor van 2,5 uur. En de hoofdsponsor Essent heeft pas een actie gehad in de huis-aan-huis-bladen waardoor je 12 gulden korting per kaart kon krijgen.” Voor dit jaar laat hij de verzorging van de innerlijke mens helemaal over aan De Jaargetijden. “Daardoor ben ik van een hoop gedoe af. Ik zit er wel eens over te denken om het circus uit te breiden met bij voorbeeld een dierentuin erbij.” Bram van der Weide is een bijzonder mens en dat is-ie.

Vorige bijdrage

Cees Witvliet bouwde met Essent 's lands grootste energiebedrijf

Volgende bijdrage

Nummer 46: het ABN-AMRO gevoel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *